Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijs stijgt na Iraanse raketten op Israël

Olieprijs stijgt na Iraanse raketten op Israël
1 okt 2024 om 21:33

 De olieprijs is dinsdag sterk gestegen in reactie op een Iraanse raketaanval op Israël, omdat escalatie van het conflict in het Midden-Oosten de vooruitzichten voor de energiemarkten vertroebelt. 

De novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot ongeveer 2 procent hoger op 69,83 dollar op de New York Mercantile Exchange. 

Aanvankelijk steeg de olieprijs zelfs 5 procent op het nieuws van de aanval, maar de prijs liep weer terug nadat bleek dat het luchtafweersysteem zijn werk deed en er geen grote schade werd gemeld. Burgers mogen van de legerleiding de schuilkelders weer verlaten, volgens Israëlische nieuwswebsites.  

Iran zei dat de aanval een vergelding is voor de dood van Hezbollah-leider Nasrallah door een Israëlisch bombardement. Israël is zojuist een grondoffensief begonnen tegen de Hezbollah-milities in zuid-Libanon. Sinds de aanval vanuit Gaza op 7 oktober vorig jaar vuurt Hezbollah raketten naar het noorden van Israël, waarvandaan sindsdien duizenden burgers zijn geëvacueerd.  

Analist Robert Yawger van Mizuho verwacht dat het nieuwe wapengeweld op de agenda zal staan in de geplande online-vergadering van olie-exporterende landen OPEC. 

Volgens Yawger loopt de olie-aanvoer gevaar. “We hebben de vuurkracht om een zeeblokkade tegen Iran op te werpen, waardoor het land geen vaten olie meer kan uitvoeren”, zei de analist. Iran kan tot 1,5 miljoen vaten per dag exporteren. 

Niet alle analisten zijn van mening dat de raketaanval langdurige gevolgen zal hebben voor de oliemarkt. “Er is reden voor zorg”, zei Kyle Chapman van Ballinger Group. Hij denkt echter dat de aanval door Iran door Israël niet zal worden gezien als een provocatie om een oorlog uit te lokken, maar als een signaal dat het land niet werkeloos toeziet terwijl een van zijn belangrijkste bondgenoten in de strijd tegen Israël wordt verzwakt door het Israëlische offensief.

Geen van beide partijen heeft een sterke motivatie om een regionale oorlog te ontketenen “die een meltdown veroorzaakt” op de energiemarkt, volgens Chapman.

Anderen wijzen erop dat Iran goed is voor ongeveer 2 procent van de mondiale olie-aanvoer, maar dat deze aanvoer het afgelopen decennium volatiel was, door Amerikaanse sancties. Als die sancties zouden worden opgevoerd kan de olieprijs weer terugkeren naar de bandbreedte van 70 à 80 dollar voor WTI-olie, en als het conflict langer duurt, tot boven 80 dollar, volgens Robbie Fraser van Schneider Electric.

Voorlopig is de impact van de huidige raketaanval volgens Anas Alhajji van Energy Outlook Advisors “beperkt of nihil”. Volgens hem zal Israël geen Iraanse oliefaciliteiten treffen omdat dit de Amerikaanse bondgenoot slecht zou uitkomen. De regeringspartij van president Joe Biden wil geen stemmen verliezen door hoge olieprijzen bij de aankomende verkiezingen.  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.