Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: euro licht lager na inflatiecijfers

Valuta: euro licht lager na inflatiecijfers
1 okt 2024 om 11:51

 De euro stond dinsdagochtend onder druk ten opzichte van de dollar, nadat de inflatie in de eurozone in september voor het eerst onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank uitkwam.

Afgelopen maand stegen de consumentenprijzen in de eurozone met 1,8 procent, bleek uit voorlopige cijfers. De doelstelling van de ECB ligt op 2,0 procent. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, is iets hardnekkiger en kwam in september uit op 2,7 procent. Dat was wel iets lager dan de 2,8 procent in augustus.

Maandag gaf ECB-voorzitter Christine Lagarde in een toespraak in het Europees Parlement al aan dat de centrale bank meer vertrouwen heeft in haar inflatiedoel.

Lagarde zei ook dat de ECB dat toegenomen vertrouwen “zal meenemen in onze volgende monetaire beleidsvergadering in oktober.”

Hiermee neemt de kans op nog een renteverlaging in oktober toe, nadat de depositorente afgelopen maand ook al met 25 basispunten werd verlaagd. Mocht de ECB in oktober echter een pauze inlassen, dan is de kans groot dat er in december een renteverlaging van 50 basispunten komt, zeiden valutastrategen van ING dinsdag.

Ondertussen klonk Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell maandag in een toespraak in Tennessee juist meer ‘hawkish’.

“Over het geheel genomen is de economie in goede doen; we zijn van plan om onze instrumenten te gebruiken om dat zo te houden”, aldus Powell. Maar de Fed-voorzitter benadrukte daarbij dat het beleidscomité niet het gevoel heeft dat het haast moet maken om de rente snel omlaag te krijgen.

De markt rekende de afgelopen tijd in meerderheid op nog een verlaging van 50 basispunten in november. De kans daarop is inmiddels gedaald tot 39 procent.

Toch houdt de markt nog altijd rekening met 70 basispunten aan Amerikaanse renteverlagingen tot en met december, waarmee beleggers dus “effectief gokken op zwakke economische data” en een Fed die daardoor wordt gedwongen tot nog éėn grote renteverlaging in november of december, volgens ING.

“Al met al denken wij dat euro/dollar, afgezien van verrassende cijfers uit de eurozone en de VS, in de komende dagen weer onder de 1,11 zal zakken en zelfs de 1,10 kan testen wanneer de werkloosheid in de VS vrijdag niet blijkt gestegen”, aldus de experts van ING.

Voor vanmiddag zijn de vacaturedata uit de VS vermoedelijk belangrijker voor de markt dan de Amerikaanse inkoopcijfers, verwacht ING.

De euro/dollar handelde dinsdag aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 1,1101.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.