Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street beperkt verlies na Iraanse raketaanval

Wall Street beperkt verlies na Iraanse raketaanval
1 okt 2024 om 20:57

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond lager, na een grootschalige Iraanse raketaanval op Israël, die de olieprijs sterk liet stijgen. De verliezen liepen terug nadat de eerste aanvalsgolf geen grote schade leek aan te richten.

De S&P500-index daalde 0,6 procent tot 5.725,47 punten, de technologie-index Nasdaq daalde 1,2 procent tot 16.971 punten. De  Dow Jones-index stond vrijwel vlak op 42.299 punten. Eerder op de dag daalde de S&P500-index nog twee keer zo hard. 

De olieprijs steeg 2,5 procent tot 69,84 dollar voor WTI-olie en 73,52 dollar voor de Brent-future. Eerder op de dag steeg de olieprijs nog 5 procent, nadat Iran ongeveer tweehonderd raketten op Israël afvuurde. Evenals de vorige keer dat dit gebeurde, werden de raketaanval afgeslagen door het Israëlische luchtafweersysteem. Israëlische nieuwswebsites meldden dat er geen grote schade lijkt te zijn aangericht. Burgers mogen de schuilkelders weer verlaten, verkondigde de Israëlische legerleiding. 

Iran zei dat de aanval een vergelding is voor de dood van Hezbollah-leider Nasrallah.

De S&P500 en de Dow Jones sloten maandag nog op nieuwe records nadat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zei dat de centrale bank “geen vooraf bepaalde koers volgt” in het rentebeleid. Hij zei dit jaar nog twee verlagingen te verwachten van een kwart procentpunt als de economie presteert zoals verwacht.

De maand september brak dit jaar met de trend dat dit een slechte beursmaand is. De drie hoofdindexen boekten winst, wat voor de S&P500 de eerste keer was sinds 2019. 

Intussen pakken donkere wolken zich samen boven de Amerikaanse economie, door een dreigende massale havenstaking. De 45.0000 aangesloten dokwerkers aan de Amerikaanse oostkust en de golfkust eisen middels hun vakbond een loonsverhoging van 77 procent in zes jaar tijd, en wezen een bod van 50 procent af. Een staking is begonnen die de Amerikaanse economie miljarden dollars per dag kan kosten. De gevolgen hiervan voor de Amerikaanse economie zijn zo groot dat een contract tussen vakbond International Longshoremen’s Association dat ook het Witte Huis zich inmiddels ermee bemoeit.

De Amerikaanse industrie kromp volgens cijfers van S&P Global in september sterker dan in augustus, terwijl de index van ISM wees op een aanhoudende maar stabiele krimp van de economische activiteit.

Cijfers over Amerikaanse bouwuitgaven in augustus lieten weinig beweging zien, maar het aantal openstaande vacatures steeg wel duidelijk, van 7,7 miljoen naar 8,0 miljoen.  

Bedrijfsnieuws

Defensie-aandelen profiteerden van het wapengekletter. Northrop Grumman steeg 3 procent, Lockheed Martin won 2,7 procent. Oliebedrijven ExxonMobile en Chevron stegen mee op de hogere olieprijs. 

Apple verloor 3,3 procent in drukke handel. Volgens Barclays-analist is de tegenvallende vraag naar de iPhone 16 een probleem voor het decemberkwartaal vam Apple.

Reders en transportbedrijven voelden de pijn van de staking van dokwerkers, zoals ZIM Integrated Shipping, dat 5 procent inleverde terwijl UPS en FedEx ook terrein verloren, hoewel beleggers aanvankelijk leken te redeneren dat zij als luchtvrachtvervoerders zouden kunnen profiteren van de havenstaking. 

Boeing steeg 1,6 procent, na een bericht van persbureau Bloomberg dat de geplaagde vliegtuigbouwer een kapitaalverhoging van 10 miljard dollar overweegt om de financiële impact van de aanhoudende staking van 33.000 werknemers op te vangen.

CVS Health steeg 2,6 procent nadat The Wall Street Journal meldde dat het bedrijf eenn opsplitsing overweegt.

Van de Magnificent Seven-aandelen verloor AI-reus Nvidia 3 procent en automaker Tesla leverde 1,2 procent in in aanloop naar de productiecijfers voor het derde kwartaal die woensdag worden verwacht. 

Chinese rivalen deden het goed. In de VS genoteerde aandelen van XPeng stegen 4 procent nadat de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen in september 21.352 slimme EV’s leverde, 39 procent meer dan een jaar eerder. Li Auto werd zelfs 10,5 procent meer waard na een stijging van 49 procent tot 53.709 auto’s. Nio leverde 21.181 voertuigen af, een stijging van 35 procent, en werd 5 procent meer waard.

PepsiCo neemt Siete Foods, de maker van tortillachips, over voor ruim 1 miljard dollar, zo meldde The Wall Street Journal. Het aandeel PepsiCo steeg 0,7 procent. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.