Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: AEX overtuigend hoger

Beursupdate: AEX overtuigend hoger
2 okt 2024 om 11:18

 De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,8 procent op 917,30 punten.

Toenemende spanningen in het Midden-Oosten houden beleggers evenwel bezig, merkten analisten op. “Banencijfers van ADP zouden normaliter het sentiment bepalen op een dag als vandaag, maar momenteel zijn beleggers meer bezig met het scenario waarin er een flinke verstoring in de olieproductie kan komen na de aanval van Iran op Israël”, aldus CIO Naeem Aslam van Zaye Capital Markets, wijzend op de flinke opleving van de olieprijs.

“De huidige stijging van de olieprijs suggereert dat het conflict niet significant verder zal escaleren. De huidige rally laat zien dat er mogelijk een tegenaanval gaat komen, maar dat het daarbij blijft. Beleggers gaan niet uit van een omvangrijke oorlog met Iran”, aldus Aslam.

Aslam waarschuwde wel dat mondiale centrale banken enkel de rentes konden verlagen omdat de olieprijs stabiliseerde. “Als de prijzen weer omhoog gaan, dan hebben centrale banken geen andere keuze dan om weer de rentes te verhogen.”

De winsten in Amsterdam werden vanochtend onder meer gedreven door Prosus, dat ruim vier procent won nadat Tencent in Hongkong bijna 6 procent in waarde steeg. “In Hongkong lijken beleggers zich vanmorgen niet druk te maken om de spanningen in het Midden-Oosten. Zij zijn vooral bang om de boot te missen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. De beurzen in Hongkong zijn na een lang weekend weer open.

“Angst en hebzucht, de belangrijkste emoties die de koersbewegingen op de korte termijn bepalen, liggen vanmorgen dicht bij elkaar”, concludeerde Wiersma.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1086. De olieprijzen stegen verder als gevolg van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en werd een vat Brentolie 2,2 procent duurder op 75,16 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen Prosus en zwaargewicht Shell respectievelijk 4,3 en 2,7 procent. Shell zag de koers gesteund door hogere olieprijzen.

ASMI won 1,0 procent. KKR overweegt om een bod uit te brengen op ASMPT. ASMI is een grootaandeelhouder in ASMPT met een belang van circa 25 procent. DSM-firmenich verloor 1,2 procent. Het bedrijf rondde de verkoop af van haar gistextractbedrijf aan Lesaffre. Exor steeg 0,5 procent, nadat KBC Securities gestart is met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 120,00 euro.

In de Midkap wonnen Flow-Traders en Inpost 2,3 tot 1,3 procent. Air France-KLM verloor 4,4 procent.

In de AScX won Brunel 0,8  procent. Ebusco en Theon verloren 1,3 en 2,0 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Asm International
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Intel Corp
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Royal Dutch Shell
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.