Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lichtgroen rond het middaguur

Europese beurzen lichtgroen rond het middaguur
2 okt 2024 om 12:00

 Europese aandelen noteerden woensdag overwegend hoger, terwijl beleggers met één oog naar het Midden-Oosten kijken en het andere oog gebruiken om de binnenkomende macro-economische data te verwerken.

De Stoxx Europe 600 index steeg met 0,1 procent tot 521,47 punten. De Duitse DAX liet een klein verlies optekenen van 0,2 procent op 19.184,33 punten. De Franse CAC 40 won 0,4 procent bij een stand van 7.602,82 punten. De Britse FTSE ging 0,1 procent hoger op 8.285,72 punten.

De voorzichtige opleving volgt op een negatieve start van de handelsmaand op Wall Street, nadat Iran een ballistische raketaanval op Israël lanceerde als vergelding voor de recente moord op Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en een Iraanse commandant in Libanon.

Er waren wel wat verschillen in de prestaties van sectoren onderling. Olie- en gasaandelen stegen met ruim 2 procent bij het vooruitzicht op verstoringen van het aanbod uit het Midden-Oosten, terwijl aandelen uit de reis- en vrijetijdssector met 0,3 procent daalden doordat luchtvaartmaatschappijen vluchten uit de regio moesten omleiden. Defensiebedrijven deden woensdag ook per saldo goede zaken gezien de oplopende spanningen.

Op het macro-economisch front werd bekend dat het werkloosheidspercentage in de eurozone stabiel is gebleven op 6,4 procent en de aandacht verschuift nu naar cijfers van loonstrookjesverwerker ADP die om 14:15 uur staan geagendeerd.

De olieprijzen stegen verder als gevolg van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en een vat Brentolie werd 2,6 procent duurder op 75,44 dollar. Iran hield zich tot nog toe op de vlakte en dus vreesden de oliemarkten niet direct voor een impact op de olieproductie door een escalatie. Grondstoffenstrategen van ING waarschuwden dat dit zou veranderen, wanneer Iran meer betrokken zou raken, omdat dit het risico op onderbrekingen in de olietoevoer zal vergroten.

De rentes bleven aan beide kanten van de oceaan dicht bij huis en daalde de euro/dollar naar 1.1063.

Bedrijfsnieuws

Op het aandelenfront scoorden defensiebedrijven goed door de toenemende conflictrisico’s, waarbij Saab en BAE-systems meer dan 2 procent konden bijschrijven. Rheinmetall en Thales wonnen meer dan een procent.

De aandelen van de Britse sportretailer JD Sports daarentegen daalde met 3,5 procent, ook al rapporteerde het bedrijf over het eerste halfjaar beter dan verwachte cijfers. Mogelijk werd de koers negatief beïnvloed door de tegenvallende resultaten van Nike die gisteren bekend werden gemaakt. Het aandeel lijkt vanmiddag op Wall Street 5 procent lager te openen.

Olieaandelen profiteerden van de oplopende olieprijzen en konden Totalenergies 2,6 procent en Shell 2,2 procent bijschrijven.

Een andere opvallende stijger was Prosus dat 3,6 procent steeg nadat Tencent in Hongkong bijna 6 procent in waarde steeg. “In Hongkong lijken beleggers zich vanmorgen niet druk te maken om de spanningen in het Midden-Oosten. Zij zijn vooral bang om de boot te missen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. De beurzen in Hongkong zijn na een lang weekend weer open.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures waren rond lunchtijd roodgekleurd en de S&P 500 future daalde 0,2 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers TKH Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.