Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street vrijwel vlak gesloten

Wall Street vrijwel vlak gesloten
2 okt 2024 om 22:06

 De Amerikaanse beurzen zijn woensdag vrijwel vlak gesloten, terwijl beleggers de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten hielden.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vlak op 5.709,54 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 42.196,52 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 17.925,12 punten. 

Econoom Jonas Goltermann van Capital Economics zei dat hoewel het huidige conflict bijna een jaar geleden begon, de impact ervan op de financiële markten beperkt is geweest. De gebeurtenissen van deze week hebben beleggers uit risicovolle activa en in veilige havens geduwd, maar Goltermann gelooft dat eerder sprake is van “turbulentie” dan van een “risk-off-event”.

Om het conflict in het Midden-Oosten een wezenlijk verschil te laten maken op mondiale markten, is volgens de econoom bijvoorbeeld een verstoring van de energievoorzieningsketens en/of een aanzienlijke verdere uitbreiding van de oorlog nodig.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in september harder is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg met 143.000, na een bijgestelde stijging van 103.000 een maand eerder, terwijl economen rekenden op een groei van 128.000 banen.

Econoom Chris Larkin van E-Trade zei dat het rapport positief verraste, “wat suggereert dat de arbeidsmarkt buigt maar niet breekt. Maar het maandelijkse banenrapport van vrijdag zal het laatste woord hebben over het huidige banenbeeld en hoogstwaarschijnlijk ook over het marktsentiment op de korte termijn”, zei hij.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde 4 basispunten hoger op 3,791 procent, terwijl de tweejaarsrente 1 basispunt steeg tot 3,635 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week gedaald met 1,3 procent. De marktindex daalde van 296,1 naar 292,3.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,27 dollar, ofwel 0,4 procent, hoger op 70,10 dollar. 

Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen. OPEC en zijn bondgenoten verenigd in OPEC+ hebben besloten om pas in december te gaan beginnen met het verhogen van de productie.

De euro/dollar noteerde op 1,1045. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1058 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1067 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een viertal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector en de fabrieksorders later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Voedselverwerkingsbedrijf Lamb Weston heeft de winst met bijna de helft zien dalen in het eerste kwartaal en gaat nu reorganiseren. Het aandeel steeg echter 2,6 procent.

LPL Financial heeft zijn CEO Dan Arnold ontslagen voor ongepaste uitspraken tegen medewerkers. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Nike noteerde 6,8 procent lager. De sportschoenenreus trekt zijn verwachting voor het boekjaar 2025 in en stelde de eerste beleggersdag van het bedrijf in zeven jaar uit, om de nieuwe CEO Elliott Hill meer tijd te geven om na te denken over de strategie.

Tesla heeft in het derde kwartaal meer auto’s afgeleverd dan in dezelfde periode vorig jaar, maar ook op kwartaalbasis was er een plus. Het aandeel daalde desondanks 3,5 procent.

Conagra Brands, maker van onder meer diepvriesvoeding, rapporteerde voorbeurs tegenvallende omzetcijfers en daalde 8,1 procent.

Motorfietsenbedrijf Harley-Davidson werd door Baird van de kooplijst gehaald en leverde 4,1 procent in.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.