Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsdag vermoedelijk in het rood

AEX start handelsdag vermoedelijk in het rood
3 okt 2024 om 07:57

 De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,5 procent in het rood.

De AEX sloot woensdag dankzij Shell en de techaandelen nog 0,7 procent in het groen op een slotstand van 916,96 punten. De andere Europese hoofdbeurzen kwamen per saldo amper van hun plaats.

De toenemende spanningen in het Midden-Oosten zorgden voor een ‘risk off’ sentiment. “Militaire conflicten kunnen snel escaleren in een stevige verkoopgolf, waarbij veilige beleggingen zoals goud en staatsobligaties juist een instroom zien”, zei strateeg Quincy Krosby van LPL Financial.

Econoom Jonas Goltermann van Capital Economics benadrukte echter dat de impact van het conflict op de financiële markten vooralsnog beperkt is geweest. De gebeurtenissen van deze week hebben beleggers wel uit risicovolle activa en in veilige havens geduwd, maar Goltermann gelooft dat eerder sprake is van “turbulentie” dan van een “risk-off-event”.

De Amerikaanse olie-future steeg vanochtend met 1,4 procent naar 71,05 dollar per vat. Beleggers wachten op de reactie van Israël, na de raketaanval van Iran. 

Op Wall Street bleven beleggers woensdagavond ook aan de zijlijn staan, en de hoofdindices sloten bijna onveranderd. 

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS volgens loonstrookjesverwerker ADP in september harder is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg met 143.000, na een bijgestelde stijging van 103.000 een maand eerder, terwijl economen rekenden op een groei van 128.000 banen.

Econoom Chris Larkin van E-Trade zei dat het rapport positief verraste, “wat suggereert dat de arbeidsmarkt buigt, maar niet breekt”. Het ADP rapport geldt als voorbode van het officiële banenrapport dat vrijdag wordt vrijgegeven, Het rapport vormt een belangrijke leidraad voor het rentebeleid van de Federal Reserve. 

De Nikkei index in Tokio koerste vanochtend meer dan twee procent in het groen, terwijl de Hang Seng index in Hongkong juist bijna drie procent prijs moest geven.  

Woensdag verloor de beurs in Tokio juist nog bijna twee procent, terwijl Hongkong toen een koerssprong maakte van maar liefst zes procent, door hoop op meer stimuleringsmaatregelen.

De beurs in Shanghai is de hele week gesloten.

Er wordt verwacht dat Beijing de komende maanden meer stimuleringsmaatregelen zal aankondigen, maar “over de uiteindelijke omvang en de inhoud van de pakketten bestaat nog veel onzekerheid”, zei econoom Ting Lu van Nomura, die beleggers ook tot “nuchterheid” maande, na de extreme volatiliteit tijdens de afgelopen handelsdagen. 

Japanse beleggers laten zich daarnaast onder meer flink leiden door de valutamarkten, waar de yen onder druk staat. Woensdag liet de yen de grootste verzwakking op een dag zien sinds 2022, in vergelijking tot de dollar, nadat premier Shigeru Ishiba na afloop van een bespreking met voorzitter Kazuo Ueda van de Bank of Japan zei dat “de economische omstandigheden momenteel geen nieuwe renteverhoging ondersteunen”. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de producentenprijzen in augustus in de eurozone, die om 11:00 uur worden vrijgegeven, de wekelijkse steunaanvragen in de VS en de definitieve Amerikaanse inkoopmanagersindex in september. 

Bedrijfsnieuws

PostNL mag in de toekomst langer doen over het bezorgen van een brief. Dit liet minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken woensdag in een Kamerbrief weten. “Een verlenging van de bezorgtijd van 24 uur naar 48 uur biedt ruimte voor een betere betrouwbaarheid”, meent de minister.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag vlak op 5.709,54 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 42.196,52 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 17.925,12 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.