Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Conflict Midden-Oosten drukt sentiment Europese beurzen

Conflict Midden-Oosten drukt sentiment Europese beurzen
3 okt 2024 om 12:10

 Europese aandelen bleven donderdagmiddag dicht bij huis, waarbij het conflict in het Midden-Oosten wat drukte op het sentiment onder beleggers.

De Stoxx Europe 600 index steeg met 0,1 procent tot 521,47 punten. De Duitse DAX liet een klein verlies optekenen van 0,2 procent op 19.184,33 punten. De Franse CAC 40 won 0,4 procent bij een stand van 7.602,82 punten. De Britse FTSE ging 0,1 procent hoger op 8.285,72 punten.

Europese aandelen sloten gisteren enigszins verdeeld toen beleggers het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten en nieuwe macro-economische cijfers uit de eurozone beoordeelden. Hieruit bleek dat de werkloosheid in de hele eurozone in september stabiel bleef op een recordlaagte van 6,4 procent, net als in augustus.

Eerder deze week bleek dat de industrie het in de eurozone per saldo nog erg lastig heeft. Vandaag waren er cijfers over de dienstensector en hoewel deze nog wel groei vertoonde is ook sprake van een vertraging. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 52,9 in augustus naar 51,4 in september. Dat is de laagste stand in 7 maanden.

“Op het eerste gezicht lijkt de dienstensector zich nog redelijk staande te houden”, aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. “Er is nog steeds groei en de vertraging is nog niet te scherp. Als we kijken naar de landen onderling, is het beeld minder rooskleurig”, stelde de hoofdeconoom. “Met uitzondering van Spanje, tot onze stomme verbazing.”

“Gezien de sterke krimp in nieuwe orders en de ordeportefeuille, is er niet veel verbeeldingskracht nodig om een verdere verzwakking van de economie te voorzien.”

Op het inflatiefront was er wel wat goed nieuws. Hoewel de prijzen voor producenten op maandbasis 0,6 procent waren gestegen, zijn ze op jaarbasis met 2,3 procent gedaald en maakt de beslissing voor de ECB wat gemakkelijker om de rente verder te verlagen.

Het is dan wel belangrijk dat de olieprijzen niet flink gaan stijgen. Het uitbreidende conflict in het Midden-Oosten helpt niet mee. “Vanochtend werden er nieuwe explosies gemeld in Beiroet en beleggers zullen de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten blijven houden”, aldus de analisten van SEB. Een vat Brentolie werd ook vandaag weer duurder en steeg 1,2 procent naar 74,84 dollar.

De rentes liepen wat op aan beide kanten van de oceaan na de sterke ADP-werkgelegenheidscijfers van gisteren en nu de Fed wellicht toch een langzamer tempo van verlagen zal aanhouden dan eerder gedacht. Er zal dan ook veel aandacht zijn voor het officiële banenrapport op vrijdagmiddag. De Amerikaanse tienjarige rente klom weer boven de 3,80 procent en steeg de Duitse variant naar 2,14 procent.

Dit alles zorgde er ook voor dat de dollar weer wat aan kracht herwon en daalde de euro/dollar naar 1,1043.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt wist Rheinmetall te profiteren van de onrust in het Midden-Oosten en steeg 2,3 procent. Voor de autobouwers lijkt de gifbeker nog niet leeg en bungelde Porsche, Volkswagen, Mercedes, BMW en bandenmaker Continental onderaan.

In Parijs was het niet veel anders en verloor Stellantis ruim 4 procent en Renault 2,2 procent. Totalenergies wist te profiteren van de oplopende olieprijzen en steeg 1,5 procent.

Tesco is donderdag iets positiever geworden over de winstontwikkeling dit jaar en het aandeel 3,5 procent kon bijschrijven. De volumegroei lag in de eerste jaarhelft hoger dan Tesco had voorzien, waardoor het bedrijf voor het lopende boekjaar een aangepaste operationele retailwinst voorziet van 2,9 miljard pond. Dit was eerder nog ‘minimaal’ 2,8 miljard pond. De vrije kasstroom uit de retailactiviteiten zal dit jaar nog steeds uitkomen tussen de 1,4 tot 1,8 miljard pond, in lijn met de doelstelling voor de middellange termijn.

Futures Wall Street

De futures op Wall Street signaleren donderdag een negatieve start van de reguliere handel en de future noteerde voor de S&P 500 0,3 procent lager. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.