Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijs stijgt verder

Olieprijs stijgt verder
3 okt 2024 om 20:55

 De olieprijs is donderdag verder gestegen. Bij een settlement van 73,71 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 5,2 procent duurder. De prijs voor een vat Brent steeg ook met ruim 5 procent, naar 77,68 dollar.

De olieprijzen zaten flink in de lift in reactie op de mogelijkheid dat de VS een Israëlische vergeldingsactie op oliefaciliteiten in Iran zou steunen.

“Dat zijn we aan het bespreken”, zo citeerde persbureau Bloomberg de Amerikaanse president Joe Biden.

Deze opmerkingen, samen met de nieuwe ronde van Israëlische aanvallen op de Libanese hoofdstad Beiroet, dreven handelaren naar de oliemarkten, zei Peter Cardillo van Spartan Capital Securities. 

Biden verwacht niet dat Israël donderdag al in actie komt, meldde Bloomberg verder. Woensdag zei de Amerikaanse president nog dat de VS een aanval op Iraanse atoomfabrieken niet zal steunen.

Toch zien marktvolgers de prijsreactie nog als relatief beperkt. Zowel WTI als Brent noteren nog altijd lager dan een jaar geleden.

“Het potentieel voor onderbrekingen in de aanvoer, met name, maar niet uitsluitend vanuit Iran, neemt toe naarmate de gevechten toenemen”, zei Claudio Galimberti van Rystad Energy.

“Maar OPEC+ beschikt nog steeds over een ongewoon ruime reservecapaciteit, die het resultaat is van opeenvolgende productieverlagingen in de afgelopen twee jaar”, volgens de econoom. 

“Deze reservecapaciteit voorkomt voorlopig op hol geslagen prijzen te midden van een van de diepste en meest doordringende crises in het Midden-Oosten in de afgelopen vier decennia”, aldus Galimberti.

Brent zou kunnen stijgen naar 90 tot 100 dollar per vat als het conflict in het Midden-Oosten verder escaleert, maar elke prijsstijging zou waarschijnlijk van korte duur zijn, volgens Jason Tuvey van Capital Economics. 

“Het belangrijkste om in de gaten te houden is of er aanvallen zijn op oliefaciliteiten of pogingen om de wereldwijde scheepvaart te verstoren, met name rond de Straat van Hormuz”, aldus de marktkenner.

Als de olie-infrastructuur beschadigd raakt, zullen OPEC-leden waarschijnlijk ingrijpen om de verliezen te compenseren, terwijl elke poging om de Straat van Hormuz te blokkeren een interventie van de VS en haar bondgenoten zal uitlokken, aldus Tuvey. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.