Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: lagere opening aanstaande op Wall Street

Update: lagere opening aanstaande op Wall Street
3 okt 2024 om 15:15

 De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet, na neutrale cijfers over steunaanvragen en in afwachting van een belangrijk banenrapport op vrijdag, dat het rentepad van de Fed kan beïnvloeden.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index stonden een half uur voor de opening tot 0,3 procent in het rood. De technologie-index Nasdaq daalde 0,4 procent. 

De inflatie is gedaald tot dichtbij de Fed-doelstelling van 2 procent en de centrale bank let daarom meer op de economische activiteit en vooral de krapte op de arbeidsmarkt.  

Voorbeurs bleken de nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen afgelopen week met 6.000 te zijn gestegen tot 225.000, waar gerekend werd op 220.000. Het cijfer ligt binnen de bandbreedte die men de laatste tijd gewend is.

Woensdag was er een sterker dan verwacht banenrapport van ADP, dat beleggers geruststelde over de kracht van de arbeidsmarkt.

“Dat was een belangrijk signaal van een sterke Amerikaanse arbeidsmarkt, vooral voor het allesbepalende banenrapport van vrijdag, en maakte ook een einde aan vijf maanden waarin het ADP-cijfer daalde”, stelde Deutsche Bank.

Na opening van de beurs volgen inkoopmanagersindexen voor de dienstensector in september en de fabrieksorders van augustus.

In Europa stonden de beurzen overwegend lager na macro-economische cijfers, die een minder harde groei van de Europese dienstensector lieten zien. De Bank of England waarschuwde dat de beleidsrente wel eens onverwacht kan worden verlaagd, als de inflatie blijft dalen.  

De olieprijs steeg, nadat OPEC woensdag besloot geplande productieverhogingen uit te stellen en door de onrust in het Midden-Oosten. WTI-olie voor november werd 2,2 procent duurder op 71,62 dollar en Brent olie kostte 75,34 dollar, 2 procent meer dan woensdag.

De euro/dollar noteerde op 1,1039. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1045 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Amerikaanse aandelen van Chinese bedrijven zoals Alibaba, PDD Holdings, JD.com en Nio daalden nadat een sterke koersrally voor deze aandelen ten einde kwam.

Spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss verlaagde zijn omzetverwachting en noteerde 12 procent lager. Het Dockers-merk staat weer in de etalage. In Europa steeg de omzet nog wel maar in de VS en Azië niet.

Constellation Brands heeft in het afgelopen kwartaal aangepaste winstcijfers gerealiseerd die beter waren dan verwacht, maar het bedrijf moest wel een flinke eenmalige afschrijving doen en paste de outlook voor dit jaar aan. Het aandeel daalde voorbeurs 1,8 procent. 

Tesla daalde voorbeurs 1,4 procent na een verlies van 3,5 procent in de voorgaande sessie na productiecijfers over het afgelopen kwartaal.

Caesars Entertainment, dat woensdag 5 procent steeg, kondigde woensdagavond een obligatie-emissie van 1,1 miljard aan en stond vanmiddag licht lager.

Slotstanden

Wall Street bleef woensdag dicht bij huis. De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag vlak op 5.709,54 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 42.196,52 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 17.925,12 punten. 

Update: om actuele koersen toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.