Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street op verlies

Wall Street op verlies
3 okt 2024 om 19:32

De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 0,4 procent op 5.689,09 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 41.916,61 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent lager op 17.882,16 punten. 

De focus ligt momenteel op de situatie in het Midden-Oosten, waardoor de olieprijzen blijven stijgen, terwijl beleggers ondertussen wachten op het belangrijke banencijfer dat vrijdagmiddag verschijnt.

Volgens persbureau Bloomberg zei de Amerikaanse president Joe Biden donderdag dat de VS een Israëlische vergeldingsactie op oliefaciliteiten in Iran mogelijk zou steunen. Dat wordt momenteel besproken, zo citeerde het persbureau de president.

Biden verwacht niet dat Israël donderdag al in actie komt, zei Bloomberg verder. Woensdag zei de Amerikaanse president nog dat de VS een aanval op Iraanse atoomfabrieken niet zullen steunen.

WTI werd donderdag ruim 5 procent duurder op bijna 74 dollar. De prijs voor een vat Brent steeg met 4,9 procent naar 77,49 dollar.

Verder konden de markten aan de slag met een reeks aan macro-economische cijfers, waaronder de wekelijkse steunaanvragen in de VS. Die stegen afgelopen week met 6.000 tot 225.000, waar 220.000 nieuwe aanvragen werden voorspeld.

Vrijdag verschijnt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Gerekend wordt op een banengroei van 150.000 in september, na een groei van 142.000 in de maand ervoor. De werkloosheid zou stabiel zijn gebleven op 4,2 procent en ook de loongroei zou met 3,8 procent vrijwel ongewijzigd zijn.

Woensdag was er met het rapport van loonstrookjesverwerker ADP al een voorproefje. In september kwamen er in de private sector in de VS 143.000 banen bij, waar een groei van 128.000 werd voorzien. Ook werd het cijfer voor augustus opwaarts bijgesteld.

“Dat was een belangrijk teken van kracht op de Amerikaanse arbeidsmarkt, vooral in de aanloop naar het uiterst belangrijke banenrapport van morgen, en het maakte ook een einde aan een reeks van vijf opeenvolgende maanden waarin de ADP-cijfers een vertraging toonden”, aldus Deutsche Bank.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING verzwakt de Amerikaanse arbeidsmarkt helemaal niet zo sterk als door sommigen wordt gevreesd. 

“De kans op een renteverlaging door de Fed volgende maand met 50 basispunten wordt door de markt nu op slechts 36 procent geprijsd. Vorige week was dit nog meer dan 60 procent. Als de officiële arbeidsmarktcijfers van morgen niet zwaar tegenvallen verwachten we een renteverlaging van 25 basispunten bij het volgende rentebesluit van 7 november”, aldus Wiersma.

Uit inkoopcijfers van S&P Global bleek vanmiddag dat de Amerikaanse dienstensector in september minder hard is gegroeid. De inkoopmanagersindex daalde van 55,7 tot 55,2.

Bedrijven maken zich steeds meer zorgen over de vooruitzichten, met een dalend ondernemersvertrouwen in september te midden van onzekerheid door de komende verkiezingen en de perceptie van een toenemend recessierisico, aldus econoom Chris Williamson. De opleving is volgens hem ook steeds ongelijkmatiger geworden, met een groei die volledig afhankelijk is van de dienstensector.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector zoals ISM die meet, liet in september juist een onverwachte groeiversnelling zien. De inkoopmanagersindex verbeterde van 51,5 naar 54,9. Volgens Steve Miller van ISM neemt onder de deelnemende inkoopmanagers wel de politieke onzekerheid toe. 

De fabrieksorders in de VS daalden in augustus onverwacht, met 0,2 procent.

De rente op Amerikaans schatkistpapier steeg donderdag licht, ook gesteund door de aanhoudende bezorgdheid dat een piek in de olieprijzen vanwege het conflict in het Midden-Oosten en de havenstaking aan de Amerikaanse Oost- en Golfkust de inflatie zou kunnen aanwakkeren.

“Uit onze analyse blijkt dat een staking van maximaal een maand beheersbaar zou zijn zonder grote verstoring van de aanvoerketen”, schreven analisten van Citi.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,1032.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse noteringen van Alibaba en Nio namen donderdag gas terug na de recente rally die werd aangewakkerd door de stimuleringsmaatregelen van Beijing. Alibaba verloor 1,2 procent en Nio daalde met 5,9 procent.

Aandelen van Tesla leverden donderdag 2,9 procent in. Woensdag verloor Tesla al 3,5 procent nadat de fabrikant van elektrische voertuigen met zijn productiecijfers voor het derde kwartaal kwam.

Levi Strauss verlaagde de omzetverwachting en gaf aan dat het zijn merk Dockers mogelijk opnieuw in de etalage zet. De aandelen van de spijkerbroekenfabrikant verloren 7,4 procent.

Drankenproducent Constellation Brands paste zijn outlook aan, na een kwartaal waarin de winst beter was dan verwacht. De aangepaste winst zal in het lopende boekjaar vermoedelijk wat hoger uitkomen, maar de omzetgroei juist lager. Het aandeel verloor 3,6 procent.

Caesars Entertainment, dat woensdag 5 procent steeg, kondigde woensdag nabeurs een obligatie-emissie van 1,1 miljard aan en stond donderdag licht lager.

OpenAI heeft een doorlopende kredietlijn van 4 miljard dollar gekregen, wat de totale liquiditeit van het bedrijf op meer dan 10 miljard dollar brengt. Onder meer JPMorgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Wells Fargo verstrekten het krediet. Dit gebeurde nadat OpenAI woensdag 6,6 miljard dollar aan nieuwe financiering kreeg van zijn grootste aandeelhouders. OpenAI werd hierbij gewaardeerd op 157 miljard dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.