Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger gesloten

Europese beurzen hoger gesloten
4 okt 2024 om 18:36

 De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, na een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport, maar leverden op weekbasis wel in door de zorgen over de oorlog in het Midden-Oosten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 518,56 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 19.120,93 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,9 procent op 7.541,36 punten. De Britse FTSE 100 sloot vlak op 8.280,63 punten.

Uit de data van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat de werkgelegenheid in september is gestegen met 254.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging van 150.000 banen. De banengroei in augustus werd bijgesteld van een groei van 142.000 naar een groei van 159.000 banen. De werkloosheid daalde van 4,2 procent naar 4,1 procent, terwijl de markt rekende op een ongewijzigd werkloosheidspercentage. Het gemiddelde uurloon steeg op jaarbasis met 3,97 procent naar 35,36 dollar per uur.

Het sterke rapport geeft beleggers vertrouwen en reden om hun recente euforie vast te houden, zei strateeg Lara Castleton van Janus Henderson Investors. Daarnaast wijst het rapport volgens de strateeg op een verdere uitbreiding van de rally.

Volgens econoom Sean Snaith van het Institute for Economic Forecasting van de University of Central Florida wijst het rapport op een “nog steeds zeer sterke arbeidsmarkt”, wat de vraag oproept of de Fed niet te vroeg is begonnen met het verlagen van de rentetarieven.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de Franse industriële productie in augustus op maandbasis met 1,4 procent is gestegen.

Olie werd vrijdag 1,4 procent duurder op bijna 75 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0966. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1033 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1031 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt won Continental 2,6 procent, Deutsche Bank steeg 2,7 procent, terwijl RWE 2,0 procent daalde. E.ON sloot 0,8 procent lager.

Verder zaten de aandelen van Duitse autofabrikanten in de lift. Porsche Automobil Holding steeg 1,7 procent, BMW won 1,8 procent en Volkswagen noteerde 2,9 procent hoger.

Een meerderheid van de EU-lidstaten heeft ingestemd met importtarieven voor Chinese elektrische voertuigen, die kunnen oplopen tot 45 procent. Persbureau Reuters meldde eerder dat Duitsland tegen zou stemmen. China is een belangrijke markt voor Duitse autobouwers, die vrezen voor tegensancties.

In Parijs steeg Accor 3,4 procent, Société Générale won 2,7 procent en Pernod Ricard daalde 1,4 procent. Telecombedrijf Bouygues stond donderdag nog onder druk in Parijs, maar veerde vrijdag op met een winst van 2,0 procent.

Stellantis kreeg een adviesverlaging van Outperform naar Sector Perform van RBC. Het aandeel steeg desondanks 1,8 procent.

In Kopenhagen daalde het aandeel van Moller-Maersk met 5,2 procent, nadat havenarbeiders in de VS een driedaagse staking hadden opgeschort, waardoor de hoop van beleggers dat problemen in de toeleveringsketen de vrachttarieven een impuls zouden geven, de bodem werd ingeslagen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 5.709,71 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • BMW
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • Pernod Ricard
    * *
  • PORT20
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.