Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen naar verwachting licht hoger

Europese beurzen openen naar verwachting licht hoger
4 okt 2024 om 07:02

 De Europese beurzen gaan vrijdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet, in afwachting van het Amerikaanse banenrapport en de verdere escalatie van de situatie in het Midden-Oosten, 

IG voorziet een openingswinst van 34 punten voor de Duitse DAX en een plus van 21 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 6 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag nog lager geëindigd, waarbij beleggers het nieuws uit het Midden-Oosten in de gaten hielden en wachtten op de belangrijke Amerikaanse banencijfers die vrijdagmiddag verschijnen.

De markten in zowel Europa als de VS reageerden op de mogelijkheid dat de VS een Israëlische vergeldingsactie op oliefaciliteiten in Iran zou steunen.

“Dat zijn we aan het bespreken”, zo citeerde persbureau Bloomberg de Amerikaanse president Joe Biden donderdag. WTI en Brent werden vervolgens ruim 5 procent duurder.

“Het belangrijkste om in de gaten te houden is of er aanvallen zijn op oliefaciliteiten of pogingen om de wereldwijde scheepvaart te verstoren, met name rond de Straat van Hormuz”, zei Jason Tuvey van Capital Economics.

In Parijs reageerden beleggers verder negatief op een plan van de Franse overheid om de belastingen op grote bedrijven, het terugkopen van aandelen en particulieren met hoge inkomens te verhogen.

Op macro-economisch vlak was er in Europa aandacht voor inkoopcijfers uit de eurozone. In september groeide de dienstensector in de muntunie minder hard. De inkoopmanagersindex daalde van 52,9 tot 51,4 en daarmee de laagste stand in 7 maanden. Het indexniveau was wel hoger dan de 50,5 die eerder in een voorlopige raming werd gemeld.

“Op het eerste gezicht lijkt de dienstensector zich nog redelijk staande te houden”, aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. “Er is nog steeds groei en de vertraging is nog niet te scherp. Als we kijken naar de landen onderling, is het beeld minder rooskleurig”, stelde de hoofdeconoom. “Met uitzondering van Spanje, tot onze stomme verbazing.”

“Gezien de sterke krimp in nieuwe orders en de orderportefeuille, is er niet veel verbeeldingskracht nodig om een verdere verzwakking van de economie te voorzien”, aldus De la Rubia.

In het Verenigd Koninkrijk was in september ook sprake van een groeivertraging in de dienstensector. De index daalde van 53,7 tot 52,4. Toch was het cijfer niet zorgwekkend.

Ondertussen zou de Bank of England wel overwegen om de rente sneller te gaan verlagen dan de markt momenteel verwacht. Gouverneur Andrew Bailey hintte daarop in een interview met The Guardian.

Bailey vertelde de krant dat de BoE “een beetje actiever” zou kunnen worden in haar beleid omtrent renteverlagingen, als de inflatie ontwikkelingen gunstig zouden blijven.

“De markt ziet Bailey’s opmerkingen als groen licht om meer monetaire versoepeling in te prijzen”, zeiden analisten van XTB.

Bedrijfsnieuws

Grote Europese autofabrikanten zoals BMW, Volkswagen en Mercedes-Benz hebben de afgelopen weken allemaal winstwaarschuwingen gepubliceerd vanwege zorgen over de dalende verkoop in China. Toch denken analisten van Barclays dat de problemen waarmee Europa’s grootste autofabrikanten te kampen hebben, nu hun dieptepunt hebben bereikt. BMW verloor donderdag toch 1,6 procent, net als Volkswagen, terwijl Porsche Automobil Holding met 3,6 procent daalde.

Sectorgenoten Stellantis, dat eerder deze week ook met een waarschuwing kwam, en Renault, verloren 4,1 en 2,1 procent.

Zalando en Daimler Truck gingen aan kop in de DAX met winsten van 1,1 en 1,5 procent.

TotalEnergies profiteerde wederom van de stijgende olieprijzen en was koploper in de CAC 40 met een plus van 1,5 procent. Verder bleven de winsten bescheiden. Telecombedrijven Orange en Bouygues leverden respectievelijk 3,9 en 4,8 procent in, op het nieuws dat Bouygues het nieuwe merk B.IG introduceerde, gericht op voordelige gezinsaanbiedingen. Het bericht doet beleggers vrezen voor een stevige concurrentieslag met rivalen Iliad en Orange.

Supermarktketen Tesco werd donderdag iets positiever over de winstontwikkeling dit jaar. Het aandeel steeg in Londen met 2,6 procent.

Euro STOXX 50         4.921,33 (-0,9%)
STOXX Europe 600        516,29 (-0,9%)
DAX                  19.015,41 (-0,8%)
CAC 40                7.477,78 (-1,3%)
FTSE 100              8.282,52 (-0,1%)
SMI                  12.012,32 (-0,9%)
AEX                     910,35 (-0,7%)
BEL 20                4.285,32 (-0,6%)
FTSE MIB             33.170,03 (-1,5%)
IBEX 35              11.618,00 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag naar verwachting een nagenoeg vlakke opening tegemoet na een licht lager slot op donderdag, in afwachting van het belangrijke banenrapport.

Gerekend wordt op een banengroei van 150.000 in september, na een groei van 142.000 in de maand ervoor. De werkloosheid zou stabiel zijn gebleven op 4,2 procent en ook de loongroei zou met 3,8 procent vrijwel ongewijzigd zijn.

Woensdag was er met het rapport van loonstrookjesverwerker ADP al een voorproefje. In september kwamen er in de private sector in de VS 143.000 banen bij, waar een groei van 128.000 werd voorzien. Ook werd het cijfer voor augustus opwaarts bijgesteld.

“Dat was een belangrijk teken van kracht op de Amerikaanse arbeidsmarkt, vooral in de aanloop naar het uiterst belangrijke banenrapport [vrijdag], en het maakte ook een einde aan een reeks van vijf opeenvolgende maanden waarin de ADP-cijfers een vertraging toonden”, aldus Deutsche Bank.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING verzwakt de Amerikaanse arbeidsmarkt helemaal niet zo sterk als door sommigen wordt gevreesd. Donderdag werd bekend dat de steunaanvragen in de VS afgelopen week met 6.000 zijn gestegen naar 225.000, waar 220.000 nieuwe aanvragen werden voorspeld.

“De kans op een renteverlaging door de Fed volgende maand met 50 basispunten wordt door de markt nu op slechts 36 procent geprijsd. Vorige week was dit nog meer dan 60 procent. Als de officiële arbeidsmarktcijfers vandaag niet zwaar tegenvallen, verwachten we een renteverlaging van 25 basispunten bij het volgende rentebesluit van 7 november”, aldus Wiersma.

Uit inkoopcijfers van S&P Global bleek dat de Amerikaanse dienstensector in september minder hard is gegroeid. De inkoopmanagersindex daalde van 55,7 tot 55,2.

Bedrijven maken zich steeds meer zorgen over de vooruitzichten, met een dalend ondernemersvertrouwen in september te midden van onzekerheid door de komende verkiezingen en de perceptie van een toenemend recessierisico, aldus econoom Chris Williamson. De opleving is volgens hem ook steeds ongelijkmatiger geworden, met een groei die volledig afhankelijk is van de dienstensector.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector van ISM liet in september juist een onverwachte groeiversnelling zien. De inkoopmanagersindex verbeterde van 51,5 naar 54,9. Volgens Steve Miller van ISM neemt onder de deelnemende inkoopmanagers wel de politieke onzekerheid toe.

De fabrieksorders in de VS daalden in augustus onverwacht, met 0,2 procent.

De rente op Amerikaans tweejarig schatkistpapier steeg donderdag naar 3,718 procent, ook gesteund door de aanhoudende bezorgdheid dat een piek in de olieprijzen vanwege het conflict in het Midden-Oosten en de havenstaking aan de Amerikaanse Oost- en Golfkust de inflatie zou kunnen opstuwen.

Het laatste nieuws is dat er een voorlopig akkoord is bereikt met de vakbonden tot en met 15 januari 2025. 

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse noteringen van Alibaba en Nio namen donderdag gas terug na de recente rally die werd aangewakkerd door de stimuleringsmaatregelen van Beijing. Alibaba verloor 2,1 procent en Nio daalde zelfs met 6,9 procent.

Aandelen van Tesla leverden donderdag 3,4 procent in. Woensdag verloor Tesla al 3,5 procent nadat de fabrikant van elektrische voertuigen met zijn productiecijfers voor het derde kwartaal kwam. Donderdag werd bekend dat Tesla ruim 27.000 Cybertrucks terugroept vanwege een softwareprobleem. Het is de vijfde terugroepactie in een jaar.

Levi Strauss verlaagde de omzetverwachting en gaf aan dat het zijn merk Dockers mogelijk opnieuw in de etalage zet. De aandelen van de spijkerbroekenfabrikant verloren 7,6 procent.

Drankenproducent Constellation Brands paste zijn outlook aan, na een kwartaal waarin de winst beter was dan verwacht. De aangepaste winst zal in het lopende boekjaar vermoedelijk wat hoger uitkomen, maar de omzetgroei juist lager. Het aandeel verloor 4,7 procent.

Caesars Entertainment, dat woensdag 5 procent steeg, kondigde woensdag nabeurs een obligatie-emissie van 1,1 miljard aan en sloot donderdag 2,1 procent hoger.

OpenAI heeft een doorlopende kredietlijn van 4 miljard dollar gekregen, wat de totale liquiditeit van het bedrijf op meer dan 10 miljard dollar brengt. Onder meer JPMorgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Wells Fargo verstrekten het krediet. Dit gebeurde nadat OpenAI woensdag 6,6 miljard dollar aan nieuwe financiering kreeg van zijn grootste aandeelhouders. OpenAI werd hierbij gewaardeerd op 157 miljard dollar.

S&P 500 index               5.699,94 (-0,2%)
Dow Jones index            42.011,59 (-0,4%)
Nasdaq Composite           17.918,48 (-0,04%)

AZIË

De Aziatische beurzen laten een flink verdeeld beeld zien, waarbij de beurs van Hongkong nog steeds profiteerde van de recent gelanceerde stimuleringsplannen. De beurzen op het vasteland van China zijn nog steeds gesloten.

Nikkei 225             38.650,32 (+0,2%)
Shanghai Composite      3.336,50 (+8,1% – slotstand maandag)
Hang Seng              22.500,18 (+1,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1028. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,1030. Het Britse pond daalde donderdag met ruim een procent ten opzichte van de dollar, na de opmerkingen van de voorzitter van de Bank of England over mogelijk agressievere renteverlagingen.

USD/JPY Yen   146,23
EUR/USD Euro  1,1028
EUR/JPY Yen   161,27

MACRO-AGENDA:

00:00 Chinese beurzen gesloten
08:45 Industriële productie – Augustus (Fra)
14:30 Banengroei en werkloosheid – September (VS)

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.