Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures signaleren afwachtende houding Wall Street

Futures signaleren afwachtende houding Wall Street
4 okt 2024 om 13:02

 De Amerikaanse futures wezen vrijdag rond lunchtijd op een vlakke opening van Wall Street, in aanloop naar het banenrapport later op de dag.

De future op de toonaangevende S&P 500 noteerde fractioneel hoger.

“Meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt in combinatie met een escalatie in het Midden-Oosten en een spannende Amerikaanse presidentsverkiezing, resulteren in een grillige handel in aandelen en obligaties”, aldus CIO Mark Haefele van UBS.

Beleggers wachten ook geduldig op het Amerikaanse banenrapport. Er wordt voor vanmiddag gerekend op 150.000 nieuwe banen en een werkloosheid van 4,2 procent. In augustus kwamen er 142.000 nieuwe banen bij en stond de werkloosheid ook op 4,2 procent.

Een ander aandachtspunt voor beleggers blijven de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Beleggers wachten met name af hoe Israël zal gaan reageren op de recente raketaanval vanuit Iran. Uit satellietbeelden zou blijken dat een aantal olietankers de wateren rond de belangrijke olieterminal van het Iraanse eiland Kharg verlaten, uit vrees voor een Israëlische tegenaanval op de energie-infrastructuur van Teheran, schreef CNBC.

Voor een vat ruwe olie werd vrijdag 78,49 dollar betaald, ofwel 1,1 procent meer dan donderdag.

Goed nieuws voor de Amerikaanse economie is de voorlopige opschorting van de staking onder Amerikaanse dokwerkers. De havens, verenigd in de United States Maritime Alliance, bereikten een voorlopig akkoord met vakbond The International Longshoremen’s Association tot en met medio januari volgend jaar. In de komende maanden moeten de details van het akkoord verder worden uitgewerkt.

De tienjarige rente in de VS staat op standje neutraal op 3,86 procent in aanloop naar de banencijfers.

De euro/dollar noteerde op 1,1024. “Opnieuw een zwak rapport zou wat glans kunnen halen van het herstel van de dollar deze week, terwijl sterker dan verwachte banencijfers de greenback een impuls zouden kunnen geven”, aldus UniCredit.

De dollar noteert op weekbasis ruim een procent hoger ten opzichte van de euro, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell aan het begin van de week middels een toespraak de verwachtingen van nog een renteverlaging met 50 basispunten temperde.

Volgens de actuele FedWatch Tool van CME is de kans op een verhoging van die omvang inmiddels gedaald tot 31 procent. Dat was vorige week nog zo’n 60 procent.

Bedrijfsnieuws

Spirit Airlines daalde met bijna 40 procent voorbeurs nadat The Wall Street Journal meldde dat de budget luchtvaartmaatschappij in gesprek was met obligatiehouders over de voorwaarden van een mogelijke faillissementsaanvraag na de mislukte fusie met JetBlue Airways. Het Journal-rapport citeerde mensen die bekend waren met de kwestie.

Palantir Technologies steeg voor de openingsbel met ongeveer 1,0 procent nadat de aandelen van de aanbieder van data-analysesoftware in de vorige sessie met 4,7 procent stegen en sloten op een recordhoogte van 39,25 dollar. Dit jaar is het aandeel met 129 procent gestegen en de afgelopen twaalf maanden met 136 procent. Palantir werd op 23 september toegevoegd aan de S&P 500.

Trump Media & Technology Group maakte bekend dat Chief Operating Officer Andrew Northwall met ingang van 28 september ontslag heeft genomen. Het moederbedrijf van het sociale mediaplatform Truth Social van voormalig president Donald Trump is van plan om de taken van Northwall intern over te dragen. Het aandeel daalde in de voorbeurshandel met 0,2 procent

EVgo steeg 0,3 procent voorbeurs en breidde de winst ietwat uit nadat de aandelen van de fabrikant van elektrische voertuigen donderdag met maar liefst 61 procent stegen na het ontvangen van een voorwaardelijke toezegging voor een lening van 1,05 miljard dollar van het Amerikaanse ministerie van Energie. Daarnaast verhoogde JPMorgan het advies van Neutraal naar Overwogen.

Apogee Enterprises, een bedrijf voor architecturale producten en diensten, opent voorbeurs naar verwachting de boeken.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,2 procent op 5.699,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 42.011,59 punten en de Nasdaq sloot fractioneel lager op 17.918,48 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.