Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Sterk banenrapport VS zet AEX hoger

Sterk banenrapport VS zet AEX hoger
4 okt 2024 om 17:54

 De AEX schoot vrijdag even omhoog tot bijna 915 punten na een buitengewoon sterk Amerikaans banenrapport, maar sloot uiteindelijk op 911,81 punten, waardoor een bescheiden winst van 0,2 procent overbleef.

De zorgen over het Midden-Oosten hingen afgelopen week boven de markt en dus leverde de Amsterdamse beurs op weekbasis 0,6 procent in. De markten wachten in spanning af hoe Israël zal terugslaan na de Iraanse raketaanvallen eerder in de week en of de VS bij een eventuele vergeldingsactie betrokken zal zijn.

De olieprijzen spinnen momenteel vooral garen bij het geopolitieke conflict. WTI en Brent werden vrijdag opnieuw een procent duurder. Op weekbasis staan de olieprijzen bijna 9 procent hoger. 

De euro/dollar daalde na de banencijfers met 0,6 procent tot 1,0966, terwijl de Amerikaanse obligatierentes flink stegen.

In september kwamen er 254.000 banen bij in de Verenigde Staten, ruim 100.000 meer dan de markt had verwacht. De werkloosheid daalde tot 4,1 procent, waar een stabiele 4,2 procent werd voorzien.

Na het sterke rapport rekent vrijwel geen econoom meer op een renteverlaging door de Federal Reserve van 50 basispunten, volgens analist James Knightley van ING. De kans op een verhoging van die omvang is vrijdag gedaald tot circa 5 procent, waar dat vorige week nog zo’n 60 procent was. Eerder deze week temperde Fed-voorzitter Jerome Powell de verwachtingen voor nog een grote renteverlaging al, waardoor de marktverwachting sindsdien was teruggezakt tot rond de 30 procent.

“Het Amerikaanse banenrapport was ongelooflijk sterk, op elk denkbaar aspect”, aldus Knightley, die vindt dat op basis van deze cijfers, de Fed eigenlijk de rente zou moeten verhogen in plaats van verlagen.

“Toch blijft voorzichtigheid geboden”, meent de analist, aangezien andere cijfers tot een heel andere conclusie leiden. ING denkt dat de Fed de komende rentebesluiten zal kiezen voor renteverlagingen van 25 in plaats van 50 basispunten om tot een neutrale rente te komen.

Bank of America verwacht bij elk rentebesluit tot en met maart 2025 een verlaging van 25 basispunten en daarna 25 basispunten per kwartaal tot het einde van het jaar.

Met het banenrapport achter de rug kunnen beleggers zich gaan richten op de start van het cijferseizoen. De winstgroei van Europese bedrijven zal in het derde kwartaal zwak geweest zijn, maar de verwachtingen liggen nog lager, zoals dit hele jaar al het geval is, zeiden analisten van Deutsche Bank in een vooruitblik op de cijfers.

De Duitse bank rekent daarom op een winstgroei van 4 procent op jaarbasis. En dat is 5 procent hoger dan waarop de markt rekent, aldus de analisten.

“Een winstmeevaller zal helpen om het marktsentiment te laten verbeteren, maar zal waarschijnlijk niet dé aanjager zijn voor de markt”, denkt Deutsche. Die eer blijft vooralsnog weggelegd voor de macro-ontwikkelingen.

Stijgers en dalers

AkzoNobel voerde vrijdag de AEX aan, met een winst van 3,1 procent. De aankondiging van Akzo om te focussen op de coatingactiviteiten en een strategische evaluatie uit te voeren van de eigen portfolio met decoratieve verf, is positief, zo stelde Stijn Demeester van ING. De analist denkt dat er voldoende interesse zal zijn voor de decoratieve verven van Akzo in Zuid-Azië.

Defensieve aandelen als RELX en Wolters Kluwer stonden duidelijk onder druk in de hoofdindex, met verliezen van 1,0 en 1,6 procent.

Financiële waarden reageerden positief op het vooruitzicht dat de rentes minder snel zullen dalen. ING steeg met 1,2 procent, ASR won 1,1 procent en Aegon kreeg er 2,6 procent bij. Shell, op weekbasis goed voor een winst van 5,7 procent, profiteerde ook richting het weekend van de hogere olieprijzen. Het aandeel won vrijdag 1,0 procent.

In de Midkap won Air France-KLM 3,6 procent, hoewel het aandeel op weekbasis juist onder druk stond door de stijgende olieprijzen. De verliezen bleven vrij beperkt. JDE Peet’s leverde 0,8 procent in, net als WDP. Corbion en Fagron daalden licht.

CTP steeg licht na een koersdoelverhoging van Barclays en een onveranderd Overwogen advies. De grote aanwezigheid van CTP in Midden- en Oost-Europa is een pré, vindt de Britse bank, die ook te spreken is over de balans van het logistiek vastgoedbedrijf.

Just Eat Takeaway steeg met 2,8 procent. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel, maar herhaalde wel het koopadvies voor de maaltijdbezorger. Flow Traders ging 3,7 procent hoger, te danken aan de toegenomen marktvolatiliteit.

Avantium zat stevig in de lift in de AScX en steeg met 9,8 procent. BAM en Heijmans wonnen 2,3 en 2,5 procent. Ebusco leverde 1,6 procent in. Ook Vastned eindigde in het rood.

Lokaal won Lavide bijna 34 procent. Lavide heeft een eerste investering ontvangen van Haerlem Capital ter waarde van 50.000 euro. Ook komt er een nieuwe CEO.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het slot in Amsterdam hoger, met winsten van een half procent of meer voor de S&P 500 en Nasdaq. De Dow Jones index steeg licht.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.