Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Sterke arbeidscijfers zorgen voor groene opening Wall Street

Sterke arbeidscijfers zorgen voor groene opening Wall Street
4 okt 2024 om 15:05

 De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, na sterke banencijfers die de angst voor een recessie naar de achtergrond doen verdwijnen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index stonden een half uur voor de opening tot 0,8 procent in het groen.

Het was de dag van het Amerikaanse banenrapport en die kwam prima door. Afgelopen maand was er sprake van een flinke banengroei van 254.000. De markt had een stijging van 150.000 banen verwacht.

De werkloosheid kwam uit op 4,1 procent en dat was lager dan de verwachting van 4,2 procent.

De verdiensten per uur stegen afgelopen maand met 0,13 dollar, of met 0,4 procent, naar 35,36 dollar. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,0 procent tegen 3,8 procent een maand eerder. De verwachting van economen lag op 3,7 procent.

Voor juli werd de banengroei opwaarts bijgesteld van 89.000 naar 144.000. Voor augustus werd deze aangepast van 142.000 naar nu 159.000.

Volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets is de Amerikaanse economie nog altijd sterk en is het banencijfer een ‘reality check’ voor eenieder die denkt dat de arbeidsmarkt zwakte vertoont.

“Wat de Amerikaanse aandelenmarkten betreft, moeten we het stof laten neerdalen”, volgens de marktkenner, maar “goed nieuws is nog steeds goed nieuws”, aldus Aslam.

“De Fed zal de rente waarschijnlijk verlagen, alleen niet met een flinke 50 basispunten”, volgens de analist.

De veel sterker dan verwachte banengroei in september geeft de Fed de flexibiliteit om de rente in november met 25 basispunten te verlagen of een pauze in te lassen, voegde Glen Smith van GDS Wealth Management toe. Volgens de expert worden de komende banenrapporten mogelijk vertroebeld door een aantal factoren “zoals de havenstaking en de verstoringen door orkaan Helene.”

De marktverwachting voor een verlaging met 50 basispunten is volgens de FedWatch Tool van CME gedaald van 31 tot 13 procent na het banenrapport. Vorige week schatte de markt die kans nog in op zo’n 60 procent.

Het lijkt voor Fed-voorzitter Jerome Powell dan ook niet makkelijker geworden om zijn twee rentedalingen dit jaar door te voeren. De Amerikaanse obligatierentes stegen flink na het banenrapport. De tweejarige rente steeg ruim 14 basispunten naar 3,86 procent en de tienjarige rente liep met 9 basispunten op naar 3,95.

De euro/dollar dook onder de 1,10, het laagste niveau in zes weken.

Een ander aandachtspunt voor beleggers blijven de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Beleggers wachten met name af hoe Israël zal gaan reageren op de recente raketaanval vanuit Iran. Uit satellietbeelden zou blijken dat een aantal olietankers de wateren rond de belangrijke olieterminal van het Iraanse eiland Kharg verlaten, uit vrees voor een Israëlische tegenaanval op de energie-infrastructuur van Teheran, schreef CNBC.

Voor een vat WTI-olie werd vrijdag 73,97 dollar betaald, ofwel 0,4 procent meer dan donderdag. De winst liep terug na het banenrapport, mogelijk door de stijging van de dollar.

Ander goed nieuws voor de Amerikaanse economie is de voorlopige opschorting van de staking onder Amerikaanse dokwerkers. De havens, verenigd in de United States Maritime Alliance, bereikten een voorlopig akkoord met vakbond The International Longshoremen’s Association tot en met medio januari volgend jaar. In de komende maanden moeten de details van het akkoord verder worden uitgewerkt.

Bedrijfsnieuws

Cisco Systems zou willen investeren in CoreWeave, een startup op het gebied van kunstmatige intelligentie, waar ook Nvidia bij betrokken is. Dit meldde Bloomberg vrijdag. Het bedrijf zou daarmee gewaardeerd worden op 23 miljard dollar, volgens het persbureau. Cisco en Nvidia noteerden voorbeurs licht hoger.

Rivian Automotive kampt met een voorraadtekort waardoor de productieverwachtingen voor 2024 zijn verlaagd. Er wordt nu gerekend op een productie van 47.000 tot 49.000 voertuigen. Eerder dacht Rivian 57.000 stuks te kunnen produceren. Rivian verwacht dit jaar nog wel 50.500 tot 52.000 voertuigen af te leveren. Die verwachting bleef vrijdag staan.

In het derde kwartaal leverde Rivian 10.018 voertuigen af. Op jaarbasis betekende dat een daling van 36,5 procent. De productie daalde met 19,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2023 tot 13.157 stuks. Aandelen van Rivian noteerden vrijdag in de voorbeurshandel op Wall Street ruim 8 procent lager.

Spirit Airlines daalde met bijna 40 procent voorbeurs nadat The Wall Street Journal meldde dat de budget luchtvaartmaatschappij in gesprek was met obligatiehouders over de voorwaarden van een mogelijke faillissementsaanvraag na de mislukte fusie met JetBlue Airways. Het Journal-rapport citeerde mensen die bekend waren met de kwestie.

Palantir Technologies steeg voor de openingsbel met ongeveer 1,0 procent nadat de aandelen van de aanbieder van data-analysesoftware in de vorige sessie met 4,7 procent stegen en sloten op een recordhoogte van 39,25 dollar. Dit jaar is het aandeel met 129 procent gestegen en de afgelopen twaalf maanden met 136 procent. Palantir werd op 23 september toegevoegd aan de S&P 500.

Trump Media & Technology Group maakte bekend dat Chief Operating Officer Andrew Northwall met ingang van 28 september ontslag heeft genomen. Het moederbedrijf van het sociale mediaplatform Truth Social van voormalig president Donald Trump is van plan om de taken van Northwall intern over te dragen. Het aandeel daalde in de voorbeurshandel met 0,2 procent

EVgo steeg 0,3 procent voorbeurs en breidde de winst ietwat uit nadat de aandelen van de fabrikant van elektrische voertuigen donderdag met maar liefst 61 procent stegen na het ontvangen van een voorwaardelijke toezegging voor een lening van 1,05 miljard dollar van het Amerikaanse ministerie van Energie. Daarnaast verhoogde JPMorgan het advies van Neutraal naar Overwogen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,2 procent op 5.699,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 42.011,59 punten en de Nasdaq sloot fractioneel lager op 17.918,48 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.