Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: markten wachten op Amerikaans banenrapport

Valuta: markten wachten op Amerikaans banenrapport
4 okt 2024 om 11:44

De valutamarkten wachten vrijdag op het toonaangevende Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

Eerder op de ochtend zakte de dollar, die een sterke week beleeft, wat terug, omdat beleggers in aanloop naar de banencijfers wat voorzichtiger werden, zagen analisten van UniCredit. Het rapport kan hints geven over de volgende stap van de Federal Reserve na het verlagen van de rente met 50 basispunten vorige maand.

Door FactSet wordt een banengroei van 150.000 verwacht voor de maand september, maar UniCredit denkt juist dat er ten opzichte van de 142.000 banen die er in augustus bijkwamen, sprake zal zijn van een verdere vertraging.

De Italiaanse bank rekent ook op een stijging van de Amerikaanse werkloosheid van 4,2 naar 4,3 procent.

“Opnieuw een zwak rapport, dat verschijnt om 14.30 uur, zou wat glans kunnen halen van het herstel van de dollar deze week, terwijl sterker dan verwachte banencijfers de greenback een impuls zouden kunnen geven”, aldus UniCredit.

De dollar noteert op weekbasis ruim een procent hoger ten opzichte van de euro, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell aan het begin van de week middels een toespraak de verwachtingen van nog een renteverlaging met 50 basispunten temperde.

Volgens de actuele FedWatch Tool van CME is de kans op een verhoging van die omvang inmiddels gedaald tot 31 procent. Dat was vorige week nog zo’n 60 procent.

Het Britse pond herstelde vrijdag licht na de flinke daling van een dag eerder, toen in reactie op een interview van Bank of England-gouverneur Andrew Bailey, die in The Guardian hintte op mogelijke agressievere renteverlagingen door de Britse centrale bank. De BoE was tot nog toe juist terughoudender dan de Fed en ECB.

Valutakenners van ING zien ruimte voor een verdere verzwakking van het pond, tenzij de communicatie of data van de BoE nog een “hawkish” herprijzing forceren.

“Wij denken nog steeds dat 1,30 voor de pond/dollarkoers in de komende weken kan worden gehaald”, aldus ING. Het muntpaar noteerde vrijdagochtend 0,2 procent hoger op 1,3156 maar op weekbasis stond het pond op 1,7 procent verlies ten opzichte van de dollar.

De euro/dollar handelde richting het einde van de ochtend fractioneel lager op 1,1030.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.