Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsweek vermoedelijk in het groen

AEX start handelsweek vermoedelijk in het groen
7 okt 2024 om 07:56

 De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting licht hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent.

Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis nog met 0,6 procent licht lager, naar een slotstand van 911,81 punten, nadat de zorgen over een escalatie in het Midden-Oosten de overhand namen.

Wall Street wist vrijdagavond na een sterker dan verwacht banenrapport echter de weg omhoog te vinden, met een winst voor hoofdgraadmeter S&P 500 van bijna een procent. 

Het aantal banen in in de VS steeg in september met 254.000, terwijl de markt rekende op een stijging van slechts 150.000. De werkloosheid daalde van 4,2 procent naar 4,1 procent, waar gerekend werd op een ongewijzigd werkloosheidspercentage. Het gemiddelde uurloon steeg op jaarbasis met 3,97 procent naar 35,36 dollar per uur. 

“Het Amerikaanse banenrapport was ongelooflijk sterk, op elk denkbaar aspect”, aldus econoom James Knightley van ING, die vindt dat op basis van deze cijfers, de Fed eigenlijk de rente zou moeten verhogen in plaats van verlagen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 13 basispunten hoger op 3,990 procent, terwijl de tweejaarsrente zelfs 21 basispunten steeg tot 3,926 procent.

Aziatische beleggers lieten zich vanochtend in ieder geval inspireren door de positieve ontvangst van het Amerikaanse banenrapport vrijdag op Wall Street, en kijken daarnaast vooruit naar een reeks van rentebesluiten in de regio.

De Japanse Nikkei index koerste meer dan twee procent hoger, terwijl de Hang Seng index in Hongkong meer dan een procent won. 

De Bank of Korea, de Reserve Bank of New Zealand en de Reserve Bank of India maken deze week hun rentebesluit bekend. Volgens analisten gepolst door Reuters zal de Koreaanse centrale bank vrijdag de rente verlagen van 3,50 naar 3,25 procent, terwijl in Nieuw-Zeeland de rente woensdag met 50 basispunten zal worden verlaagd naar 4,75 procent. 

De Indiase centrale bank zal daarnaast woensdag naar verwachting de rente ongewijzigd laten op 6,50 procent. 

In Tokio boekte spelletjesmaker Nintendo vanochtend een koerssprong van meer dan 4 procent, nadat het Saoedische staatsinvesteringsfonds via een vertegenwoordiger dit weekend aangaf dat het zou overwegen om zijn belang “significant” te verhogen. 

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend 0,4 procent lager naar 74,11 dollar per vat. Afgelopen week won de future op weekbasis juist nog 9,1 procent, terwijl de markt nog altijd wacht op een reactie van Israël op een Iraanse raketaanval vorige week. Iran zou uit voorzorg vannacht het vliegverkeer hebben stilgelegd.

Israël zal de raketaanval van Teheran beantwoorden zodra de tijd daar rijp voor is, zei legerwoordvoerder Daniel Hagari afgelopen weekend. 

Ondertussen kan de start van het cijferseizoen later deze week op wall Street alweer voor de nodige afleiding zorgen. Deze week staan onder meer Pepsico, Domino’s Pizza, BlackRock, JPMorgan Chase en Wells Fargo op de agenda. 

Op Beursplein 5 staan richting het einde van de week Fagron en TomTom geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

Xavier Niel stapt per direct op als commissaris bij Unibail-Rodamco-Westfield. Dit meldde het vastgoedfonds vrijdag na afloop van een vergadering van de raad van commissarissen. Niel vertrekt naar aanleiding van zijn benoeming tot de raad van bestuur van ByteDance, het moederbedrijf van TikTok.

Galapagos benoemde Oleg Nodelman tot niet-uitvoerend lid, als vertegenwoordiger van aandeelhouder EcoR1. Nodelman is oprichter van EcoR1 Capital, een investeringsbureau dat zich richt op biotechnologie en dat sinds kort een van de grootste aandeelhouders van Galapagos is.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg vrijdag 0,9 procent tot 5.751,07 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 42.352,75 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent hoger op 18.137,85 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Dow Inc.
    * *
  • Fagron
    * *
  • Galapagos
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • TomTom
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.