Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Shell koploper in lichtgroene AEX

Shell koploper in lichtgroene AEX
7 okt 2024 om 17:52

 De Amsterdamse beurs is maandag licht hoger gesloten, waarbij de AEX gedurende de dag rond de slotkoers van vrijdag schommelde.

De AEX index steeg 0,1 procent tot 912,77 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen.

Het ontbrak de markt maandag aan richtinggevend nieuws, nadat het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport van vrijdag de zorgen over een economische vertraging deels wegnamen en het waarschijnlijk maakt dat de Fed de rente met 25 in plaats van met 50 basispunten zal verlagen tijdens de volgende vergadering.

De notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed en Amerikaanse inflatiecijfers op woensdag en donderdag bieden beleggers waarschijnlijk meer richting.

“Het [inflatie]rapport kan een invloed hebben op de waarschijnlijkheid van de volgende renteverlaging”, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Maandag moest de markt het doen met de Europese detailhandelsverkopen. Deze zijn in augustus zowel op maand- als op jaarbasis gestegen met respectievelijk 0,2 procent en 0,8 procent.

Vermoedelijk bevestigen deze het gematigde economische momentum, zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen in aanloop naar de publicatie. 

“Ook het inflatiemomentum [in de eurozone] neemt verder af. Hoewel de prijsdruk in de dienstensector een aandachtspunt blijft, zakte de algemene inflatie onder de 2 procent-doelstelling van de ECB. Dit was vooral te danken aan de volatiele energieprijzen. De kerninflatie ligt nog steeds op 2,7 procent. Desalniettemin kan de combinatie van zwakke groei en de nieuwste inflatiecijfers voor de ECB voldoende aanleiding zijn om al in oktober een renteverlaging door te voeren, twee maanden eerder dan de consensus tot nu vanuit ging”, zei Aben.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend verder dat de Duitse fabrieksorders in augustus op maand- en jaarbasis zijn gedaald met respectievelijk 5,8 procent en 3,9 procent.

Deze cijfers lieten volgens Erik-Jan van Harn van Rabobank zien, “dat de bodem van de gifbeker nog lang niet in zicht is”.

Olie werd maandag 2,9 procent duurder op 76,56 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0974. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0976 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Shell met een winst van 1,8 procent, na publicatie van een eerste update over het derde kwartaal. ING sprak van een evenwichtige update met beter dan verwachte resultaten voor Upstream en tegenvallende bij Downstream. TotalEnergies steeg 0,6 procent en BP met 1,4 procent. Maar Shell zal vandaag toch vooral hebben geprofiteerd van de hogere olieprijs.

Prosus, dat blijft meeliften op de hausse op de Chinese beurs, won 0,7 procent. Goldman Sachs liet zich maandag positief uit over Chinese aandelen en verhoogde het koersdoel voor de CIS300 index naar 4.600 punten.

De halfgeleideraandelen trokken de AEX juist omlaag. ASMI daalde 2,1 procent, Besi verloor 1,5 procent en ASML noteerde 1,3 procent lager. Analist Corné van Zeijl van Cardano merkte op dat beursexperts ASML en ASMI juist als erg kansrijk bestempelen voor oktober, net als Shell trouwens.

Midkapper Galapagos steeg 6,7 procent op het nieuws dat een grote aandeelhouder is toegetreden tot de raad van bestuur, met het doel om meer aandeelhouderswaarde te creëren.

Alfen kreeg een adviesverhoging van Degroof Petercam, dat ziet dat er al veel ellende is ingeprijsd na de winstwaarschuwing van juni. Alfen steeg 4,4 procent.

Allfunds Group bungelde onderaan met een verlies van 2,3 procent.

Bioplasticbedrijf Avantium was in trek in de AScX met een plus van 8,0 procent. Bussenfabrikant Ebusco en de maker van funderingen voor windturbines Sif sloten de rij met verliezen van respectievelijk 2,2 procent en 1,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 5.737,67 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers TKH Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.