Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street sluit lager

Wall Street sluit lager
7 okt 2024 om 22:12

 De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd. De S&P 500 daalde met 1,0 procent op 5.695,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 41.954,24 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 17.923,90 punten. 

Beleggers in New York namen gas terug na een sterk slot voor Wall Street op vrijdag, toen in reactie op de sterke banencijfers uit de Verenigde Staten.

Volgens Frank Vranken is het “geen landing”-scenario terug op tafel, doelend op de verder afgenomen kans van een recessie in de VS na het rapport.

Hoewel het banencijfer vatbaar is voor mogelijk grote herzieningen, “bevestigt het een zeer sterke banenmarkt die de consumptie zou moeten ondersteunen en mogelijk nog een sterk kwartaal voor de economische groei zou moeten stimuleren”, aldus de beleggingsstrateeg van Bank Edmond de Rothschild.

“Maar nu rijst opnieuw de vraag of de Fed er verkeerd aan heeft gedaan de rente [in september] met 50 basispunten te verlagen. En of ze de komende twee FOMC-vergaderingen überhaupt moet verlagen”, aldus Vranken. De Amerikaanse inflatiecijfers later deze week zijn daarom ook van belang, volgens de expert.

Later deze week begint ook het cijferseizoen in de VS. Volgens Vranken belooft de sterke toekomstige groei van de Amerikaanse economie “veel goeds” voor de winsten van bedrijven.

“Zoals eerder gezegd, is de lat vrij laag gelegd om de verwachtingen ruimschoots te overtreffen. Maar met 22 keer de verwachte winst, vereist de waardering voor de S&P 500 index sterke winsten om bij te blijven”, aldus de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Alleen het consumentenkrediet in de VS stond nog op de rol. In augustus was sprake van een toename van 8,9 miljard dollar, na een stijging met 26,7 miljard dollar in juli.

De obligatierentes liepen maandag verder op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 4,027 procent en kwam daarmee voor het eerst sinds eind juli weer boven de 4 procent uit, en de tweejarige variant liep op naar 3,997 procent. De tweejarige rente steeg vorige week met circa 40 basispunten.

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,0974, terwijl de olieprijzen opnieuw hard opliepen. WTI kostte maandag ruim 77 dollar per vat. Afgelopen week stegen de olieprijzen al met zo’n 9 procent, nadat Iran raketten op Israël afvuurde. Iran is een belangrijk lid van OPEC en een mogelijke vergeldingsactie van Israël op de Iraanse oliefaciliteiten houdt de markten al dagen in zijn greep.

In dit extreme scenario zou olie waarschijnlijk meer dan 10 dollar stijgen, zei Kathleen Brooks van XTB.

Volgens analisten van Sevens Report verlichten recente economische cijfers “de vrees voor een harde landing”, wat gunstig is voor de olieprijzen, maar draaien die ook de zeer dovish beleidsverwachtingen van de Federal Reserve terug, wat juist nadelig is voor olie, volgens de marktkenners.

Bedrijfsnieuws

Pfizer sloot maandag 2,1 procent hoger, nadat bekend werd dat de activistische investeerder Starboard Value een belang van 1 miljard dollar in de farmaceut heeft verworven. Starboard wil dat Pfizer veranderingen doorvoert om de prestaties te verbeteren.

Arcadium Lithium steeg met 35,5 procent, nadat bekend werd dat mijnbouwgigant Rio Tinto interesse heeft getoond in het bedrijf. Beide partijen hebben inmiddels bevestigd dat Rio Tinto de lithiumproducent heeft benaderd over een mogelijke overname. 

Micron Technology eindigde 0,8 procent hoger. Uit ingediende documenten is gebleken dat CEO Sanjay Mehrotra van plan is om voor 20 miljoen dollar aan aandelen te verkopen. 

Super Micro Computer ging maandag bijna 16 procent hoger na sterke cijfers over de leveringen van het chipbedrijf.

NXP Semiconductors daalde licht. UBS heeft het aandeel op zijn kooplijst gezet en het koersdoel verhoogd van 275 naar 285 dollar.

Tesla daalde met 3,7 procent. Donderdag vindt de Robotaxi Day van de fabrikant van elektrische auto’s plaats.

Het aandeel Trump Media & Technology sloot maandag 11,5 procent hoger, nadat Elon Musk afgelopen weekend een campagnebijeenkomst van Donald Trump bijwoonde.

Chevron verkoopt zijn belangen in twee Canadese projecten aan Canadian Natural Resources voor in totaal 6,5 miljard dollar. Het aandeel steeg met licht. Sectorgenoot Exxon Mobil won 0,4 procent.

DuPont daalde met 1,9 procent, na een adviesverlaging van Barclays van Gelijkgewogen naar Onderwogen. En Netflix verloor 2,5 procent, na eveneens een adviesverlaging van Barclays.

Scholar Rock was een opvallende stijger. Het aandeel won liefst 362 procent, nadat het klinische biotechbedrijf bekendmaakte dat een late fase studie van een behandeling voor spinale musculaire atrofie zijn belangrijkste doel heeft bereikt.

Deze week komen onder andere JPMorgan Chase, Wells Fargo, BlackRock, PepsiCo, Delta Air Lines, Bank of New York Mellon, Domino’s Pizza, Fastenal en Tilray Brands met cijfers.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.