Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsdag in het rood

AEX start handelsdag in het rood
8 okt 2024 om 07:55

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong ruim een half procent in het rood. In Azië noteert de beurs in Hongkong scherp lager.

De AEX sloot dinsdag dankzij Shell nog 0,1 procent hoger, op een slotstand van 912,77 punten. 

Het was een rustige start van de nieuwe week, nadat de beurzen vorige week nog onder druk stonden door zorgen over de escalatie in het Midden-Oosten. Richting het weekend was er wel optimisme over het Amerikaanse banenrapport, dat veel sterker bleek dan verwacht, waardoor de zorgen over een recessie in de VS verder zijn afgenomen.

Wall Street stond maandag echter onder druk doordat beleggers in de nasleep van het sterke banenrapport twijfelden aan de noodzaak van forse renteverlagingen, gelet op de veerkracht van de Amerikaanse economie. Sinds de vrijgave van het banenrapport vrijdag om 14:30 uur steeg de Amerikaanse tienjaarsrente van 3,87 procent tot nipt boven de 4,00 procent, voor het eerst sinds juli.

Hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde maandagavond bij de slotzoemer 1,0 procent in het rood.

Beleggers in Hongkong reageerden vanochtend zwaar teleurgesteld, nadat een presentatie van de National Development and Reform Commission weinig details bevatte over nieuwe stimuleringsmaatregelen.

De beurs in Hongkong was de afgelopen weken meer dan 25 procent gestegen, maar opende vanochtend 10 procent lager om vervolgens het verlies te beperken tot 7 procent. De Shanghai Composite, die de afgelopen week de deuren gesloten hield vanwege feestdagen, had nog flink wat in te halen en opende juist 10 procent hoger, om daarna de winst te beperken tot krap 4 procent. 

De Japanse Nikkei index gaf daarnaast vanochtend ruim een procent prijs, terwijl de Indiase Nifty 50 index krap een half procent won.

Voorafgaand aan de presentatie van de Chinese autoriteiten speculeerde Morgan Stanley nog over een stimuleringspakket ter waarde van 2 biljoen Chinese yuan. Een eerste reeks aan maatregelen had volgens de zakenbank vandaag aangekondigd kunnen worden. 

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend 1,6 procent lager naar 75,94 dollar per vat. Maandagavond in New York werd olie nog 3,7 procent duurder. De markt wacht nog altijd op een reactie van Israël op een Iraanse raketaanval vorige week.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. 

Bedrijfsnieuws

TenneT selecteerde een aantal banken om een mogelijke beursgang van haar Duitse activiteiten te begeleiden. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van bronnen. ABN AMRO, Deutsche Bank, Goldman Sachs en Morgan Stanley werken samen met de Nederlandse netbeheerder aan de mogelijke beursgang, zeiden de ingewijden tegen het persbureau.

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in september gedaald. De totale volumes op de cash market daalden op maandbasis met 1 procent en op jaarbasis met 4 procent.

Alumexx stelt de uitbreiding van de productie- en expeditieruimte in de Zaanstreek uit. Dit meldde de leverancier van aluminium klimmaterialen maandagavond.

NX Filtration gaat membraanmodules leveren aan Kindasa Water Services Co in Saoedi-Arabië. Dit maakte het bedrijf uit Hengelo dinsdagochtend bekend.

Iris Financial, dat genoteerd is aan het Amsterdamse Damrak, zal fuseren met Younited.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde maandag met 1,0 procent op 5.695,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 41.954,24 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 17.923,90 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.