Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: AEX houdt stand boven 900 punten

Beursupdate: AEX houdt stand boven 900 punten
8 okt 2024 om 11:15

 De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag richting het einde van de ochtend in het rood, waarbij beleggers de rente en de olieprijs scherp in de gaten houden.

De AEX noteerde rond 11 uur 0,8 procent lager op 905,66 punten.

Vanuit Azië kwam dinsdagochtend weinig meewind. Beleggers in Hongkong reageerden zwaar teleurgesteld, nadat een presentatie van de National Development and Reform Commission weinig details bevatte over nieuwe stimuleringsmaatregelen.

De beurs in Hongkong was de afgelopen weken meer dan 25 procent gestegen, maar verloor dinsdag 9,4 procent. De Shanghai Composite, die de afgelopen week de deuren gesloten hield vanwege feestdagen, had nog flink wat in te halen en opende juist 10 procent hoger, om daarna de winst te beperken tot 4,6 procent.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING zijn voor een continuering van de recente rally meer stimuleringsmaatregelen noodzakelijk. Blijven die uit, dan ligt een rondje winstnemingen op de loer. “Vooralsnog hanteren we bij ING een neutrale weging van Chinese aandelen in onze beleggingsstrategieën”, aldus Wiersma.

Ook wees de expert van ING erop dat de stemming werd gedrukt door zorgen over wellicht minder rentverlagingen door de Fed na het sterke arbeidsmarktrapport van vrijdag. “Wat een onzin! Je kunt beter een goed draaiende economie hebben met een beetje meer inflatie en iets hogere rentes dan een aanstaande recessie. Koersen gaan alleen nooit in één rechte streep omhoog. Goldman Sachs heeft gisteren het 12-maandskoersdoel voor de S&P 500 index verhoogd naar 6.300 punten, 10 procent boven het huidige niveau. Dat lijkt ons op dit moment reëel”, aldus Wiersma.

De olieprijzen deden een stapje terug na de recente stijgingen en een vat Brent werd dinsdagochtend ongeveer 2 procent goedkoper op 79,28 dollar.

De rentes bleven dinsdag dicht bij huis en de euro/dollar steeg licht naar 1,0986.

Stijgers en dalers

De AEX was met name roodgekleurd en alleen Ahold Delhaize en KPN wisten het nog nipt droog te houden.

Prosus was dinsdagochtend de grootste verliezer en daalde met circa 5 procent, nadat in Hongkong het aandeel Tencent ruim 8 procent lager sloot.

In de AMX koersten Air France-KLM en Flow Traders 1,4 en 0,7 procent hoger.

Aalberts , Aperam, Alfen en AMG verloren tussen de 2,5 en bijna 4 procent. 

In de AScX won NX Filtration 5,4 procent. Het bedrijf uit Hengelo gaat membraanmodules leveren aan Kindasa Water Services Co in Saoedi-Arabië. Financiële details werden niet gemeld.

Voor Fastned was het een mindere ochtend. Het aandeel verloor 3,8 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.