Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen naar verwachting lager

Europese beurzen openen naar verwachting lager
8 okt 2024 om 06:58

 De Europese beurzen gaan dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet, waarbij de oplopende rentes en dito olieprijzen het sentiment drukken.

IG voorziet een openingsverlies van 133 punten voor de Duitse DAX en een min van 59 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 44 punten lager te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag per saldo licht hoger geëindigd. Het was een rustige start van de nieuwe week, nadat de beurzen vorige week nog onder druk stonden door zorgen over de escalatie in het Midden-Oosten. Richting het weekend was er wel optimisme over het Amerikaanse banenrapport, dat veel sterker bleek dan verwacht, waardoor de zorgen over een recessie in de VS verder zijn afgenomen. Later deze week verschijnen actuele inflatiecijfers uit de VS.

Ondertussen speculeerde de markt over nieuwe stimuleringsmaatregelen in China. Volgens marktkenners van Morgan Stanley zou het kunnen gaan om een pakket ter waarde van 2 biljoen Chinese yuan. Een eerste reeks aan maatregelen zou mogelijk dinsdag worden aangekondigd.

Analisten van Goldman Sachs toonden zich maandag positief over Chinese aandelen en verhoogden hun koersdoel voor de CIS300 stevig.

Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht voor de Duitse fabrieksorders. Die daalden in augustus met 5,8 procent, na een plus van 3,9 procent in de maand ervoor. De cijfers laten volgens Erik-Jan van Harn van Rabobank zien, “dat de bodem van de gifbeker nog lang niet in zicht is.”

De detailhandelsverkopen in de eurozone stegen in augustus met 0,2 procent, na een ongewijzigd niveau in juli.

De Duitse tienjaarsrente stond maandag op 2,254 procent. Beleggers blijven Bunds verkopen, waardoor de rente verder stijgt, maar deze beweging zou snel kunnen omkeren gezien de recente zwakke economische cijfers en de vooruitzichten op verdere renteverlagingen [door de ECB], aldus Commerzbank.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt deden bankaandelen goede zaken. Deutsche Bank steeg met 1,2 procent en Commerzbank won 2,0 procent. Autofabrikanten Porsche Automobil Holding, Mercedes-Benz en Porsche AG zaten ook in de lift. Defensie-aandeel Rheinmetall leverde 2,7 procent in en belandde daarmee onderaan in de DAX, samen met Munich Re. Hannover Re verloor 2,6 procent.

In Parijs deden de luxe-aandelen het goed, met winsten van 1,1 tot 4,6 procent voor Hermes, LVMH en Kering. Verder zaten ook Franse banken in de lift en won Stellantis 0,8 procent. Teleperformance was hekkensluiter met een verlies van 2,7 procent.

Defensie-aandelen stonden net als in de DAX ook onder druk in de CAC 40. Dassault daalde met 0,8 procent, Thales daalde licht en Safran verloor 2,2 procent.

STMicroelectronics sloot licht hoger. UBS handhaafde het koopadvies voor STMicroelectronics, maar verlaagde wel het koersdoel. Sectorgenoot ASML daalde maandag met 1,3 procent en Infineon steeg licht.

Vastgoedaandelen als Unibail-Rodamco-Westfield en Vonovia leverden 2,1 en 1,8 procent in en ook farma-aandelen Sanofi en Merck KGaA beleefden een mindere dag.

Shell steeg 2,4 procent in Londen, na een eerste update over het derde kwartaal. ING sprak van een evenwichtige update met beter dan verwachte resultaten voor Upstream en tegenvallende bij Downstream. TotalEnergies steeg met 1,0 procent en BP won 1,3 procent.

Rio Tinto sloot in Londen fractioneel hoger, na het nieuws dat de mijnbouwgigant gesprekken voert om de in New York genoteerde lithiumproducent Arcadium Lithium over te nemen.

Galapagos ging aan kop in de Bel20 index met een koerswinst van 6,7 procent. Het biotechbedrijf heeft Oleg Nodelman benoemd tot niet-uitvoerend bestuurslid, als vertegenwoordiger van aandeelhouder EcoR1. Nodelman is oprichter van EcoR1 Capital, een investeringsbureau dat zich richt op biotechnologie en dat sinds kort een van de grootste aandeelhouders van Galapagos is.

Euro STOXX 50         4.969,71 (+0,3%)
STOXX Europe 600        519,48 (+0,2%)
DAX                  19.104,10 (-0,1%)
CAC 40                7.576,02 (+0,5%)
FTSE 100              8.303,62 (+0,3%)
SMI                  12.008,70 (-0,1%)
AEX                     912,77 (+0,1%)
BEL 20                4.264,18 (-0,6%)
FTSE MIB             33.814,52 (+0,7%)
IBEX 35              11.717,50 (+0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet, waarbij de future op de S&P 500 dinsdagochtend nagenoeg vlak wordt verhandeld.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd. Beleggers in New York namen gas terug na een sterk slot voor Wall Street op vrijdag, toen in reactie op de sterke banencijfers uit de Verenigde Staten.

Volgens Frank Vranken is het “geen landing”-scenario terug op tafel, doelend op de verder afgenomen kans van een recessie in de VS na het rapport.

Hoewel het banencijfer vatbaar is voor mogelijk grote herzieningen, “bevestigt het een zeer sterke banenmarkt die de consumptie zou moeten ondersteunen en mogelijk nog een sterk kwartaal voor de economische groei zou moeten stimuleren”, aldus de beleggingsstrateeg van Bank Edmond de Rothschild.

“Maar nu rijst opnieuw de vraag of de Fed er verkeerd aan heeft gedaan de rente [in september] met 50 basispunten te verlagen. En of ze de komende twee FOMC-vergaderingen überhaupt moet verlagen”, aldus Vranken. De Amerikaanse inflatiecijfers later deze week zijn daarom ook van belang, volgens de expert.

Deze week begint ook het cijferseizoen in de VS. Volgens Vranken belooft de sterke toekomstige groei van de Amerikaanse economie “veel goeds” voor de winsten van bedrijven.

“Zoals eerder gezegd, is de lat vrij laag gelegd om de verwachtingen ruimschoots te overtreffen. Maar met 22 keer de verwachte winst, vereist de waardering voor de S&P 500 index sterke winsten om bij te blijven”, aldus de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Alleen het consumentenkrediet in de VS stond nog op de rol. In augustus was sprake van een toename van 8,9 miljard dollar, na een stijging met 26,7 miljard dollar in juli.

De obligatierentes liepen maandag verder op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 4,027 procent en kwam daarmee voor het eerst sinds eind juli weer boven de 4 procent uit, en de tweejarige variant liep op naar 3,997 procent. De tweejarige rente steeg vorige week met circa 40 basispunten.

De olieprijzen liepen opnieuw hard op. WTI kostte maandag ruim 77 dollar per vat. Afgelopen week stegen de olieprijzen al met zo’n 9 procent, nadat Iran raketten op Israël afvuurde. Iran is een belangrijk lid van OPEC en een mogelijke vergeldingsactie van Israël op de Iraanse oliefaciliteiten houdt de markten al dagen in zijn greep.

In dit extreme scenario zou olie waarschijnlijk meer dan 10 dollar stijgen, zei Kathleen Brooks van XTB.

Volgens analisten van Sevens Report verlichten recente economische cijfers “de vrees voor een harde landing”, wat gunstig is voor de olieprijzen, maar draaien die ook de zeer dovish beleidsverwachtingen van de Federal Reserve terug, wat juist nadelig is voor olie, volgens de marktkenners.

Bedrijfsnieuws

Pfizer sloot maandag 2,1 procent hoger, nadat bekend werd dat de activistische investeerder Starboard Value een belang van 1 miljard dollar in de farmaceut heeft verworven. Starboard wil dat Pfizer veranderingen doorvoert om de prestaties te verbeteren.

Arcadium Lithium steeg met 35,5 procent, nadat bekend werd dat mijnbouwgigant Rio Tinto interesse heeft getoond in het bedrijf. Beide partijen hebben inmiddels bevestigd dat Rio Tinto de lithiumproducent heeft benaderd over een mogelijke overname.

Micron Technology eindigde 0,8 procent hoger. Uit ingediende documenten is gebleken dat CEO Sanjay Mehrotra van plan is om voor 20 miljoen dollar aan aandelen te verkopen.

Super Micro Computer ging maandag bijna 16 procent hoger na sterke cijfers over de leveringen van het chipbedrijf.

NXP Semiconductors daalde licht. UBS heeft het aandeel op zijn kooplijst gezet en het koersdoel verhoogd van 275 naar 285 dollar.

Tesla daalde met 3,7 procent. Donderdag vindt de Robotaxi Day van de fabrikant van elektrische auto’s plaats.

Het aandeel Trump Media & Technology sloot maandag 11,5 procent hoger, nadat Elon Musk afgelopen weekend een campagnebijeenkomst van Donald Trump bijwoonde.

Chevron verkoopt zijn belangen in twee Canadese projecten aan Canadian Natural Resources voor in totaal 6,5 miljard dollar. Het aandeel steeg met licht. Sectorgenoot Exxon Mobil won 0,4 procent.

DuPont daalde met 1,9 procent, na een adviesverlaging van Barclays van Gelijkgewogen naar Onderwogen. En Netflix verloor 2,5 procent, na eveneens een adviesverlaging van Barclays.

Scholar Rock was een opvallende stijger. Het aandeel won liefst 362 procent, nadat het klinische biotechbedrijf bekendmaakte dat een late fase studie van een behandeling voor spinale musculaire atrofie zijn belangrijkste doel heeft bereikt.

Deze week komen onder andere JPMorgan Chase, Wells Fargo, BlackRock, PepsiCo, Delta Air Lines, Bank of New York Mellon, Domino’s Pizza, Fastenal en Tilray Brands met cijfers.

S&P 500 index               5.695,94 (+1,0%)
Dow Jones index            41.954,24 (+0,9%)
Nasdaq Composite           17.923,90 (+1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. De Chinese aandelenmarkten openden nog circa 10 procent hoger, na een week de deuren gesloten te hebben gehouden.

De rally verloor aan kracht, nadat een briefing van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie van het land weinig details gaf over nieuwe stimuleringsmaatregelen.

De koerswinst daalde vervolgens naar circa 5 procent.

De Hang Seng-index in Hongkong daalde kortstondig met meer dan 10 procent, voordat de index zich licht herstelde tot een kleiner verlies van 5,6 procent.

Nikkei 225             38.843,59 (-1,3%)
Shanghai Composite    3.496,82 (+4,8)
Hang Seng              21,810,00 (-5,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0985. Maandagavond stond het muntpaar op 1,0974.

USD/JPY Yen   148,04
EUR/USD Euro  1,0985
EUR/JPY Yen   162,67

MACRO-AGENDA:

06:30 Consumptie huishoudens – Augustus (NL)
06:30 Inflatie – September def. (NL)
08:00 Industriële productie – Augustus (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb – September (VS)
14:30 Handelsbalans – Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Samsung – Cijfers derde kwartaal vlpg (ZKo)
13:00 PepsiCo – Cijfers derde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.