Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
8 okt 2024 om 18:41

 De Europese beurzen zijn dinsdag licht lager gesloten, nadat het enthousiasme over stimulering in China wegebte.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 516,64 punten. De DAX verloor 0,2 procent op 19.066,47 punten in Frankfurt. De CAC 40 zakte 0,7 procent tot 7.521,32 punten in Parijs. De FTSE 100 in Londen eindigde 1,4 procent lager op 8.190,61 punten.

Vanuit Azië kwam weinig meewind. Beleggers in Hongkong reageerden teleurgesteld, nadat een Chinese commissie voor ontwikkeling en hervorming weinig details presenteerde over nieuwe stimuleringsmaatregelen.

“Sommige beleggers leken hoge verwachtingen te hebben van concrete maatregelen”, stelde Goldman Sachs. De bank verwacht dat die nog wel zullen volgen.

De beurs in Hongkong steeg afgelopen weken met meer dan 25 procent, maar leverde dinsdag weer 9 procent in. De Shanghai Composite, die de afgelopen week de deuren gesloten hield vanwege de Chinese Golden Week, had nog flink wat in te halen en opende juist 10 procent hoger en eindigde met een plus van 4,6 procent.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING zijn er meer overheidsstappen nodig om de recente rally in de lucht te houden. Blijven die uit, dan liggen winstnemingen op de loer. “Vooralsnog hanteren we bij ING een neutrale weging van Chinese aandelen in onze beleggingsstrategieën”, aldus Wiersma.

In Europa stonden mijn- en staalgerelateerde aandelen onder druk.

Dat gold ook voor luxegoederen, nadat het Chinese handelsministerie importheffingen van 30,6 tot 39 procent aankondigde voor Europese cognac.

De olieprijs leverde na de recente stijgingen weer fors in en sloot 4 tot 4,5 procent lager. Brent-olie noteerde op 77,38 dollar en WTI op 73,78 dollar.

De euro/dollar bleef dicht bij huis op 1,0972.

Stijger en dalers

In Frankfurt trok softwarereus SAP de kar met een plus van 2,4 procent. Betaaldienstverlener Adyen won ook bijna 2 procent in Amsterdam.

Pernod Ricard en Kering sloten ruim 4 procent lager na het nieuws over de Chinese importheffing op cognac. Ook LVMH verloor 3,6 procent en Remy Cointreau daalde met 6,4 procent. Ook L’Oreal en Hermes horen bij dit lijstje.

Chemiebedrijf BASF was een sterke daler in Frankfurt, met een verlies van 3,6 procent. Porsche verloor 4 procent

In Parijs won Renault juist 3 procent.  

Mijnbouwers in Londen verloren aardig terrein nu de hoop op een Chinese herstel wankelt. Glencore, Antofagasta en Anglo American daalden 4,6 tot 6,7 procent.

Bij de metaalbedrijven verloor Umicore 5,8 procent. Volgens analist Tom Simonts van KBC Securities heeft dit te maken met het faillissement van een onderdeel van de Zweedse batterijmaker Northvolt, Ett Expansion. “Hoewel Umicore geen bekende leverancier is, stralen de financiële en operationele problemen van Northvolt wel af op de ganse sector”, aldus Simonts.

Ook Solvay en Syensqo eindigden sterk in het rood in Brussel. Staalreus ArcelorMittal verloor 3,5 procent in Parijs. 

In Amsterdam verloor Prosus 2,8 procent, nadat het aandeel eerder had meegelift op de enorme beurshausse in China op de verwachtingen van massale stimulering door de overheid. Het Chinese aandeel Tencent bepaalt grotendeels de waarde van Prosus. Dat aandeel leverde dinsdag in Hongkong ruim 8 procent in.

Tussenstand Wall Street

Wall Street was dinsdag groengekleurd. De S&P500 index noteerde 0,7 procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.