Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street op winst

Wall Street op winst
8 okt 2024 om 21:01

 De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond  hoger, al werd de aanvankelijk winst deels ingeleverd. 

De S&P 500 noteerde 0,9 procent hoger op 5.747,87 punten. Technologiebeurs Nasdaq  steeg 1,3 procent tot 18.164 punten en de Dow Jones-index won 0,3 procent tot 42.085 punten.

De zogenaamde Magnificent Seven-aandelen van de grote technologienamen duwden de indexen omhoog. Nvidia steeg ruim 3 procent en ook Apple steeg sterk.Ook veel andere sectoren stegen dinsdag, nadat eerdere zorgen bij beleggers over oplopende olieprijzen en de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen afnamen. 

Kevin Verstraete van Lynx wees op de zogenoemde ‘Buffett-indicator’, die een nieuwe recordhoogte heeft bereikt.”Deze indicator vergelijkt de marktkapitalisatie van de VS met het bbp van de VS. Hoe hoger de waarde, hoe duurder de beurs wordt gewaardeerd. Momenteel staat de indicator op een recordhoogte van 197 procent”, aldus de beleggingsspecialist.

De olieprijzen daalden fors, met 5 procent, na stijgingen in de voorgaande dagen.  De hoop op een sterke economische opleving in China vervloog. Bovendien kan OPEC eventueel afnemend olie-aanbod door escalerend geweld in het Midden-Oosten opvangen met zijn reservecapaciteit van 7 miljoen vaten per dag, stelden analisten van ANZ Research.

Intussen verloor een sterke rally op de Chinese aandelenmarkt terrein. Na grote koerswinsten deden Chinese aandelenkoersen een stap terug, toen een presentatie van stimuleringsmaatregelen van de Chinese regering nog weinig concreet bleek. De Hang Seng-index kende de sterkste daling sinds 2008.

Economisch nieuws was er over de handelsbalans. Het Amerikaanse handelstekort daalde in augustus van 79 miljard tot ruim 70 miljard dollar, omdat de export steeg en de import daalde. 

Het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers bleef in september onder het lange termijn gemiddelde. De index steeg wel iets, van 91,2 in augustus naar 91,5 afgelopen maand. “Eigenaren van kleine bedrijven voelen zich onzekerder dan ooit”, zei Bill Dunkelberg van de NFIB. “Ze aarzelen om te investeren in nieuwe machines en voorraden, vooral omdat inflatie en financieringskosten het resultaat onder druk blijven zetten”, volgens de econoom. 

De euro/dollar handelde dinsdag op 1,0975.

Bedrijfsnieuws 

Roblox verloor aanvankelijk meer dan 9 procent, nadat short-seller Hindenburg het bedrijf betichtte van het opblazen van cijfers over het aantal gebruikers van het gamingplatform voor kinderen. Het verlies liep echter terug tot 3 procent.

Verzekeraars herstelden na zorgen over de orkaan Milton die Florida nadert.

Aandelen van Chinese bedrijven als Alibaba, Nio en JD.com leverden circa 7 tot 8 procent in, nadat de Chinese aandelenrally stopte omdat omdat er nog geen concrete stimuleringsmaatregelen werden aangekondigd.

PepsiCo steeg 1,5 procent, na kwartaalcijfers. 

Palantir bleef gewild. Het aandeel steeg dit jaar al meer dan 130 procent en steeg dinsdag nog eens 6 procent. 

Industrieel conglomeraat Honeywell wil zijn Advanced Materials afplitsen met een aparte beursnotering om het overblijvende bedrijf te vereenvoudigen. Advanced Materials, dat speciale chemicaliën en materialen levert die gericht zijn op duurzaamheid, zal een omzet hebben van zo’n 3,8 miljard dollar, aldus Honeywell. Het aandeel steeg 1,7 procent.

DocuSign vervangt MDU Resources Group vanaf vrijdag in de S&P MidCap 400. DocuSign won 7,6 procent, terwijl de aandelen van MDU met 3,5 procent stegen.

Het aandeel Super Micro Computer daalde 7 procent, na een winst van circa 16 procent op maandag. De chipmaker zei maandag dat het meer dan 100.000 grafische verwerkingseenheden met vloeistofkoeling heeft geleverd aan grote AI-fabrieken. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.