Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street sluit hoger

Wall Street sluit hoger
8 okt 2024 om 22:33

 De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, na opluchting over een daling van de olieprijs, terwijl een Chinese aandelenhausse wat tegenwind kreeg. 

De S&P 500 sloot 1,0 procent hoger op 5.741,13 punten. Technologiebeurs Nasdaq  steeg 1,4 procent tot 18.182,92 punten en de Dow Jones-index won 0,3 procent tot 42.08,37 punten.

De olieprijs daalde dinsdag fors, met 4,6 procent, na een stijging met 9 procent in de voorgaande dagen. Vrees voor een Israëlische vergeldingsaanval op de Iraanse olie-industrie vervloog, tegelijk met de de hoop op een snelle economische opleving in China. 

De winsten waren er voor de zogenaamde Magnificent Seven-aandelen van de grote technologienamen die de Amerikaanse indexen omhoog duwden. Nvidia steeg 4 procent en ook Apple 1,8 procent. 

Ook veel andere sectoren op Wall Street stegen dinsdag, nadat eerdere zorgen bij beleggers over oplopende olieprijzen en de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen afnamen.  

Een sterke rally op de Chinese aandelenmarkt kwam voorlopig ten einde, nadat een presentatie van stimuleringsmaatregelen van de Chinese regering nog weinig concreet bleek. De Hang Seng-index kende dinsdag de sterkste daling sinds 2008.

Economisch nieuws was er over de handelsbalans. Het Amerikaanse handelstekort daalde in augustus van 79 miljard tot ruim 70 miljard dollar, omdat de export steeg en de import daalde. 

Het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers bleef in september onder het lange termijn gemiddelde. “Eigenaren van kleine bedrijven voelen zich onzekerder dan ooit”, zei Bill Dunkelberg van de NFIB. “Ze aarzelen om te investeren, omdat inflatie en financieringskosten het resultaat onder druk blijven zetten”. 

De euro/dollar handelde dinsdag op 1,0975.

Bedrijfsnieuws

Roblox sloot 2 procent lager na een aanval van een short-seller. Het aandeel verloor aanvankelijk meer dan 9 procent, nadat Hindenburg het bedrijf betichtte van het opblazen van cijfers over het aantal gebruikers van het gamingplatform voor kinderen. Ook zou het bedrijf kinderen onvoldoende beschermen voor pedofielen op het platform.

Verzekeraars herstelden na zorgen over de orkaan Milton die Florida nadert.

Aandelen van Chinese bedrijven als Alibaba, Nio en JD.com leverden circa 7 tot 8 procent in, nadat er nog geen concrete stimuleringsmaatregelen werden aangekondigd. Eerder schoten de Chinese aandelenkoersen omhoog omdat de overheid een brede impuls aankondigde.

PepsiCo steeg 2 procent, na kwartaalcijfers. 

Palantir bleef gewild. Het aandeel steeg dit jaar al meer dan 130 procent en steeg dinsdag nog eens 6,6 procent. 

Industrieel conglomeraat Honeywell wil zijn Advanced Materials afplitsen met een aparte beursnotering om het overblijvende bedrijf te vereenvoudigen. Advanced Materials, dat speciale chemicaliën en materialen levert die gericht zijn op duurzaamheid, zal een omzet hebben van zo’n 3,8 miljard dollar, aldus Honeywell. Het aandeel steeg 1,8 procent.

DocuSign vervangt MDU Resources Group vanaf vrijdag in de S&P MidCap 400. DocuSign won 6,6 procent, terwijl de aandelen van MDU met 2,4 procent stegen.

Het aandeel Super Micro Computer daalde 5 procent, na een winst van circa 16 procent op maandag. De chipmaker zei maandag dat het meer dan 100.000 grafische verwerkingseenheden met vloeistofkoeling heeft geleverd aan grote AI-fabrieken. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.