Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: AEX blijft dicht bij huis

Beursupdate: AEX blijft dicht bij huis
9 okt 2024 om 11:23

 De Amsterdamse beurs maakte woensdagochtend een pas op de plaats. Rond de klok van elf uur steeg de AEX fractioneel tot 910,37 punten.

De vertwijfeling op de Europese beurzen, volgt op winsten op Wall Street dinsdagavond en een verdeeld beeld in Azië vanochtend. Aanvankelijk lieten de Chinese aandelenmarkten flinke verliezen zien, maar die werden voor een groot deel weggewerkt vanwege de hoop op nieuwe steunmaatregelen vanuit China, aldus analisten van SEB.

De markten richten zich nu op een persconferentie van het Chinese ministerie van financiën op zaterdag. “Zojuist komt er een bericht dat er zaterdag mogelijk nieuwe fiscale stimuleringsplannen worden aangekondigd om de Chinese economie naar de geplande 5 procent groei te stuwen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Het lijkt erop dat de Chinese regering serieuze plannen heeft.”

“Beleggers in Europa zijn zich steeds bewuster van de neerwaartse risico’s met betrekking tot de economische groei”, aldus analisten van Nomura. “Hoewel de Euro Stoxx 50 rond recordniveaus koerst, zoeken optiebeleggers bescherming tegen een neerwaartse beweging, hetgeen suggereert dat de risico’s voor de aandelenmarkt aan de onderkant liggen.”

Beleggers wachten verder op het nieuwe cijferseizoen, dat op vrijdag wordt afgetrapt met de resultaten van JPMorgan Chase, Wells Fargo en BlackRock. Ook wordt uitgekeken naar een nieuw inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, dat op donderdag verschijnt.

Vanavond zijn er de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve van 17 en 18 september. Deze kunnen inzicht geven in de mogelijke zorgen van beleidsmakers over de laatste ontwikkelingen van de economie en de arbeidsmarkt.

“Maar beleggers moeten daar ook weer niet te zwaar aan tillen”, aldus CEO Todd Ealsh van Alpha Cubed Investments. “De Fed lijkt alles onder controle te hebben.”

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0960. De olieprijzen stegen licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Randstad met 1,2 procent en won AkzoNobel 1,0 procent. ING gaf 2,9 procent prijs. Deutsche Bank verlaagde het advies voor ING van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 18,50 naar 17,00 euro. “Met een afnemend momentum […] verlagen we het advies naar Houden, voor het eerst in acht jaar”, aldus analist Benjamin Goy. UBS verlaagde het koersdoel licht, maar handhaafde wel het koopadvies.

Corbion won in de AMX 2,8 procent en AMG 1,9 procent. AMG wordt mogelijk geholpen door de overname van Arcadium Lithium door Rio Tinto voor bijna 7 miljard dollar. Vopak verloor juist 0,4 procent en Aperam daalde met 0,8 procent.

Avantium schoot onder de kleinere fondsen 10,1 procent omhoog. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft PEF van Avantium goedgekeurd voor voedselcontacttoepassingen in de Verenigde Staten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • AMG Critical Materials NV
    * *
  • Aperam
    * *
  • Avantium
    * *
  • ING Groep
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Randstad
    * *
  • Vopak
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.