Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Herstel halfgeleiders helpt AEX omhoog

Herstel halfgeleiders helpt AEX omhoog
9 okt 2024 om 17:52

 De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, nadat Wall Street optimistisch bleef, terwijl de Chinese beurzen opnieuw een stap terug deden.

De AEX sloot 0,6 procent hoger op 915,68 punten.

Europese beurzen openden woensdag weifelend, na winsten op Wall Street dinsdagavond en een verdeeld beeld in Azië vanochtend.

De Chinese aandelenmarkten lieten flinke verliezen zien, ondanks een tijdelijke opleving op hernieuwde hoop op extra stimulering  door de Chinese overheid. De Japanse markt steeg daarentegen 0,9 procent.

“De markten in Azië richten zich op een persconferentie van het Chinese ministerie van financiën zaterdag.Het lijkt erop dat de Chinese regering serieuze plannen heeft”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.  

“Beleggers in Europa zijn zich steeds bewuster van de risico’s voor de economische groei”, aldus analisten van Nomura. Dat optiebeleggers bescherming zoeken tegen koersdalingen, wijst erop dat de risico’s aan de onderkant liggen volgens de bank. De Euro Stoxx index koerst dan ook rond recordniveaus en is wellicht gevoelig voor winstnemingen.

Fed-notulen zullen woensdagavond meer inzicht bieden in de interne discussie in de Fed, die bij de vorige vergadering een renteverlaging van 50 basispunten opleverde. Een Amerikaans inflatiecijfer kan donderdag weer voor volatiliteit op de markt zorgen, denkt KBC Securities. “Maar ik denk niet dat beleggers snel verleid zullen worden om weer te gaan geloven in een volgende renteverlaging met 50 basispunten.”  Die verwachting ging vorige week van tafel toen een Amerikaans banenrapport wees op een gezonde arbeidsmarkt.

Beleggers moeten niet te zwaar tillen aan de notulen, aldus CEO Todd Ealsh van Alpha Cubed Investments. “De Fed lijkt alles onder controle te hebben.”

De derde kwartaalcijfers komen er ook snel aan. Vrijdag rapporteren de Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Wells Fargo en vermogensbeheerder BlackRock de cijfers. Donderdag verschijnt bovendien een nieuw inflatiecijfer uit de Verenigde Staten.

De olieprijzen daalden opnieuw, met ongeveer 1,5 procent tot 75,88 dollar voor een vat Brentolie. De Amerikaanse olievoorraden stegen afgelopen week sterker dan verwacht, met bijna 6 miljoen vaten, terwijl de voorraden benzine, stookolie en diesel samen met zo’n 9 miljoen vaten afnamen.

Dinsdag daalden de olieprijzen al met bijna 5 procent en maakten de stijging met 9 procent in de dagen daarvoor zo deels ongedaan. De olieprijzen stegen op vrees voor een Israëlische aanval op Iran en hoop op sterk economisch herstel in China. Zowel die vrees als die hoop ebden dinsdag en woensdag vooralsnog weer weg.

De rentes bleven dicht bij huis en het muntpaar euro/dollar daalde 0,3 procent tot 1,0951.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen waren de halfgeleiders weer eens aan de winnende hand, na wisselvallige koersbewegingen in de afgelopen weken. Mogelijk namen beleggers een voorbeeld aan Nvidia dat sinds begin deze maand zo’n 10 procent meer waard werd. Dat herstel zette woensdag overigens niet door: Nvidia noteerde woensdag vrijwel vlak.

ASMI steeg 2,3 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. Zwaargewicht ASML steeg 2,0 procent en BESI kon 0,7 procent bijschrijven. 

ING gaf 2,5 procent prijs en eindigde onderaan. Deutsche Bank haalde het aandeel van zijn kooplijst op basis van afnemend momentum en verlaagde het koersdoel van 18,50 naar 17,00 euro. Het is voor het eerst in acht jaar dat Deutsche geen koopadvies op ING heeft. UBS handhaafde wel het koopadvies bij een licht lager koersdoel van 20,80 euro. Dit was 21,00 euro.

UMG sloot vrijwel vlak. De band Limp Bizkit eist 200 miljoen dollar aan achtergehouden royalty’s van het muziekbedrijf. Frontman Fred Durst zegt nooit royalty’s te hebben ontvangen voor meer dan 45 miljoen verkochte platen.

AMG won 4,5 procent in de Midkap-index, mogelijk dankzij het bericht dat Rio Tinto Arcadium Lithium overneemt voor bijna 7 miljard dollar. AMG zet ook in op het delven van lithium. Corbion won in de AMX 2,8 procent. Roestvaststaalbedrijf Aperam verloor driekwart procent.

Signify sloot 0,9 procent hoger. Barclays verlaagde het koersdoel van 30 naar 27 euro, maar bleef positief, omdat de winstdalingen grotendeels achter de rug zouden zijn en het aandeel gunstig is gewaardeerd.

De koers van Avantium schoot bijna 17 procent omhoog in de Smallcap-index. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft PEF van Avantium goedgekeurd voor voedselcontact toepassingen in de Verenigde Staten. Nachtkijkerfabrikant Theon leverde 2,3 procent in.

Tussenstanden Wall Street

De S&P 500-index steeg 0,4 procent rond sluitingstijd in Europa en bereikte daarmee wederom een nieuwe recordhoogte.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.