Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures Wall Street wijzen omlaag

Futures Wall Street wijzen omlaag
10 okt 2024 om 13:13

 De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een vlakke tot licht lagere opening tegemoet, na de records van woensdag, in afwachting van een inflatiecijfer.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,1 procent in het rood.

“De inflatiecijfers zullen de toon zetten voor de rest van oktober”, stelden analisten van IG.

Beleggers hopen dat het inflatiecijfer een daling zal laten zien van 2,5 procent in augustus naar 2,3 procent in september, zoals economen voorspelden, zodat de Fed voldoende grond heeft om de rente verder te verlagen.

Wall Street steeg woensdag naar records na publicatie van de notulen van de Federal Reserve. Daaruit bleek verdeeldheid over de rentestap van 50 basispunten. Sommige beleidsmakers pleitten voor 25 basispunten. Ook voor de komende vergaderingen lijkt de stemming verdeeld.

Er zijn donderdag ook wekelijke aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering ter indicatie van de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt.  

Chinese aandelen herstelden zich donderdag, met plussen van 3 tot 4 procent voor de indexen in Shanghai en Hongkong, nadat een imposante rally woensdag een halt werd toegeroepen, met een daling van de index in Shanghai van 7 procent. De rally vanaf eind september werd veroorzaakt door een verwacht salvo aan China stimuleringsmaatregelen.

De olieprijs steeg 1,5 procent tot 77,60 dollar voor de Brent-future en 74,29 dollar voor WTI. Er is vrees voor orkaan Milton en voor escalatie van het conflict in het Midden-Oosten tussen Israël in Iran.

De euro/dollar noteerde op 1,0938. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0939 op de borden.  De dollar staat op het hoogste niveau in acht weken na de Fed-notulen van woensdag. Beleggers staan klaar om meer dollars te kopen als de inflatiecijfers hoger uitvallen dan verwacht, stelde Swissquote.

Bedrijfsnieuws

Delta Air Lines stond 6 procent lager voorbeurs na kwartaalcijfers. De gecorrigeerde winst per aandeel van 1,50 dollar lag iets onder de consensus van 1,52 dollar. 

Domino’s Pizza boekte iets meer winst per aandeel en ook iets meer omzet dan een jaar eerder in het afgelopen kwartaal, maar de markt rekende op meer omzet. Het aandeel stond vlak voorbeurs. 

Toronto-Dominon Bank zal naar verwachting tot 3 miljard dollar aan boetes moeten betalen en zijn activiteiten in de Verenigde Staten moeten beperken, in een schikking na aantijgingen van witwassen, schrijft The Wall Street Journal. Het aandeel noteerde voorbeurs ruim 4 procent lager.

10x Genomics ging onderuit met 23 procent in de handel voorbeurs, nadat het bedrijf een omzetdaling van 1 procent zei te voorzien. Dit was lager dan analisten hadden verwacht. 

Het opbreken van Google zal niet meevallen, stellen wetenschappers. Aanklagers in dienst van de overheid overwegen dit als een oplossing voor het monopolie dat Google heeft op de markt voor internetzoekmachines. Moederbedrijf Alphabet sloot woensdag 1,5 procent lager en lijkt licht lager te starten donderdag.

Intussen heeft een Chinese mijnbouwer CMOC meer dan een derde van de wereldvoorraad kobalt in handen. De Verenigde Staten vrezen te worden afgesneden van de grondstof. Amerikaanse functionarissen betichten CMOC ervan de markt te overstromen met kobalt, om concurrentie te bemoeilijken. Het materiaal wordt gebruikt in jachtvliegtuigen, munitie, drones en batterijen voor elektrische auto’s. 

Slotstanden

De S&P 500 index steeg woensdag 0,7 procent tot een nieuw record van 5.792,04 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent, ook tot een record van 42.512,00 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 18.291,62 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.