Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street neemt gas terug na records

Wall Street neemt gas terug na records
10 okt 2024 om 22:10

 De Amerikaanse beurzen zijn donderdag licht lager geëindigd. De S&P 500 daalde 0,2 procent op 5.780,05 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 42.454,12 punten en de Nasdaq sloot met minder dan 0,1 procent lager op 18.282,05 punten. 

Wall Street nam gas terug, nadat er woensdag nog records op de borden kwamen voor de S&P en Dow. De focus lag op actuele inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

Beleggers hoopten dat de inflatie zou afkoelen van 2,5 procent in augustus naar 2,3 procent in september, wat de Federal Reserve genoeg reden zou geven om de rente verder te verlagen. De daling ging echter niet verder dan 2,4 procent en de kerninflatie steeg zelfs van 3,2 naar 3,3 procent, waar een stabiel niveau was verwacht.

Verder bleek dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week sterker dan verwacht is toegenomen met 33.000 tot 258.000 nieuwe aanvragen. Er werd gerekend op 230.000, nadat de afgelopen weken het cijfer rond de 220.000 schommelde.

De Fed zal niets wijzer zijn geworden van deze gemengde macrocijfers, volgens ING. Econoom James Knightley wees erop dat de kerninflatie in de VS voor de tweede maand op rij uitkwam op 0,3 procent, waar gemiddeld 0,17 procent nodig is om tot een inflatie van 2,0 procent te komen, zoals de centrale bank ambieert.

De stijgende werkloosheidsuitkeringen kunnen volgens Knightley mogelijk verklaard worden door de natuurrampen die een aantal Amerikaanse staten recent teisteren. Daarom zou dat cijfer nog een aantal weken volatiel kunnen zijn, verwacht de econoom.

“Toch versterkt het de boodschap dat tegenstrijdige berichten in de macrogegevens, na het sterke banenrapport van vorige week, de beleidsvorming [van de Fed] erg uitdagend maken en voorzichtigheid rechtvaardigen”, aldus Knightley.

Het basisscenario van ING blijft 25 basispunten aan renteverlagingen in november en december.

Fed-bestuurder Raphael Bostic zei donderdag dat de centrale bank op basis van de nieuwste cijfers over de inflatie en arbeidsmarkt geduldig kan zijn. 

De olieprijzen herstelden donderdag van de verliezen in de afgelopen dagen. Bij een settlement van 75,85 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,6 procent duurder. 

De euro/dollar noteerde 0,1 procent lager op 1,0933, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente licht steeg. De tweejarige rente daalde juist.

Bedrijfsnieuws

Nvidia, barometer van de AI-hausse, steeg met 1,6 procent. Na enkele neerwaartse bewegingen sinds de vorige top van 135 dollar in juni staat het aandeel weer dicht bij die piek.

Sectorgenoot Advanced Micro Devices organiseerde donderdag een AI-event. AMD werd optimistischer over het marktpotentieel op lange termijn voor kunstmatige intelligentiechips. CEO Lisa Su verwacht nu dat de markt voor grafische verwerkingseenheden voor AI-datacenters met meer dan 60 procent per jaar zal groeien en 500 miljard dollar zal bedragen in 2028. Afgelopen december voorspelde Su al dat de markt in 2027 meer dan 400 miljard dollar zou bedragen. Het aandeel daalde toch met 4,0 procent. Micron won juist 3,9 procent.

Delta Air Lines verloor een procent na kwartaalcijfers. De gecorrigeerde winst per aandeel van 1,50 dollar lag iets onder de consensus van 1,52 dollar.

Domino’s Pizza boekte iets meer winst per aandeel en ook iets meer omzet dan een jaar eerder in het afgelopen kwartaal, maar de omzet stelde toch teleur. Het aandeel daalde met 1,1 procent.

Tilray heeft in het afgelopen kwartaal meer omzet behaald, waardoor het verlies afnam. Dit bleek donderdag uit de cijfers van het Canadese cannabisbedrijf. Het aandeel verloor toch 2,5 procent in New York.

Toronto-Dominon Bank zal naar verwachting tot 3 miljard dollar aan boetes moeten betalen en zijn activiteiten in de Verenigde Staten moeten beperken, in een schikking na aantijgingen van witwassen, schreef The Wall Street Journal. Het aandeel sloot 5,3 procent lager.

10x Genomics ging onderuit met bijna 25 procent, na een teleurstellende outlook.

Het opbreken van Google zal niet meevallen, stellen wetenschappers. De Amerikaanse overheid overweegt dit als een oplossing voor het monopolie dat Google heeft op de markt voor internetzoekmachines. Moederbedrijf Alphabet sloot woensdag 1,5 procent lager en wist vandaag maar beperkt te herstellen.

Tesla organiseert in de nacht van donderdag op vrijdag zijn langverwachte Robotaxi-evenement. Het aandeel daalde in aanloop met een procent.

Universal Insurance Holdings steeg met 11,8 procent. De aandelen van de grootste particuliere woonverzekeraar in Florida waren gewild nadat orkaan Milton aan land kwam als een minder krachtige storm dan oorspronkelijk verwacht. 

Mattel-dochter Fisher-Price heeft meer dan twee miljoen Snuga Swings teruggeroepen nadat tussen 2012 en 2022 vijf baby’s zouden zijn overleden terwijl ze de schommel gebruikten om te slapen. Aandelen van Mattel stegen licht.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.