Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsdag afwachtend bij aanvang cijferseizoen

AEX start handelsdag afwachtend bij aanvang cijferseizoen
11 okt 2024 om 07:56

 De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting nipt hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

De AEX sloot donderdag nog 0,5 procent lager op 911,32 punten.

De dag begon al in het rood, nadat de halfgeleiders in Amsterdam procenten daalden na negatieve analistenrapporten. 

Na publicatie om half drie van Amerikaanse data verslechterde het beeld verder. Het bleek dat de inflatie hardnekkiger is dan verwacht, terwijl ook de wekelijkse steunaanvragen stegen.

Dit was het sein voor Amerikaanse beleggers om gas terug te nemen, nadat woensdag nog de recordstanden werden aangescherpt. Hoofdgraadmeter S&P 500 daalde licht met 0,2 procent. 

Beleggers hoopten dat de inflatie zou afkoelen van 2,5 procent in augustus naar 2,3 procent in september, wat de Federal Reserve genoeg reden zou geven om de rente verder te verlagen. De daling ging echter niet verder dan 2,4 procent en de kerninflatie steeg zelfs van 3,2 naar 3,3 procent, waar een stabiel niveau was verwacht.

De Fed zal niets wijzer zijn geworden van deze macrocijfers, volgens ING. Econoom James Knightley wees erop dat de kerninflatie in de VS voor de tweede maand op rij uitkwam op 0,3 procent, waar gemiddeld 0,17 procent nodig is om tot een inflatie van 2,0 procent te komen, zoals de centrale bank ambieert.

Het basisscenario van ING blijft 25 basispunten aan renteverlagingen in november en december. Vanmiddag om 14:30 uur worden de Amerikaanse producentenprijzen in september vrijgegeven. 

Daarnaast zal voorbeurs op Wall Street de aandacht uitgaan naar de cijfers van de financiële giganten BlackRock, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Op Beursplein 5 kwam vanochtend al navigatiespecialist TomTom met cijfers door.

De Japanse Nikkei index koerste vanochtend 0,7 procent in het groen, terwijl de Shanghai Composite 1,6 procent prijs gaf. Sydney, Mumbai en Seoel maakten een pas op de plaats. In Hongkong bleef de beurs gesloten vanwege een feestdag.  

Het Chinese ministerie van Financiën zal zaterdag een persconferentie geven, en beleggers hopen op een nieuwe set van maatregelen die de kwakkelende economie, en vooral de vastgoedmarkt, een impuls kunnen geven. Deze week strandde de rally op de beurs in Hongkong, na een ongekende stijging van meer dan 25 procent in de afgelopen weken.

De Bank of Korea verlaagde vanochtend voor het eerst sinds 2020 de rente, met 25 basispunten naar 3,25 procent. De inflatie daalde in september naar 1,6 procent en noteert daarmee onder het streven van de centrale bank van een inflatie van circa 2 procent. 

De Amerikaanse olie-future koerste daarnaast vanochtend enkele tienden van een procent lager. Donderdagavond in New York steeg de prijs nog met 3,6 procent naar 75,85 dollar.

Marktkenners verklaarden de opleving door de aanhoudende geopolitieke zorgen en dan specifiek de kans op een meer directe confrontatie tussen Israël en Iran die de olieproductie in het Midden-Oosten zou kunnen bedreigen. Beleggers wachten nog altijd op de vergeldingsactie van Israël na de raketaanval van Iran vorige week.

“De markt staat op scherp en wacht op de volgende katalysator om de prijzen te sturen”, aldus Stephen Innes van SPI Asset Management.

Bedrijfsnieuws

TomTom is in het derde kwartaal opnieuw in de rode cijfers geëindigd, als gevolg van een dalende omzet vanwege de malaise in de auto-industrie. De navigatiespecialist boekte een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) van 4,1 miljoen euro. Hier was door de consensus uitgegaan van een verlies van 5 miljoen euro.

Netto leed TomTom 4,4 miljoen euro verlies in het derde kwartaal. Er was een negatief resultaat van 3 miljoen euro voorzien. In het derde kwartaal van 2023 boekte TomTom een verlies van 7,9 miljoen euro.

DGB Group ondertekende een zogeheten Verified Emission Reduction Purchase Agreement met het Green Carbon Fund voor zijn herbebossingsproject in Kenia.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,2 procent op 5.780,05 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 42.454,12 punten en de Nasdaq sloot met minder dan 0,1 procent lager op 18.282,05 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.