Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: AEX blijft vooralsnog dicht bij huis

Beursupdate: AEX blijft vooralsnog dicht bij huis
11 okt 2024 om 11:12

 De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend nagenoeg onveranderd in aanloop naar de cijfers van de financiële giganten BlackRock, JPMorgan Chase en Wells Fargo.

Rond de klok van elf uur daalde de AEX fractioneel naar 910,65 punten.

Vanuit Azië kwam vandaag weinig meewind. De Bank of Korea verlaagde vanochtend voor het eerst sinds 2020 de rente, met 25 basispunten naar 3,25 procent. De inflatie in Zuid-Korea daalde in september naar 1,6 procent en noteert daarmee onder het streven van de centrale bank van een inflatie van ongeveer 2 procent.

Maar zaterdag zal de aandacht uitgaan naar het Chinese ministerie van Financiën dat een persconferentie zal geven. Beleggers hopen op een nieuwe set van maatregelen die de kwakkelende economie, en vooral de vastgoedmarkt, een impuls kunnen geven. Deze week strandde de rally op de beurzen in China na flinke stijgingen de afgelopen weken. De Hang Seng wist richting het weekend wel 3 procent te stijgen, maar leverde op weekbasis zo’n 4 procent in. De Shanghai Composite daalde vrijdag met 2,6 procent en liet op weekbasis ruim 3 procent gaan.

Vandaag verschuift de focus naar het cijferseizoen dat gaat beginnen. Volgens investment manager Simon Wiersma van ING wordt voor de bedrijven uit de S&P 500 index voor het derde kwartaal een gemiddelde winstgroei van 5 procent verwacht in vergelijking met het derde kwartaal van 2023 bij een omzetgroei van 4 procent. De hoogste winstgroei wordt verwacht voor de sectoren IT en communicatiediensten. Voor aandelen uit de sector energie wordt een winstdaling van bijna 22 procent verwacht. Voor aandelen uit de Stoxx Europe 600 index wordt een gemiddelde winstgroei van 4,6 procent verwacht. In Europa moeten de sectoren basismaterialen en financiële waarden de kar trekken, aldus Wiersma.

Ook zal er vanmiddag aandacht zijn voor de producentenprijzen in de VS, nadat donderdag de prijzen voor consumenten hardnekkiger bleken dan verwacht.

De olieprijzen deden een stapje terug en een vat Brentolie daalde 0,7 procent naar 78,88 dollar. Op weekbasis noteren de olieprijzen nog licht hoger.

De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar steeg licht naar 1,0951.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen bleven uitschieters achterwege. Randstad ging aan kop met een winst van 0,8 procent, gevolgd door Heineken dat 0,6 procent steeg.

Adyen en ASML sloten de rij met verliezen van 1,0 en 0,6 procent.

In de AMX won OCI 3,1 procent, nadat bekend werd dat ADNOC de overname van het meerderheidsbelang in Fertiglobe had afgerond. Fagron won 1,4 procent na een lichte koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux.

Alfen, Just Eat Takeaway en Air France-KLM verloren meer dan 2 procent

In de AScX won TomTom krap vijf procent na cijfers en kon Avantium 3,5 procent bijschrijven. 

De rode lantaarn was voor Pharming, dat 3,3 procent verloor.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.