Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger gesloten

Europese beurzen hoger gesloten
11 okt 2024 om 18:35

 De Europese beurzen zijn vrijdag na een sterke middaghandel hoger gesloten, waarbij beleggers met name naar Wall Street keken voor richting waar onder andere de producentenprijzen op de agenda stonden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,6 procent tot 521,98 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,9 procent op 19.373,83 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 7.577,89 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 8.253,65 punten.

Uit de cijfers bleek dat de Amerikaanse producentenprijzen in september stabiel zijn gebleven. De data zouden volgens marktvolgers moeten helpen om de zorgen van beleggers over een mogelijke hernieuwde versnelling van de inflatiedruk te verminderen, die de plannen van de Federal Reserve om de rente te verlagen, in de war zou kunnen schoppen.

“De PPI van vandaag was een beetje een gemengde boel, maar over het geheel genomen zou het moeten helpen om de onmiddellijke zorgen over het opnieuw oplopen van de inflatie na de CPI-cijfers van gisteren te verminderen. De Fed ligt nog steeds op koers om de rente in november met nog eens 0,25 procent te verlagen”, zei analist Chris Larkin van E*TRADE van Morgan Stanley.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat Duitse consumentenprijzen in september minder hard zijn gestegen. De inflatie daalde van 1,9 procent naar 1,6 procent. De kerninflatie bedroeg 2,7 procent.

De industriële productie in het VK is in augustus op maandbasis gestegen met 0,5 procent, terwijl analisten rekenden op een stijging van 0,2 procent.

Olie werd vrijdag 0,7 procent goedkoper op 75,39 dollar per vat. Op weekbasis stegen de olieprijzen wel.

De euro/dollar noteerde op 1,0953. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0932 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0935 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt steeg Siemens Energy 3,3 procent, Airbus won 3,9 procent en Porsche noteerde 2,3 procent hoger. Rheinmetall daalde 1,6 procent en Bayer verloor 1,9 procent.

In Parijs noteerde vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield 2,1 procent hoger, terwijl Stellantis 2,8 procent verloor, nadat vanochtend bekend werd dat het management flink wordt opgeschud.

In Amsterdam ging Wolters Kluwer aan kop met een winst van 1,2 procent, terwijl sectorgenoot RELX 1,0 procent steeg. DSM-Firmenich bungelde onderaan met een verlies van 0,8 procent.

In Brussel won UCB 2,1 procent, terwijl Melexis 0,6 procent daalde.

Sainsbury verloor 5,9 procent. De grootste aandeelhouder van de Britse supermarktketen, de Qatar Investment Authority, zou voor 400 miljoen dollar aan aandelen willen verkopen. Sectorgenoot Ocado daalde met x procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 5.811,16 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.