Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen naar verwachting licht hoger

Europese beurzen openen naar verwachting licht hoger
11 okt 2024 om 07:01

 De Europese beurzen gaan vrijdag naar verwachting een lichtgroene opening tegemoet, in afwachting van de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse banken.

IG voorziet een openingswinst van 31 punten voor de Duitse DAX en een plus van 20 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 25 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag licht lager geëindigd. Europese beleggers reageerden niet echt op de meest recente notulen van de Federal Reserve, waaruit bleek dat beleidsmakers in september verdeeld waren in hun beslissing om de rente met 50 basispunten te verlagen, waarbij sommigen de voorkeur gaven aan een kleinere verlaging, zeiden experts van IG.

De notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank lieten ondertussen zien dat de centrale bank zich steeds meer zorgen maakt over de tegenvallende groei in de eurozone en tegelijkertijd nog altijd erg terughoudend is om de overwinning uit te roepen in de strijd tegen de inflatie. Dit concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING.

Brzeski is er niet zeker van dat de ECB de rente volgende week donderdag opnieuw zal verlagen, maar als dat gebeurt, dan is het een renteverlaging om de groei in de eurozone te stimuleren, zei de econoom van ING.

Dat is in Duitsland hard nodig. Minister van Economische Zaken Robert Habeck maakte bekend dat de grootste economie van de eurozone dit jaar vermoedelijk met 0,2 procent zal krimpen, terwijl eerder nog een lichte groei werd voorspeld. In 2025 volgt een herstel van 1,1 procent en in 2026 moet de Duitse economie groeien met 1,6 procent.

“De Duitse regering heeft ernstig gefaald. Bureaucratie en onderinvestering waren de belangrijkste redenen, nog verergerd door de situatie met China en het gebrek aan goedkope energie”, zei beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Bedrijfsnieuws

In heel Europa zaten verzekeraars donderdag in de lift. Hannover Re en Munich Re stegen met 2,9 procent in Frankfurt. NN voerde de AEX in Amsterdam aan met een plus van 1,2 procent. Mogelijk was er enige opluchting onder beleggers dat de schade die de zware orkaan Milton in Florida heeft aangericht, minder groot is dan gevreesd.

Mercedes-Benz steeg licht. In het derde kwartaal daalden de autoverkopen licht, onder meer door een verzwakte vraag in Azië. In China werden 13 procent minder auto’s verkocht.

Ook BMW verkocht in het derde kwartaal minder voertuigen en was China een van de boosdoeners. De verkoop van elektrische voertuigen steeg echter met 10,1 procent. Het aandeel sloot 0,7 procent lager.

Deutsche Telekom wil de omzet en winst sneller laten groeien in de komende jaren door het gebruik van kunstmatige intelligentie en gaat in 2025 voor 2 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Beleggers in het Duitse telecombedrijf reageerden positief. Het aandeel steeg met 1,7 procent.

Rheinmetall was de grootste daler in de DAX, met een verlies van 3,7 procent. Verder daalden Siemens Energy en Deutsche Post met respectievelijk 2,6 en 2,3 procent.

In Parijs deed Engie goede zaken, het aandeel steeg met 1,1 procent, en eindigden ook TotalEnergies en Veolia Environnement in het groen.

Teleperformance was donderdag de grootste daler op de Franse beurs. Het aandeel verloor 2,8 procent. Verder leverde biotech Eurofins Scientific 2 procent in.

Airbus steeg licht, hoewel het bedrijf bekendmaakte 10 procent minder vliegtuigen geleverd te hebben dan een jaar geleden. Wel kreeg het bedrijf donderdag een order voor 85 extra vliegtuigen van Air India.

Europese halfgeleiders waren donderdag de gebeten hond. ASMI daalde met 4,1 procent en ASML verloor 0,6 procent in Amsterdam. Infineon daalde ook met 0,6 procent in Frankfurt en STMicroelectronics leverde in Parijs 0,5 procent in.

Euro STOXX 50         4.970,34 (-0,3%)
STOXX Europe 600        519,11 (-0,2%)
DAX                  19.210,90 (-0,2%)
CAC 40                7.541,59 (-0,2%)
FTSE 100              8.237,73 (-0,1%)
SMI                  12.077,76 (-0,4%)
AEX                     911,32 (-0,5%)
BEL20                4.246,83 (-0,02%)
FTSE MIB             34.077,42 (+0,4%)
IBEX 35              11.656,70 (-0,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een naar verwachting een vlakke opening tegemoet, in afwachting van de resultaten van onder meer JPMorgan Chase, Wells Fargo en BlackRock.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag licht lager geëindigd, nadat er woensdag nog records op de borden kwamen voor de S&P en Dow.

De inflatiecijfers die donderdag verschenen zullen de toon zetten voor de tweede helft van oktober, volgens analisten van ING.

Beleggers hoopten dat de inflatie zou afkoelen van 2,5 procent in augustus naar 2,3 procent in september, wat de Federal Reserve genoeg reden zou geven om de rente verder te verlagen. De daling ging echter niet verder dan 2,4 procent en de kerninflatie steeg zelfs van 3,2 naar 3,3 procent, waar een stabiel niveau was verwacht.

Verder bleek dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week sterker dan verwacht is toegenomen met 33.000 tot 258.000 nieuwe aanvragen. Er werd gerekend op 230.000, nadat de afgelopen weken het cijfer rond de 220.000 schommelde.

De Fed zal niets wijzer zijn geworden van deze gemengde macrocijfers, volgens ING. Econoom James Knightley wees erop dat de kerninflatie in de VS voor de tweede maand op rij uitkwam op 0,3 procent, waar gemiddeld 0,17 procent nodig is om tot een inflatie van 2,0 procent te komen, zoals de centrale bank ambieert.

De stijgende werkloosheidsuitkeringen kunnen volgens Knightley mogelijk verklaard worden door de natuurrampen die een aantal Amerikaanse staten recent teisteren. Daarom zou dat cijfer nog een aantal weken volatiel kunnen zijn, verwacht de econoom.

“Toch versterkt het de boodschap dat tegenstrijdige berichten in de macrogegevens, na het sterke banenrapport van vorige week, de beleidsvorming [van de Fed] erg uitdagend maken en voorzichtigheid rechtvaardigen”, aldus Knightley.

Het basisscenario van ING blijft 25 basispunten aan renteverlagingen in november en december.

Fed-bestuurder Raphael Bostic zei donderdag dat de centrale bank op basis van de nieuwste cijfers over de inflatie en arbeidsmarkt geduldig kan zijn.

De olieprijzen herstelden donderdag van de verliezen in de afgelopen dagen. Bij een settlement van 75,85 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,6 procent duurder.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg donderdag licht. De tweejarige rente daalde juist.

Bedrijfsnieuws

Nvidia, barometer van de AI-hausse, steeg met 1,6 procent. Na enkele neerwaartse bewegingen sinds de vorige top van 135 dollar in juni staat het aandeel weer dicht bij die piek.

Sectorgenoot Advanced Micro Devices organiseerde donderdag een AI-event. AMD werd optimistischer over het marktpotentieel op lange termijn voor kunstmatige intelligentiechips. CEO Lisa Su verwacht nu dat de markt voor grafische verwerkingseenheden voor AI-datacenters met meer dan 60 procent per jaar zal groeien en 500 miljard dollar zal bedragen in 2028. Afgelopen december voorspelde Su al dat de markt in 2027 meer dan 400 miljard dollar zou bedragen. Het aandeel daalde toch met 4,0 procent. Micron won juist 3,9 procent.

Delta Air Lines verloor een procent na kwartaalcijfers. De gecorrigeerde winst per aandeel van 1,50 dollar lag iets onder de consensus van 1,52 dollar.

Domino’s Pizza boekte iets meer winst per aandeel en ook iets meer omzet dan een jaar eerder in het afgelopen kwartaal, maar de omzet stelde toch teleur. Het aandeel daalde met 1,1 procent.

Tilray heeft in het afgelopen kwartaal meer omzet behaald, waardoor het verlies afnam. Dit bleek donderdag uit de cijfers van het Canadese cannabisbedrijf. Het aandeel verloor toch 2,5 procent in New York.

Toronto-Dominon Bank zal naar verwachting tot 3 miljard dollar aan boetes moeten betalen en zijn activiteiten in de Verenigde Staten moeten beperken, in een schikking na aantijgingen van witwassen, schreef The Wall Street Journal. Het aandeel sloot 5,3 procent lager.

10x Genomics ging onderuit met bijna 25 procent, na een teleurstellende outlook.

Het opbreken van Google zal niet meevallen, stellen wetenschappers. De Amerikaanse overheid overweegt dit als een oplossing voor het monopolie dat Google heeft op de markt voor internetzoekmachines. Moederbedrijf Alphabet sloot woensdag 1,5 procent lager en wist vandaag maar beperkt te herstellen.

Tesla organiseerde donderdagavond zijn langverwachte Robotaxi-evenement. Het aandeel daalde in aanloop met een procent.

Universal Insurance Holdings steeg met 11,8 procent. De aandelen van de grootste particuliere woonverzekeraar in Florida waren gewild nadat orkaan Milton aan land kwam als een minder krachtige storm dan oorspronkelijk verwacht.

Mattel-dochter Fisher-Price heeft meer dan twee miljoen Snuga Swings teruggeroepen nadat tussen 2012 en 2022 vijf baby’s zouden zijn overleden terwijl ze de schommel gebruikten om te slapen. De aandelen van Mattel stegen licht.

S&P 500 index               5.780,05 (-0,2%)
Dow Jones index            42.454,12 (-0,1%)
Nasdaq Composite           18.282,05 (-0,05%)

AZIË

De Aziatische beurzen laten een verdeeld beeld zien, terwijl de bank of Korea de rente met 25 basispunten heeft verlaagd.

Nikkei 225             39.658,87 (+0,7%)
Shanghai Composite     3.249,21 (-1,6%)
Hang Seng              21.251,98 (+3,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0936. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0933.

USD/JPY Yen   148,70
EUR/USD Euro  1,0936
EUR/JPY Yen   162,62

MACRO-AGENDA:

06:30 Faillissementen – September (NL)
06:30 Internationale handel – Augustus (NL)
08:00 Inflatie – September def. (Dld)
08:00 Handelsbalans – Augustus (VK)
08:00 Industriële productie – Augustus (VK)
14:30 Producentenprijzen – September (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan – Oktober vlpg (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

12:00 BlackRock – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 JPMorgan Chase – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Wells Fargo – Cijfers derde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.