Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Malaise auto-industrie treft ook TomTom

Malaise auto-industrie treft ook TomTom
11 okt 2024 om 07:15

 TomTom is in het derde kwartaal opnieuw in de rode cijfers geëindigd, als gevolg van een dalende omzet. Dit bleek uit cijfers die de navigatiespecialist vrijdag voorbeurs publiceerde.

“In het derde kwartaal constateerden we een aanhoudende zwakte in de wereldwijde auto-industrie”, verklaarde CFO Taco Titulaer van TomTom. Dat vertaalde zich bijvoorbeeld in uitstel van de lancering van nieuwe modellen waarin de navigatietoepassingen van TomTom zitten. “Dit leidde tot een daling van de operationele omzet in Automotive”, aldus de navigatiespecialist.

Daar stond volgens CEO Harold Goddijn echter een stabiele omzet bij Location Technology tegenover en groei bij Enterprises.

TomTom presenteerde een kwartaalomzet van 140,7 miljoen euro, waaraan het onderdeel Location Technology bijna 120 miljoen euro bijdroeg. De omzet kwam daarmee 2 procent lager uit dan de 144,1 miljoen euro in het derde kwartaal van 2023.

Volgens de analistenconsensus zou de kwartaalomzet van TomTom uitkomen op 142 miljoen euro, met 120 miljoen euro van Location Technology.

Onderdeel Automotive was het afgelopen kwartaal goed voor 78,1 miljoen euro omzet en Enterprise voor 41,7 miljoen euro. Hier rekenden de analisten op respectievelijk 81 en 38 miljoen euro.

De consumententak was afgelopen kwartaal nog maar goed voor krap 21 miljoen euro aan omzet. Dat was iets minder dan de 22 miljoen euro waarop de markt had gerekend. Vorig jaar leverden deze activiteiten nog 24,9 miljoen euro op.

Met deze omzet boekte TomTom een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) van 4,1 miljoen euro. Hier was door de consensus uitgegaan van een verlies van 5 miljoen euro.

Netto leed TomTom 4,4 miljoen euro verlies in het derde kwartaal. Er was een negatief resultaat van 3 miljoen euro voorzien. In het derde kwartaal van 2023 boekte TomTom een verlies van 7,9 miljoen euro.

De vrije kasstroom kwam uit op 15,0 miljoen euro en op 30 september bedroeg de kaspositie van TomTom 270 miljoen euro. Hier hadden analisten ook gerekend op 15 miljoen en 272 miljoen euro.

In het tweede kwartaal van 2024 boekte TomTom een omzet van 152,2 miljoen euro, een negatieve EBIT van 5,2 miljoen euro en een verlies onder de streep van 2,3 miljoen euro.

Outlook

De omzet zal dit jaar volgens TomTom nog altijd aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 570 tot 610 miljoen euro uitkomen. Daaraan zal Location Technology 490 tot 520 miljoen euro bijdragen. 

De navigatiespecialist rekent voor dit jaar verder op een rendement aan vrije kasstroom van 1 tot 5 procent. Eerder dit jaar ging TomTom nog uit van meer dan 5 procent, maar bij de halfjaarcijfers verlaagde het bedrijf deze verwachting.

De analisten mikken voor TomTom op een jaaromzet van 574 miljoen euro en een rendement van 2 procent.

In 2025 zouden de resultaten van TomTom moeten verbeteren. De consensus gaat voor volgend jaar uit van een groepsomzet van 606 miljoen euro, met een bijdrage van locatietechnologie van 534 miljoen euro. Het rendement aan vrije kasstroom zal dan uitkomen op 7 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers TomTom

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.