Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX herpakt zich

AEX herpakt zich
12 okt 2024 om 12:46

 De Amsterdamse beurs is afgelopen week gestegen en herpakte zich daarmee na de daling in de week ervoor. Op een slot van 915,96 punten op vrijdag steeg de AEX op weekbasis 0,5 procent. Met een slotstand van 911,81 punten vorige week vrijdag, daalde de hoofdindex toen met 0,6 procent op weekbasis.

Terwijl de oorlogen in Oekraïne en aan de grenzen van Israël voortwoeden, draait de wereld, ondanks alle ellende, gewoon door, zag investment manager Simon Wiersma van ING.

Weliswaar is de groei in Europa en ook in China momenteel wat mager, maar de wereldeconomie groeit nog met zo’n 3 procent per jaar en met de centrale banken die de rente verlagen ziet het er voor beleggers prima uit, vindt Wiersma.

De rally op de Chinese beurzen lag vorige week stil door de Golden Week in China, waardoor er geen handel was, maar kreeg afgelopen week een rommelig vervolg, omdat Beijing vrij vaag bleef over nieuwe stimulus.

“De markten in Azië richten zich op een persconferentie van het Chinese ministerie van financiën zaterdag. Het lijkt erop dat de Chinese regering serieuze plannen heeft”, zei Wiersma.  

Beijing kondigde zaterdag inderdaad omvangrijke maatregelen aan, onder meer bedoeld om de verborgen schulden van lokale overheden weg te werken. Ook gaat de Chinese regering meer beleid uitrollen om de noodlijdende vastgoedmarkt te ondersteunen. Er werden echter opnieuw geen concrete details gegeven, zoals het bedrag waarmee China zijn economie wil aanjagen.

Economen van Goldman Sachs gaven na de persconferentie van zaterdag aan enigszins teleurgesteld te zijn over het gebrek aan details over de omvang van de stimulus.  En, zo waarschuwde beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild eerder al; het is een raadsel hoeveel impact de maatregelen zullen hebben.

Uit de notulen van de Federal Reserve bleek afgelopen week dat de beleidsmakers in september verdeeld waren in hun beslissing om de rente met 50 basispunten te verlagen, waarbij sommigen de voorkeur gaven aan een kleinere verlaging.

De notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank lieten ondertussen zien dat de centrale bank zich steeds meer zorgen maakt over de tegenvallende groei in de eurozone en tegelijkertijd nog altijd erg terughoudend is om de overwinning uit te roepen in de strijd tegen de inflatie, zo concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING.

Brzeski is er niet zeker van dat de ECB de rente komende donderdag opnieuw zal verlagen, maar als dat gebeurt, dan is het een renteverlaging om de groei in de eurozone te stimuleren, zei de econoom van ING.

Dat is in Duitsland hard nodig. Minister van Economische Zaken Robert Habeck maakte bekend dat de grootste economie van de eurozone dit jaar vermoedelijk met 0,2 procent zal krimpen, terwijl eerder nog een lichte groei werd voorspeld. In 2025 volgt een herstel van 1,1 procent en in 2026 moet de Duitse economie groeien met 1,6 procent.

“De Duitse regering heeft ernstig gefaald. Bureaucratie en onderinvestering waren de belangrijkste redenen, nog verergerd door de situatie met China en het gebrek aan goedkope energie”, aldus Vranken.

De Amerikaanse inflatiecijfers die afgelopen week verschenen zullen de toon zetten voor de tweede helft van oktober, zeiden analisten van IG.

In september kwam de inflatie in de VS uit op 2,4 procent op jaarbasis en bedroeg de kerninflatie 3,3 procent. In beide gevallen was dit licht boven verwachting. De Amerikaanse producentenprijzen stabiliseerden op maandbasis, terwijl de kernprijzen minder hard stegen dan verwacht.

Verder bleek dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week sterker dan verwacht is toegenomen met 33.000 tot 258.000 nieuwe aanvragen. Er werd gerekend op 230.000, nadat de afgelopen weken het cijfer rond de 220.000 schommelde.

De Fed zal niets wijzer zijn geworden van deze gemengde macrocijfers, volgens ING. Econoom James Knightley wees erop dat de kerninflatie in de VS voor de tweede maand op rij uitkwam op 0,3 procent, waar gemiddeld 0,17 procent nodig is om tot een inflatie van 2,0 procent te komen, zoals de centrale bank ambieert.

De stijgende werkloosheidsuitkeringen kunnen volgens Knightley mogelijk verklaard worden door de natuurrampen die een aantal Amerikaanse staten recent teisterden. Afgelopen week richtte orkaan Milton een ravage aan in Florida. Daarom zouden de steunaanvragen nog wel een aantal weken volatiel kunnen zijn, verwacht de econoom. Ook de omvangrijke havenstaking, die voorlopig is opgeschort, zou van invloed kunnen zijn op de steunaanvragen.

“Toch versterkt het de boodschap dat tegenstrijdige berichten in de macrogegevens, na het sterke banenrapport van vorige week, de beleidsvorming [van de Fed] erg uitdagend maken en voorzichtigheid rechtvaardigen”, aldus Knightley.

Het basisscenario van ING blijft dan ook renteverlagingen van 25 basispunten in november en december.

Verder ging afgelopen week het cijferseizoen weer van start. Volgens analist Corné van Zeijl van Cardano zijn beursexperts redelijk positief gestemd, omdat de verwachtingen vrij makkelijk te verslaan zijn. Maar of dit tot hogere aandelenkoersen zal leiden is de vraag, aldus Van Zeijl.

JPMorgan was een van de grote namen die de boeken al opende. De Amerikaanse bank floreerde afgelopen kwartaal in een klimaat van stijgende rentes en dat leverde beter dan verwachte cijfers op. In een toelichting wees CEO Jamie Dimon echter op de “verraderlijke” geopolitiek, die verder dreigt te verslechteren. Dat zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de economie, zei de topman. Zijn financieel directeur Jeremy Barnum leek optimistischer en stelde dat de resultaten van JPMorgan overeenkomen met een zachte economische landing of een zogeheten ‘Goldilocks’-scenario.

Volgende week volgen sectorgenoten als Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley. Verder openen bijvoorbeeld ook Johnson & Johnson en Netflix de boeken. In Amsterdam is het de beurt aan onder meer ASML, Just Eat Takeaway en Basic-Fit.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0939, terwijl de obligatierentes in zowel de VS als Duitsland op weekbasis stegen.

De olieprijzen krijgen nog altijd steun van de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, wachtend op een mogelijke vergeldingsactie van Israël op Iran. Wel gingen er afgelopen week geluiden op dat Hezbollah bereid zou zijn tot een staakt-het-vuren. Daarnaast houden de zorgen over de vraag en het grote aanbod de rally in bedwang.

Stijgers en dalers

Defensieve aandelen als RELX en Wolters Kluwer deden afgelopen week goede zaken in de AEX, met plussen van 2,6 en 3,0 procent. NN Group steeg met 2,9 procent en ook elders in Europa zaten verzekeraars in de lift. Mogelijk was er enige opluchting onder beleggers dat de schade die de zware orkaan Milton in Florida heeft aangericht, minder groot lijkt dan gevreesd.

Shell steeg met 0,4 procent op weekbasis na publicatie van enkele voorlopige cijfers voor het derde kwartaal, die volgens ING een gemengde boodschap afgaven. Upstream deed het beter dan verwacht, maar Downstream juist slechter.

De halfgeleiderfondsen kenden een gemengde week. Besi en ASMI leverden 2,1 en 2,4 procent in. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor ASMI van 750 naar 700 euro en voor Besi van 130 naar 115 euro. Verder trok Bank of America het koersdoel voor ASMI omlaag met 100 euro naar 746 euro. Zowel de Duitse als de Amerikaanse bank vindt ASMI nog altijd koopwaardig, maar voor Deutsche blijft ASML de sectorfavoriet. Dat aandeel steeg juist 1,7 procent op weekbasis.

Hekkensluiters Prosus en ArcelorMittal verloren afgelopen week 2,9 procent in de AEX. Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, daalde op weekbasis met bijna 6 procent aan de beurs van Hongkong. 

JPMorgan verlaagde afgelopen week het advies voor ArcelorMittal van Overwogen naar Neutraal, terwijl het koersdoel omlaag ging van 26,00 naar 21,00 euro. Volgens de analisten zijn er neerwaartse risico’s voor ArcelorMittal na de Amerikaanse verkiezingen, in een scenario van sterker handelsprotectionisme in de VS. 

ING daalde met 0,4 procent. Deutsche Bank haalde het aandeel van zijn kooplijst op basis van afnemend momentum en verlaagde het koersdoel van 18,50 naar 17,00 euro. Het is voor het eerst in acht jaar dat Deutsche geen koopadvies op ING heeft. UBS handhaafde wel het koopadvies bij een licht lager koersdoel van 20,80 euro. Dit was 21,00 euro.

Universal Music Group steeg met 1,4 procent. De band Limp Bizkit eist 200 miljoen dollar aan achtergehouden royalty’s van het muziekbedrijf. Frontman Fred Durst zegt nooit royalty’s te hebben ontvangen voor meer dan 45 miljoen verkochte platen.

Midkapper Galapagos steeg 3,1 procent op het nieuws dat een grote aandeelhouder is toegetreden tot de raad van bestuur, met het doel om meer aandeelhouderswaarde te creëren.

Alfen kreeg een adviesverhoging van Degroof Petercam, dat ziet dat er al veel ellende is ingeprijsd na de winstwaarschuwing van juni. Voor de camera van ABM Financial News meldde analist Joren van Aken dat het ondanks de koersval van het aandeel nog te vroeg is voor een koopaanbeveling. Daarvoor moet het bedrijf eerst wat zaken op orde krijgen. Alfen werd 0,7 procent goedkoper op weekbasis.

Klik hier voor: Alfen nog niet koopwaardig

Fagron steeg afgelopen week met 5,0 procent en voerde daarmee de AMX aan. Degroof Petercam sprak van een indrukwekkende groei in het derde kwartaal. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel van 19,25 naar 19,50 euro, met handhaving van het Houden advies.

Aperam leverde juist 7,7 procent in en AMG daalde met 2,0 procent, ondanks het bericht dat Rio Tinto Arcadium Lithium overneemt voor bijna 7 miljard dollar. AMG is ook actief in lithium. Vermoedelijk woog de onduidelijkheid over de Chinese stimulus zwaarder voor beleggers in deze grondstoffenaandelen.

Flow Traders wist te profiteren van de toegenomen volatiliteit en won 2,0 procent. Van Lanschot Kempen ging op weekbasis 4,7 procent hoger. Just Eat Takeaway leverde juist 7,9 procent in.

NX Filtration was onder de kleine aandelen in trek, met een winst van 3,3 procent. Het bedrijf uit Hengelo gaat membraanmodules leveren aan Kindasa Water Services Co in Saoedi-Arabië. Financiële details werden niet gemeld.

Pharming won 4,9 procent op weekbasis. Het Leidse biotechbedrijf is gestart met een Fase II klinische studie waarin leniolisib wordt geëvalueerd in primaire (aangeboren) immuun-aandoeningen.

Fastned steeg met 6,1 procent. Het bedrijf kondigde aan dat het een nieuwe aanbesteding in Denemarken heeft gewonnen. Het gaat om de aanbesteding A/S Storebælt in Denemarken voor een van de grootste laadstations van het land. Met deze aanwinst komt het aantal laadstations van Fastned in Denemarken uit op 5.

De kwartaalcijfers van TomTom waren geen heel grote verrassing, volgens analisten van ING. Tegenover de tegenwind bij Automotive zag de bank wel dat de divisie Enterprise het veel beter deed dan voorzien. “Het bedrijf bouwt duidelijk momentum op.” ING verwacht dat de consensus voor TomTom voor 2024 beperkt zal worden verlaagd. Het aandeel won 3,5 procent op weekbasis.

PostNL daalde met 5,6 procent. ING verlaagde het advies van Kopen naar Houden en het koersdoel van 1,65 naar 1,20 euro. Volgens de bank is één van de belangrijkste invalshoeken van zijn beleggingscase zeer onzeker geworden, namelijk de versoepeling van het bezorgingsmodel per post en mogelijkheden voor compensatie voor verliezen in de Universele Dienstverplichting. “Dit was een belangrijk potentieel positief punt dat aanvankelijk een grote kans van slagen had en nu op zijn best is uitgesteld, maar zonder resultaat op de korte termijn. Dit zal naar onze mening een beperking vormen”, aldus ING.

De koers van Avantium schoot afgelopen week ruim 27 procent omhoog. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft PEF van Avantium goedgekeurd voor voedselcontact toepassingen in de Verenigde Staten. Avantium sloot vervolgens een voorwaardelijke overeenkomst met Plastipak voor het leveren van de plantaardige grondstof PEF voor gebruik in drank- en voedselverpakkingen in de Verenigde Staten.

De outlook van Theon International voor 2024 begint steeds conservatiever te ogen en mogelijk zal de fabrikant van nachtkijkers deze daarom verhogen bij de komende kwartaalcijfers, zo schreven analisten van UBS dinsdag in een rapport. Het aandeel daalde met 0,5 procent op weekbasis. Maandag komt Theon met kwartaalcijfers.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.