Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Focus op kwartaalcijfers en rentebesluit ECB

Focus op kwartaalcijfers en rentebesluit ECB
13 okt 2024 om 12:30

 De komende beursweek staat in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, terwijl het cijferseizoen echt losbarst.

De week begint vermoedelijk rustig. In de Verenigde Staten is maandag Columbus Day. Wall Street is wel regulier open, maar beleggers genieten mogelijk van een lang weekend.

Daar staat tegenover dat de Chinese beurzen mogelijk in beweging komen. Beijing kondigde zaterdag tijdens een persconferentie van het ministerie van Financiën omvangrijke maatregelen aan, onder meer bedoeld om de verborgen schulden van lokale overheden weg te werken. Ook gaat de Chinese regering meer beleid uitrollen om de noodlijdende vastgoedmarkt te ondersteunen.

Er werden echter opnieuw geen concrete details gegeven, zoals het bedrag waarmee China zijn economie wil aanjagen. Economen van Goldman Sachs waren dan ook enigszins teleurgesteld over het gebrek aan details over de omvang van de stimulus. En, zo waarschuwde beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild; het is een raadsel hoeveel impact de maatregelen zullen hebben.

Voor de oliemarkten is het maandrapport van OPEC maandag interessant en verder zal de geopolitiek, samen met berichten uit China, de olieprijzen beïnvloeden.

Dinsdag staan Britse werkloosheidscijfers op de rol, net als de Duitse ZEW index. Woensdag volgen inflatiecijfers uit het VK. Verder is het een vrij rustige dag op macro-economisch vlak.

Dat is donderdag wel anders. Naast de wekelijkse steunaanvragen uit de VS en de Amerikaanse detailhandelsverkopen, komt de ECB met zijn rentebesluit. Ook de Turkse collega’s zullen een rentebesluit publiceren.

Marktkenners verwachten opnieuw een renteverlaging van 25 basispunten door de ECB, maar volgens ING is een ‘hawkish’ verrassing: dus een pauze, niet uitgesloten. Oktober zou mogelijk te vroeg komen voor de ECB om een fundamentele verandering van haar eigen groei- en inflatiebeoordeling te zien, volgens econoom Carsten Brzeski.

Vrijdag verschijnen een aantal belangrijke macrodata uit China: de industriële productie, de detailhandelsverkopen en de economische groei in het derde kwartaal.

Het internationale cijferseizoen begon afgelopen week nog vrij rustig, maar gaat komende week in volle vaart verder. Dinsdag openen onder meer Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en Johnson & Johnson de boeken. Vrijdag waren het JPMorgan en Wells Fargo die al met cijfers kwamen. De resultaten waren beter dan verwacht.

Woensdag is het de beurt aan bijvoorbeeld Morgan Stanley en Alcoa en donderdag volgt Netflix. Vrijdag komt Procter & Gamble met resultaten.

In Nederland kwamen afgelopen week al de eerste bedrijven met kwartaalcijfers. Komende week volgen op dinsdag Fastned en woensdag ASML, Just Eat Takeaway en NSI.

Donderdag komen Nedap en Sligro met resultaten en vrijdag wordt de week afgesloten met de cijfers van Basic-Fit, CM.com en WDP.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • CM.COM
    * *
  • Fastned
    * *
  • Goldman Sachs
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Just Eat Takeaway.com
    * *
  • Morgan Stanley
    * *
  • NED25
    * *
  • Nedap
    * *
  • NLMID
    * *
  • Sligro
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.