Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: rendement ASR stijgt weer na koerswijziging

Beursblik: rendement ASR stijgt weer na koerswijziging
14 okt 2024 om 08:29

 Berenberg verwacht dat verzekeraars ASR Nederland en Phoenix zullen profiteren van de verschuiving van de focus op de contanten uit de gesloten boeken met levensverzekeringen naar nieuwe verzekeringen. Dat stelden de analisten maandag in een rapport.

De oude strategie wordt door de markt sterk beloond, omdat investeringen in de consolidatie van bestaande boeken met verzekeringen zich snel terugbetalen, terwijl het totale rendement voor de aandeelhouders bij ASR en Phoenix is gedaald door de overstap naar het groeimodel.

Berenberg gelooft echter dat deze stap terug in rendement tijdens de overgangsfase voorbij is en dat dit rendement voor de aandeelhouder nu weer gaat groeien.

De analisten noemen het voorbeeld van Zwitserleven, dat in 2014 een vastgoedbeheerder Corpus Sireo overnam, die werd omgeturnd door een fondsbeheerder, waarvoor relatief weinig kapitaal nodig was. Sindsdien is het dividend per aandeel met 600 procent gestegen en stijgt het rendement voor aandeelhouders jaarlijks met 18 procent.

ASR volgde dit voorbeeld al een heel eind met investeringen in agrarische grond en Nederlandse hypotheken, wat bezittingen zijn met laag risico en duurzame inkomsten, volgens Berenberg. Sinds de beursgang in juni steeg het dividend per aandeel mede hierdoor al met 100 procent en het rendement voor de aandeelhouder met gemiddeld 16,5 procent per jaar. In 2022 werd de overname van Aegon Nederland aangekondigd, samen met een focus op groei en de uitkoop van pensioenfondsen. Sindsdien groeide het rendement voor de aandeelhouder aanzienlijk minder met 7,6 procent, maar Berenberg denkt dat dit een overgangsfase is, en straks weer ruim hoger zal zijn.  


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.