Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: chippers aan de leiding

Beursupdate: chippers aan de leiding
14 okt 2024 om 11:36

 De Amsterdamse beurs noteerde maandagochtend iets hoger, geholpen door de koerswinsten van de halfgeleideraandelen, maar gedrukt door het koersverlies van Ahold Delhaize. 

De AEX steeg met 0,1 procent naar 916,93 punten.

Het is een relatief rustige dag, met niet heel veel macro-economische cijfers. Dinsdagmiddag komen uit Amerika weer enkele banken met cijfers. Vrijdag openden JPMorgan en Wells Fargo al de boeken en die cijfers werden beloond met koerswinsten van 4 tot 5 procent.

Vandaag is Columbus Day in de VS, maar de aandelenmarkten zijn wel gewoon geopend. Dit kan desalniettemin betekenen dat de handelsvolumes vandaag wat aan de magere kant zullen zijn.

Zaterdag was er een update van het Chinese ministerie van Financiën. De markt hoopte op stevige nieuwe stimuleringsplannen, maar Beijing kwam niet met concrete bedragen, aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. 

Analisten van Rabobank hadden gehoopt op een Chinese bazooka, maar het werd volgens hen niet meer dan een “proppenschieter”.

Toch denken beleggers nog altijd dat China “stevig werk zal moeten maken van fiscale stimuleringen voor consumenten”.

Vanochtend bleek de Chinese export in september gestegen, maar veel minder dan verwacht. En cijfers over de consumenten- en producentenprijzen in China wakkerden de vrees voor deflatie verder aan. Die cijfers zullen volgens Rabobank beleggers alleen maar meer vertrouwen geven dat Beijing wel gas bij moet geven om de markten te steunen.

CIO Mark Haefele van UBS adviseert beleggers om een dip in Chinese aandelen aan te grijpen om meer blootstelling te krijgen. Daarvoor zouden beleggers volgens Haefele vooral moeten kijken naar internetnamen en aandelen van bedrijven in consumentenartikelen.

Ook analisten van Goldman Sachs zeggen dat beleggers beter hun Chinese aandelen kunnen aanhouden.

De euro/dollar handelde op 1,0929 en olie werd ruim 1,5 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

De lijst werd aangevoerd door Exor met een winst van 1,2 procent, gevolgd door de chippers. ASMI, Besi en ASML wonnen alle drie circa een procent.

DSM-Firmenich handelde vlak, ondanks een koersdoelverhoging van Degroof Petercam van 132 naar 138 euro met handhaving van het koopadvies

Randstad verloor 0,9 procent, nadat sectorgenoot Page Group met een tegenvallend bericht kwam. Verder maakte Randstad bekend dat het Jesus Echevarria heeft benoemd tot nieuwe chief operating officer, in plaats van Chris Heutink, die begin 2025 terugtreedt.

Opvallende daler was Ahold Delhaize wat ruim 4 procent verloor. UBS herhaalde het verkoopadvies voor het aandeel met een koersdoel van 27,00 euro. De koers noteerde op 29,83 euro.

In de AMX won Alfen 3,7 procent, terwijl Fagron 1,7 procent daalde.

Klik hier voor: Alfen nog niet koopwaardig

In de AScX won Pharming 2,6 procent, gevolgd door Theon met een koerswinst van 1,9 procent. Vandaag nabeurs geeft het Griekse bedrijf dat nachtkijkers produceert cijfers prijs.

De rode lantaarn was voor Avantium met een verlies van 3,2 procent 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Sligro

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.