Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsdag vermoedelijk in het groen

AEX start handelsdag vermoedelijk in het groen
15 okt 2024 om 07:57

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het groen. Wall Street sloot maandag op nieuwe records, terwijl de olieprijs fors onder druk staat. 

De AEX sloot maandag onder aanvoering van de ‘chippers’ al 0,7 procent hoger, op een slotstand van 922,63 punten. 

De olie-future koerste vanochtend in Azië met krap 4 procent scherp lager naar 71,02 dollar per vat. Maandagavond werd de future in New York al 2,3 procent goedkoper verhandeld. 

The Washington Post meldde maandagavond op basis van bronnen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige week tegen de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch zou hebben gezegd geen Iraanse olie-installaties of nucleaire sites aan te vallen, als vergeldingsactie van de raketaanval van Iran van ruim anderhalve week geleden.

Op Wall Street koerste chipgigant Nvidia maandag naar een nieuw record. Jensen Huang, topman van ’s werelds belangrijkste producent van  chips voor kunstmatige intelligentie (AI), nam zorgen onder beleggers over de Blackwell-chip, die eerder dit jaar werd gepresenteerd, overtuigend weg. De vraag naar de meest geavanceerde chip is “waanzinnig” en de productie draait op volle toeren, aldus Huang.

Nvidia ligt nu op koers om weer ’s werelds duurste bedrijf gemeten naar beurswaarde te worden. De marktkapitalisatie bedraagt nu ongeveer 3,4 biljoen dollar, ten opzichte van een waarde van Apple van circa 3,5 biljoen dollar. 

Nvidia was maandagavond een aanjager voor techbeurs Nasdaq, dat krap een procent steeg. Financiële waarden presteerden daarnaast ook goed en de S&P en de Dow sloten op hun hoogste stand ooit.  Ook voor het weekend sloot Wall Street al met records.

“Beleggers reageerden positief op cijfers uit de financiële sector, waar JPMorgan Chase en Wells Fargo sterke resultaten rapporteerden. Deze sterke start van het kwartaalcijferseizoen biedt hoop voor winstgroei in andere sectoren”, zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Vandaag publiceren onder andere Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Johnson & Johnson en UnitedHealth de cijfers.

Tokio en Sydney koersten vanochtend onder aanvoering van techaandelen overtuigend hoger, met respectievelijk winsten van 1,4 procent en 0,9 procent, terwijl de Chinese beurzen juist een stap terug deden. Hongkong verloor 1,3 procent. 

Ondertussen kijken beleggers al uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank komende donderdag.

“Nu de matige economische cijfers blijven aanhouden en de inflatie in de eurozone in september onder de 2 procent dook, is de kans op een nieuwe renteverlaging toegenomen. Eerder was de consensus dat zo’n stap pas in december zou plaatsvinden”, zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Bedrijfsnieuws

Alfen blijft inzetten op zijn bestaande drie markten en wil onder meer door kostenbesparingen weer tot een duurzame winstgevende groei komen. Dit is de uitkomst van een evaluatie die het bedrijf uitvoerde samen met een externe consultant.

Fastned is in het derde kwartaal van 2024 iets harder gegroeid dan de markt. Fastned leverde 38,5 procent meer hernieuwbare energie, namelijk 35,5 GWh, en verwerkte 1,25 miljoen laadsessies, een plus van 32,6 procent. Eind september kende Fastned 474.122 actieve klanten. Daarmee groeide Fastned opnieuw sneller dan de markt voor elektrische auto’s, die volgens het bedrijf met 34 procent groeide. “Fastned blijft de groei van de EV-vloot overtreffen”, aldus het bedrijf.

Theon, dat onder meer nachtkijkers maakt, boekte in de eerste negen maanden van 2024 een 92,3 procent hogere omzet op jaarbasis van 222,6 miljoen euro. Het aangepaste EBIT-resultaat verbeterde met 115,3 procent op jaarbasis naar 50,6 miljoen euro. De bijbehorende marge verbeterde van 20,3 naar 22,7 procent en ging daarmee richting de doelstelling van 25 procent voor dit jaar.

InPost nam het resterende belang van 70 procent in Menzies Distribution Group over. Dit meldde de in Amsterdam genoteerde aanbieder van pakketkluisjes. InPost betaalde 60,4 miljoen Britse pond voor de aandelen die het nog niet bezat en is nu enig aandeelhouder van het Britse bedrijf.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg maandag 0,8 procent op 5.859,85 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 43.065,22 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 18.502,69 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Apple Inc.
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Fastned
    * *
  • Inpost
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Nvidia Corp
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.