Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ASML hard onderuit in donkerrode AEX na uitgelekte cijfers

ASML hard onderuit in donkerrode AEX na uitgelekte cijfers
15 okt 2024 om 17:53

 De Amsterdamse beurs is dinsdag fors lager geëindigd, met stevige verliezen voor Shell en voor halfgeleideraandelen na uitgelekte resultaten van ASML. De AEX daalde met 2,5 procent op 899,42 punten.

De halfgeleiderbedrijven zakten dinsdag aan het einde van de middag hard weg nadat de cijfers waarmee ASML woensdagochtend zou komen, vroegtijdig uitlekten. De resultaten bleken ruim onder de verwachting en de outlook voor 2025 was erg zwak.

CEO Christophe Fouquet zei in een toelichting dat AI het goed blijft doen, maar dat andere marktsegmenten meer tijd nodig hebben om te herstellen. “Het lijkt nu dat het herstel meer geleidelijk is dan eerder voorzien. En de verwachting is dat dit in 2025 doorzet”, aldus de topman.

In de VS stonden chipaandelen ook onder druk door de koersval van ASML en door het bericht van persbureau Bloomberg dat de Verenigde Staten extra exportbeperkingen willen opleggen voor AI-chips van Nvidia en Advanced Micro Devices. Het zou gaat om restricties voor landen in de Perzische Golf die stevig willen investeren in datacentra voor AI. Nvidia verloor 4,4 procent, nadat het aandeel maandag nog een nieuw record bereikte.

Verder daalden de olieprijzen hard. WTI werd ruim 5 procent goedkoper op 70,01 dollar per vat.

The Washington Post meldde maandagavond op basis van bronnen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige week de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch zou hebben toegezegd geen Iraanse olie-installaties of nucleaire sites aan te zullen vallen ter vergelding van de raketaanval van Iran van ruim anderhalve week geleden.

Volgens ING hangt dit risico nu niet meer boven de oliemarkten en is de risicopremie afgenomen. Daarbij wordt het negatieve sentiment op de oliemarkten ook aangewakkerd door de zorgen over de Chinese economie.

Het Amerikaanse cijferseizoen is ondertussen wel positief begonnen. Nadat de resultaten van JPMorgan en Wells Fargo vorige week al beter waren dan verwacht, gold dit dinsdag ook voor de cijfers van Bank of America, Citigroup en met name Goldman Sachs, dat de verwachtingen ruimschoots wist te verslaan.

De sterke kwartaalcijfers van Amerikaanse financials laten zien dat Wall Street niet langer alleen afhankelijk is van de techsector, maar dat de winstgroei zich heeft uitgebreid naar andere sectoren, volgens Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

Op macro-economisch vlak wist de Duitse ZEW-index in oktober flink te verbeteren en dat gold ook voor de industriële productie in de eurozone. De Empire State index toonde een harde krimp van de bedrijvigheid in de regio New York in de maand oktober.

De euro/dollar handelde dinsdag licht lager op 1,0905.

Stijgers en dalers

ASML kelderde met 15,6 procent nadat de cijfers een dag eerder dan gepland uitlekten. In het kwartaal kwam voor 2,6 miljard euro aan orders binnen. UBS ging uit van circa 6 miljard euro aan nieuwe orders in het derde kwartaal. Daarmee zat de Zwitserse bank naar eigen zeggen iets boven de 5,6 miljard euro waarop de markt rekent.

In 2025 denkt ASML een omzet te genereren van 30 tot 35 miljard euro, wat minder is dan de 30 tot 40 miljard euro waarop eerder werd gerekend. En de brutomarge zal niet 54 tot 56 procent zijn, maar 51 tot 53 procent.

Besi daalde met 11,1 procent en ASMI verloor 13,9 procent.

Onder de hoofdaandelen won Philips 1,5 procent op 29,82 euro, na een adviesverhoging van ABN AMRO Oddo waarbij het koersdoel bijna verdubbelde naar 40,00 euro. De korting waartegen Philips noteert, is volgens de bank onterecht.

De mediabedrijven RELX en Wolters Kluwer deden ook goede zaken met winsten van 2,6 en 2,0 procent. UMG won 2,4 procent.

ING steeg 0,3 procent. De bank meldde dat een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2,5 miljard euro is afgerond.

ABN AMRO daalde met 1,9 procent, nadat de Nederlandse staat bekendmaakte het belang verder te willen verkleinen, van 40,5 naar circa 30 procent.

Prosus verloor 3,2 procent nadat Tencent in Hongkong ruim 4 procent daalde.

Shell leverde in het spoor van de hard dalende olieprijzen 3,0 procent in.

In de AMX won Air-France KLM juist 4,4 procent omdat de olieprijzen lager stonden.

Inpost steeg met 2,7 procent nadat het bedrijf bekendmaakte het resterende belang van 70 procent in Menzies Distribution Group te hebben overgenomen voor 60,4 miljoen pond.

Alfen verloor 5,5 procent na het presenteren van nieuwe doelstellingen en kostenbesparingen. Opnieuw een negatieve update en dat slechts drie weken voor de kwartaalcijfers, stelde Degroof Petercam dinsdag in een rapport. Jefferies verwacht in 2025 een herstel van de EBITDA.

In de AScX won Fastned 5,9 procent. Fastned is in het derde kwartaal van 2024 harder gegroeid dan de markt, aldus het bedrijf. Jefferies sprak van een sterk derde kwartaal.

Avantium sloot de rij met een verlies van 2,5 procent. Theon verloor 1,8 procent na het openen van de boeken.

Op de lokale markt won Onward Medical 5,9 procent. Het bedrijf tekende een overeenkomst met CEA voor exclusieve rechten op Clinatec’s Wimagine Brein-Computer Interface (BCI) technologie.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot 0,6 procent lager. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.