Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: ECB lijkt rente opnieuw te gaan verlagen

Beursblik: ECB lijkt rente opnieuw te gaan verlagen
15 okt 2024 om 16:02

 De Europese Centrale Bank zal de rente komende donderdag vermoedelijk opnieuw verlagen met 25 basispunten, maar een “hawkish” verrassing kan niet worden uitgesloten. Dit stelden econoom Carsten Brzeski van ING en andere marktkenners in aanloop naar het Europese rentebesluit.

In september verlaagde de ECB de depositorente met 25 basispunten tot 3,50 procent. De basisrente werd destijds verlaagd tot 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit tot 3,90 procent.

In de afgelopen weken liet de centrale bank doorschemeren meer vertrouwen te hebben in haar inflatiedoel van 2,0 procent. Dat lijkt terecht, want in september kwam de inflatie in de eurozone met 1,8 procent voor het eerst in drie jaar onder de ECB-doelstelling uit.

En dus lijkt het zo klaar als een klontje voor de markt, aldus Brzeski: de ECB moet en zal de rente weer verlagen tijdens de vergadering van komende donderdag.

“Wij denken echter dat de beslissing om de rente te verlagen veel meer omstreden zal zijn dan de markten momenteel denken”, zei de ING-econoom.

Ook econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen noemt de uitkomst van de rentevergadering onzeker.

“De monetaire duiven hebben recentelijk meermaals de deur opengezet voor een nieuwe renteverlaging. Vanuit de hoek van de haviken bleef het echter stil. Zij lijken hun visie te bewaren voor de discussies rond de bestuurstafel in Frankfurt”, aldus de econoom.

“Ook al is deze beslissing voor sommigen nog geen uitgemaakte zaak, het uitblijven van een renteverlaging zou door de markten zeer slecht worden ervaren”, voegde hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque toe.

Volgens Brzeski werd de weg met het rentebesluit in september vrijgemaakt voor één renteverlaging per kwartaal en oktober zou te vroeg komen voor de ECB om een fundamentele verandering van haar eigen groei- en inflatiebeoordeling te zien.

“December was duidelijk de voorkeursoptie voor de volgende renteverlaging, omdat dit een vergadering zal zijn met nieuwe macroprojecties”, zei de econoom van ING.

“Zijn één reeks zwakke sentimentsindicatoren en een dalende inflatie nu echt reden genoeg om de strategie van september te herzien?” vraagt Brzeski zich af.

Ja, zeggen economen van de Japanse bank Nomura, die rekenen op een verlaging van de depositorente tot 3,25 procent op donderdag.

Bij het rentebesluit zal de ECB waarschijnlijk erkennen dat de recente desinflatie zich sneller ontwikkelt dan de centrale bank had verwacht en dat de economische groeivooruitzichten verslechteren. Daarbij zal wel worden benadrukt dat het toekomstige rentepad zal blijven afhangen van inkomende macrogegevens, aldus Nomura.

De Japanse bank verwacht bij elk rentebesluit tot medio 2025 een renteverlaging van 25 basispunten en een laatste verlaging in september volgend jaar, waardoor de depositorente dan op 1,75 procent uitkomt. Nomura sluit renteverlagingen van 50 basispunten vooralsnog uit.

Als de ECB de rente donderdag opnieuw verlaagt, dan geeft het daarmee het signaal af van een “snellere versoepelingscyclus”, zeiden analisten van Deutsche Bank.

“Dit is in overeenstemming met onze verwachting dat de rente halverwege 2025 neutraal zal zijn”, aldus de Duitse bank.

De hoge mate van onzekerheid op macro-economisch gebied betekent echter dat de ECB waarschijnlijk niet zal afstappen van haar data-afhankelijke, ‘per vergadering’ benadering van het beleid, aldus Deutsche Bank, die opeenvolgende renteverlagingen verwacht tot de depositorente in april uitkomt op 2,25 procent.

De ECB maakt donderdag zijn rentebesluit om 14.15 uur bekend, gevolgd door een toelichting van voorzitter Christine Lagarde vanaf 14.45 uur.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.