Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: focus op orderinstroom ASML

Beursblik: focus op orderinstroom ASML
15 okt 2024 om 15:52

 ASML heeft in het derde kwartaal vermoedelijk de eigen outlook wel gehaald, zoals de toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie doorgaans doet. Dit bleek uit een rondvraag van ABM Financial News onder analisten.

Voor het derde kwartaal rekent ASML op een omzet van 6,3 tot 7,3 miljard euro met een brutomarge tussen de 50 en 51 procent.

Bij de halfjaarcijfers handhaafde ASML de outlook voor het hele jaar, waarbij 2024 wordt gezien als een overgangsjaar met voortdurende investeringen in zowel capaciteitsuitbreiding als technologie.

Voor dit jaar rekent ASML op een omzet gelijk aan die in 2023, toen dit 27,6 miljard euro was.

In 2025 wil ASML een omzet genereren van 30 tot 40 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent. En in 2030 moet dit oplopen naar 44 tot 60 miljard euro met een marge van 56 tot 60 procent.  

Analisten van Degroof Petercam beschouwen deze doelstellingen als haalbaar en kijken daarom vooral naar de orderinstroom als ASML woensdag voorbeurs met de cijfers over het derde kwartaal komt. “Want dat zal moeten bepalen of de omzet van ASML in 2025 op het middenpunt of richting de bovenkant zal uitkomen”, zei analist Michael Roeg van Degroof tegen ABM Financial News.

UBS gaat uit van circa 6 miljard euro aan nieuwe orders in het derde kwartaal, vooral dankzij bestellingen door TSMC en Samsung. Daarmee zit de Zwitserse bank naar eigen zeggen iets boven de 5,6 miljard euro waarop de markt rekent.

In het tweede kwartaal zette ASML voor 5,6 miljard euro aan nieuwe orders in de boeken. Daarvan was 2,5 miljard euro afkomstig van EUV.

Bij Kepler Cheuvreux letten de analisten op “de outlook voor 2024, de adoptie van 2 nanometer door klanten, de investeringen in HBM en geopolitieke risico’s [..] al zal het derde kwartaal vermoedelijk niet veel nieuwe inzichten opleveren”. Daarvoor wordt het volgens Kepler toch vooral wachten op de beleggersdag in november.

Uit vrees voor strengere regels, lijkt het dat Chinese klanten de afgelopen periode extra bestellingen plaatsten. Maar dit ‘vooruit bestellen’ zorgt voor een moeilijkere vergelijkingsbasis en hoogstwaarschijnlijk lagere investeringen in de nabije toekomst.

Het aandeel ASML steeg dinsdag met 0,2 procent op 794,20 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Asml Holding

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.