Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: zwaargewicht Shell onderuit in rode AEX

Beursupdate: zwaargewicht Shell onderuit in rode AEX
15 okt 2024 om 11:24

 De Amsterdamse beurs noteerde dinsdagochtend iets lager, waarbij onder meer zwaargewicht Shell de index in het rood hield. 

De AEX daalde met 0,2 procent naar 920,79 punten.

Een vat Brent olie koerste vanochtend ruim 4 procent lager naar 74,19 dollar per vat. Maandagavond stond de olieprijs ook al onder druk.

Dit is te danken aan het verhaal in de The Washington Post van maandagavond. Op basis van bronnen meldde de krant dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige week tegen de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch zou hebben gezegd geen Iraanse olie-installaties of nucleaire sites aan te vallen, als vergeldingsactie van de raketaanval van Iran van ruim anderhalve week geleden.

Dit drukte de oliegerelateerde fondsen over een breed front.

Maar desondanks wist Wall Street maandag toch gewoon weer de recordstanden verder aan te scherpen. Investment manager Simon Wiersma van ING wees op de stijging van lieveling Nvidia, nadat het bedrijf aangaf de vraag niet aan te kunnen. “Vooralsnog is de groei van de IT-sector er niet uit en verwachten we dat dit de komende kwartalen aanhoudt”, zei Wiersma.

De stemming op Wall Street werd gisteren verder gesteund door de beter dan verwachte kwartaalcijfers die een aantal Amerikaanse banken tot nu toe hebben gepresenteerd. De lat ligt voor het derde kwartaal redelijk laag doordat analisten hun winstgroeiverwachtingen in de afgelopen maanden neerwaarts hebben bijgesteld. “Nu moet ik wel zeggen dat uit ervaring blijkt dat veel analisten achter de kar aanlopen en koersdoelen afgeven op basis van recente koersontwikkelingen”, aldus Wiersma.

In de VS liepen de rentes wat op en in Europa daalde deze juist wat. De euro /dollar wist zich nog nipt boven de 1,09 te manifesteren.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Philips 2,5 procent op 30,14 euro, na een adviesverhoging van ABN AMRO Oddo waarbij het koersdoel bijna verdubbelde naar 40,00 euro. De korting waartegen Philips noteert, is volgens de bank onterecht.

De mediabedrijven RELX en Wolters Kluwer deden ook goede zaken met winsten van 2,2 en 1,8 procent.

ING verloor 0,5 procent. De bank meldde dat een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2,5 miljard euro is afgerond.

ABN AMRO daalde 1,0 procent, nadat de Nederlandse staat bekendmaakte het belang verder te willen verkleinen, van 40,5 naar circa 30 procent.

Prosus daalde juist met 3,0 procent nadat Tencent in Hongkong ruim 4 procent verloor. Shell verloor bijna 3 procent vanwege de flinke daling van de olieprijs.

In de AMX won Air-France KLM 3,5 procent. Inpost won 1,9 procent nadat het bedrijf bekendmaakte het resterende belang van 70 procent in Menzies Distribution Group te hebben overgenomen voor 60,4 miljoen pond.

Alfen verloor daarentegen meer dan 8 procent na het presenteren van nieuwe doelstellingen en kostenbesparingen. Alfen heeft opnieuw een negatieve update afgeleverd, en dat slechts drie weken voor de kwartaalcijfers, zo stelde Degroof Petercam dinsdag in een rapport.

In de AscX won Fastned meer dan 10 procent. Fastned is in het derde kwartaal van 2024  harder gegroeid dan de markt, aldus het bedrijf. Avantium sloot de rij met een verlies van 2,2 procent.

Op de lokale markt won Onward Medical bijna 13 procent. Onward Medical tekende een overeenkomst met CEA voor exclusieve rechten op Clinatec’s Wimagine Brein-Computer Interface (BCI) technologie.

“Het verkrijgen van de exclusieve rechten op de Wimagine BCI geeft ons de kans om als eerste op de markt te komen met een BCI-gestuurd systeem om gedachtegestuurde  beweging na verlamming te herstellen”, aldus Dave Marver, topman van Onward Medical.

Theon verloor een procent na het openen van de boeken.  


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.