Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

CEO Alfen: kostenniveau moet aangepast worden aan nieuwe verwachtingen

CEO Alfen: kostenniveau moet aangepast worden aan nieuwe verwachtingen
15 okt 2024 om 11:30

 Alfen moet meebewegen met de markt en dat betekent ook dat er maatregelen moeten worden getroffen om de kosten aan te passen aan de nieuwe verwachtingen. Dit zei CEO Marco Roeleveld in gesprek met ABM Financial News.

Dinsdag voorbeurs kondigde Alfen nieuwe doelen voor 2025 aan in combinatie met een arbeidsplaatsreductie van 15 procent.

Over die reductie is Alfen op dit moment in onderhandeling met de ondernemingsraad en de vakbonden. “Daarvoor was dit persbericht ook nodig”, aldus Roeleveld. “Ik betreur deze stap, maar we kunnen wel positief naar de toekomst kijken.”

Alfen had ingezet op een groei van 20 procent, maar dat blijkt niet haalbaar. “Dus de groei van onze organisatie klopte ook niet meer”, aldus Roeleveld. “We ontkomen niet aan een collectieve ontslagronde”, zei de topman.

Voor 2025 rekent Alfen op een “beperkte” omzetgroei en een hoge enkelcijferige EBITDA-marge.

“We moeten alert blijven dat we meebewegen als de markten onder druk staan”, zei Roeleveld. Dat betekent dat Alfen de marktbenadering maximaal moet afstemmen op de trends die er zijn.

Bij Smart Grids ziet Roeleveld dat Nederlandse netbeheerders blijven investeren in een verzwaring van het netwerk. Daarbij weet Alfen de problemen met de Pacto “achter zich te laten” en zwelt de productie weer aan.

Bij de laadpalentak ziet Roeleveld op lange termijn zeker nog groei, maar op korte termijn blijken de groeiverwachtingen die Alfen had niet langer realistisch. “2024 en 2025 zijn een soort van tussenperiode van geen of beperkte groei”, zei Roeleveld.

Verder merkte de topman op dat de besluitvorming bij projecten in energieopslag langer duurt dan voorzien. “Het duurt langer voor er een handtekening wordt gezet”, aldus de CEO, soms wel een halfjaar of meer. Dat maakt dat Alfen “conservatiever wordt in zijn benadering”.

Kortom, volgens de CEO is er nog voldoende groei in alle drie de markten aanwezig, maar niet altijd op korte termijn. Dus blijft Alfen op alle drie de markten actief en stopt het niet met een deel van de activiteiten.

Met deze nieuwe maatregelen en verwachtingen voor 2025 kan Alfen ook het gesprek verder aan met de bank, zei Roeleveld. “We kunnen nu tot een vervolgstap komen.” En dat betekent volgens de CEO niet alleen een waiver voor 2024, maar ook een vervolgdiscussie over 2025 en de afspraken voor dat jaar binnen de vandaag geschetste context. “Ik heb geen twijfel dat we er niet uitkomen”, zei Roeleveld over de gesprekken met de bank.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws en het aandeel Alfen noteerde 7,7 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alfen

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.