Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen naar verwachting hoger

Europese beurzen openen naar verwachting hoger
15 okt 2024 om 07:02

 De Europese beurzen gaan dinsdag een naar verwachting een hogere opening tegemoet, nadat maandagavond in de VS opnieuw verschillende records sneuvelden.

IG voorziet een openingswinst van 81 punten voor de Duitse DAX en een plus van 28 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 40 punten hoger te openen.

Ook de Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten, met een nieuw record voor de DAX.

Markten haalden steun uit de aangekondigde Chinese stimuleringsplannen. Ondanks een gebrek aan financiële details over de plannen is er volgens investment manager Simon Wiersma van ING toenemende hoop op het verder aantrekken van de op één na grootste economie van de wereld. “En dat is ook goed nieuws voor de rest van de wereld”, voegde hij toe.

Daarnaast wordt door beleggers uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank komende donderdag.

“Nu de matige economische cijfers blijven aanhouden en de inflatie in september onder de 2 procent dook, is de kans op een nieuwe renteverlaging toegenomen. Eerder was de consensus dat zo’n stap pas in december zou plaatsvinden”, zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Bedrijfsnieuws

Luxeproducenten Kering daalde 3,8 procent en LVMH verloor 2,3 procent na de teleurstellende berichten uit Beijing. Omdat directe stimulering van de consumptie door de Chinese overheid uitblijft, is Bernstein voorzichtig over de omzet van luxegoederen in 2024. Ook L’Oreal en Hermès stonden onder druk. L’Oréal verloor 0,8 procent en Hermès noteerde 0,4 procent lager.

In Londen verloren aandelen van gokbedrijven terrein na een bericht over nieuwe belastingen. Evoke verloor 14,4 procent, Entain daalde 8,0 procent, Flutter Entertainment leverde 6,0 procent in en Rank Group sloot 3,2 procent lager. De Britse regering moet een begrotingsgat van 22 miljard pond opvullen en daarvoor zullen de belastingen op casino’s en bookmakers mogelijk worden verdubbeld. Analist David Brohan van Goodbody denkt dat de markt misschien overdreven sterk reageert.

De Deense farmaceut H. Lundbeck nam Longboard Pharmaceuticals over voor 2,6 miljard dollar. Lundbeck daalde 1,8 procent in Kopenhagen.

Ahold Delhaize ging onderuit met 3,5 procent in Amsterdam, nadat UBS zijn verkoopadvies handhaafde, omdat investeringen in het Amerikaanse Stop & Shop de marges zouden drukken.

De Britse recruiter PageGroup zag de omzet in Europa afkalven, en boekte 13,5 procent minder omzet in het kwartaal.  Het aandeel daalde 0,8 procent. Sectorgenoot Randstad benoemde een nieuwe COO, Jesus Echevarria, in plaats van Chris Heutink, en sloot 0,5 procent hoger.

Een overname door de Duitse verzekeraar Allianz zal worden gestopt door de toezichthouder van Singapore. Allianz zou een meerderheidsbelang nemen in het bedrijf Income Insurance uit Singapore, maar de deal wordt beoordeeld als niet in het publieke belang. Het aandeel steeg desondanks 0,7 procent.

Euro STOXX 50         5.041,01 (+0,7%)
STOXX Europe 600        524,76 (+0,5%)
DAX                  19.508,29 (+0,7%)
CAC 40                7.602,06 (+0,3%)
FTSE 100              8.292,66 (+0,5%)
SMI                  12.259,23 (+0,9%)
AEX                     922,63 (+0,7%)
BEL 20                4.310,53 (+0,6%)
FTSE MIB             34.680,55 (+1,1%)
IBEX 35              11.850,90 (+1,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag een naar verwachting vlak van start, maar daar kan nog verandering in komen, nadat een aantal grote namen voor de openingsbel met resultaten zijn gekomen.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag met nieuwe records geëindigd voor de S&P 500 en de Nasdaq.

Het was een vrij rustig begin van de week. In de Verenigde Staten was het maandag Columbus Day en Indigenous Peoples’ Day, waardoor beleggers mogelijk van een lang weekend genoten en de volumes dus wat lager waren.

Ook voor het weekend sloot Wall Street al met records. “Beleggers reageerden positief op cijfers uit de financiële sector, waar JPMorgan Chase en Wells Fargo sterke resultaten rapporteerden. Deze sterke start van het kwartaalcijferseizoen biedt hoop voor winstgroei in andere sectoren”, zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Vandaag en later in de week publiceren onder andere UnitedHealth, Johnson & Johnson, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, United Airlines, Netflix, Morgan Stanley, Procter & Gamble en American Express cijfers.

Daarnaast blijft het toekomstig rentepad van de Federal Reserve een aandachtspunt voor beleggers. Volgens hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen worden verdere renteverlagingen verwacht, “maar in stapjes van 25 basispunten in plaats van de 50 basispunten medio september. En eventueel zal er niet bij elke beleidsbijeenkomst een renteverlaging plaatsvinden. Hoewel de al te hoge inflatie nog niet definitief overwonnen is, blijft een zachte landing voor de Amerikaanse economie ons uitgangspunt”, zei Aben.

Fed-gouverneur Christopher Waller werd maandag voorzichtiger over de omvang van verdere renteverlagingen, nu de Amerikaanse economie sterker blijkt dan verwacht. De vertrouweling van voorzitter Jerome Powell geeft nu de voorkeur aan kleinere renteverlagingen dan de 50 basispunten waarmee de federal funds rate in september voor het eerst in vier jaar werd verlaagd.

Waar de macro-economische agenda maandag leeg was, verschijnen richting het einde van de week onder meer de Amerikaanse detailhandelsverkopen, industriële productie en de wekelijkse steunaanvragen.

“Recent hebben wij vastgesteld dat de inkomensgroei in de VS veel sterker is geweest dan eerder gedacht, waardoor consumenten grotere financiële reserves hebben om de economische groei op peil te houden. De consument moet hier natuurlijk wel toe bereid zijn”, volgens Aben, die er ook op wees dat de interpretatie van de inkomende data uit de VS de komende tijd lastiger is, “door stakingen (Boeing, havens aan de oostkust) en door onstuimige weersomstandigheden”, aldus de econoom van Van Lanschot Kempen.

De WTI-olieprijs daalde maandag met 2,3 procent tot net onder 74 dollar. OPEC kwam met een maandrapport waarin het de verwachte groei van de vraag naar olie verder omlaag schroefde.

Zorgen over Chinese vraag drukten ook op de olieprijzen, en overstemden de zorgen over mogelijke verdere militaire escalatie in het Midden-Oosten.

Bedrijfsnieuws

Tesla sloot 0,6 procent hoger, nadat het aandeel van de fabrikant van elektrische auto’s vrijdag met bijna 9 procent daalde. Beleggers reageerden toen teleurgesteld op de onthulling van Tesla’s robotaxi.

Boeing verloor 1,3 procent, nadat de vliegtuigbouwer vrijdagavond laat aankondigde 10 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand te zullen schrappen, ofwel 17.000 banen. Hoewel Boeing te maken heeft met een kostbare staking, zijn de ontslagen meer gerelateerd aan het verlagen van de operationele kosten bij het worstelende bedrijf.

Aandelen van Chinese bedrijven als Alibaba en Nio verloren respectievelijk 2 en 7 procent, nadat de Chinese regering afgelopen weekend opnieuw geen details gaf over nieuwe stimuleringsmaatregelen die de economie moeten aanjagen.

Nvidia steeg met 2,4 procent op 138,07 dollar en bereikte daarmee een nieuw record. De vorige all time high van ruim 135 dollar werd in juni bereikt.

Sirius XM won 7,9 procent. Berkshire Hathaway heeft onlangs zijn belang in het satellietradiobedrijf vergroot door 3,6 miljoen aandelen te kopen voor ongeveer 87 miljoen dollar. Het beleggingsvehikel van Warren Buffett heeft nu 108,7 miljoen aandelen Sirius XM in bezit en daarmee een belang van 32 procent.

Caterpillar eindigde 1,9 procent lager, na een adviesverlaging van Morgan Stanley van Gelijkgewogen naar Onderwogen. Het koersdoel werd verlaagd van 349 dollar naar 332 dollar.

De Deense farmaceut H. Lundbeck nam Longboard Pharmaceuticals over voor 2,6 miljard dollar. Het aandeel Longboard steeg met 51,7 procent.

S&P 500 index               5.859,85 (+0,8%)
Dow Jones index            43.065,22 (+0,5%)
Nasdaq Composite           18.502,69 (+0,9%)

AZIË

De Aziatische beurzen noteerden dinsdagochtend verdeeld, waarbij de Nikkei het hoogste niveau in drie maanden bereikte en de Chinese markten vrij volatiel waren.

Nikkei 225             40.122,18 (1,3%)
Shanghai Composite     3.267,13 (-0,5%)
Hang Seng              20.810,11 (-1,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0893. Maandagavond stond het muntpaar op 1,0905.

USD/JPY Yen   149,71
EUR/USD Euro  1,0893
EUR/JPY Yen   163,06

MACRO-AGENDA:

08:00 Werkloosheid – Augustus (VK)
08:45 Inflatie – September def. (Fra)
11:00 ZEW economisch sentiment – Oktober (Dld)
14:30 Empire State index – Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Bank of America – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Citigroup – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Goldman Sachs – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Johnson & Johnson – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 UnitedHealth – Cijfers derde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • ABN AMRO
    * *
  • Asm International
    * *
  • Avantium
    * *
  • ING Groep
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • SBM Offshore
    * *
  • UMG
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.