Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen verliezen wat terrein rond middaguur

Europese beurzen verliezen wat terrein rond middaguur
15 okt 2024 om 12:21

De Europese beurzen verloren dinsdag rond het middaguur wat terrein, met vooral verliezen in de oliesector na de forse daling van de olieprijzen. De DAX daarentegen wist opnieuw op dagbasis de recordstanden aan te scherpen.

De brede STOXX Europe 600 index noteerde 0,1 procent lager op 524,15 punten. De Duitse DAX, waarin geen grote oliebdrijven zitten, steeg 0,2 procent tot 19.546,53 punten. De CAC 40 daalde 0,7 procent tot 7.545,95 punten. De FTSE 100 verloor 0,4 procent op 8.263,63 punten.

Een vat Brent olie koerste vanochtend bijna 5 procent lager op 73,74 dollar per vat. Maandagavond stond de olieprijs ook al onder druk.

Dit is te danken aan het verhaal in de The Washington Post van maandagavond. Op basis van bronnen meldde de krant dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige week tegen de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch zou hebben gezegd geen Iraanse olie-installaties of nucleaire sites aan te vallen, als vergeldingsactie van de raketaanval van Iran van ruim anderhalve week geleden.

Dit drukte de oliegerelateerde fondsen over een breed front, maar luchtvaartaandelen profiteerden juist, omdat brandstofkosten een flinke uitgave zijn voor de sector.

Op het macro-economische front werd bekend dat de Britse werkloosheid licht daalde van 4,1 naar 4,0 procent.

De Franse inflatie daalde van 1,8 procent in augustus naar 1,1 procent in september. In juli was de inflatie nog 2,3 procent.

Ook werd bekend dat het economisch sentiment in Duitsland in oktober flink is verbeterd. De ZEW-index steeg van 3,6 naar 13,1, waar een stijging naar 9,0 was voorzien.

Verder steeg de industriële productie in de eurozone met 1,8 procent in augustus, na een daling van 0,5 procent in de maand ervoor.

In de VS liepen de rentes wat op en in Europa daalde deze juist wat. De euro /dollar wist zich nog nipt boven de 1,09 te manifesteren. “De dollar is de week goed begonnen, geholpen door wat teleurstelling over Chinese stimuleringsmaatregelen en verdere hawkish herprijzing in de Fed-verwachtingen. De dalende olieprijzen suggereren echter dat er vandaag weinig ruimte is voor een verdere stijging”, aldus valutastrateeg Francesco Pesole van ING.

Stijgers en dalers

In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door MTU Aero met een winst van bijna 3 procent. E.ON wist 1,7 procent bij te schrijven.

Deutsche Bank en BASF verloren daarentegen 2,2 en 2,0 procent.

In Parijs ging Teleperformance aan kop met een winst van 3,0 procent. TotalEnergies verloor daarentegen ruim 4 procent.

In Amsterdam verloor Shell ruim 3 procent. In Londen daalde BP zelfs bijna 5 procent. Maandagavond bleek dat een activistische aandeelhouder het aftreden van de CEO eist. BP blijft qua aandelenprestaties achter bij andere grote oliebedrijven vanwege een flinke groengerichte agenda.

De aandelen van Ericsson stegen ruim 8 procent op de Zweedse beurs nadat de kwartaalcijfers de verwachtingen overtroffen, vooral geholpen door de groei in Noord-Amerika.

Futures Wall Street

De futures op Wall Street bleven vooralsnog dicht bij huis in aanloop naar een nieuwe serie bedrijfscijfers. Maandag werden de recordstanden nog aangescherpt en sloot de Dow-Jones voor het eerst boven de 43.000 punten


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.