Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures voorspellen terughoudende opening Wall Street

Futures voorspellen terughoudende opening Wall Street
15 okt 2024 om 12:55

 De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een meer terughoudende opening tegemoet, na de records van maandag. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,1 procent lager en daalden die op de Nasdaq tot 0,2 procent.

De S&P 500 en Dow Jones index wisten maandag hun records aan te scherpen. Dinsdag ligt de Dow in de voorbeurshandel in New York nog wel op koers voor een nieuwe all time high.

Na de vieringen van Columbus Day en Indigenous Peoples’ Day in de VS op maandag en dus een rustige dag op economisch vlak en qua bedrijfsresultaten, gaat het cijferseizoen vandaag in volle vaart verder.

Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs openen vanmiddag de boeken, net als Johnson & Johnson en UnitedHealth.

De sterke kwartaalcijfers van Amerikaanse financials laten zien dat Wall Street niet langer alleen afhankelijk is van de techsector, maar dat de winstgroei zich heeft uitgebreid naar andere sectoren, volgens Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

“Dit neemt niet weg dat de techsector nog steeds favoriet is. Met name de groeipotentie van AI-gerelateerde bedrijven is enorm”, zei Juvyns voor de camera van ABM Financial News.

Klik hier voor: winstgroei VS slaat over naar andere sectoren

UBS is ondertussen iets minder optimistisch over de cijfers van bedrijven met een notering in de S&P 500, maar juist wel positiever over de index zelf. De Zwitserse bank verwacht dat de S&P het jaar eindigt op 5.850 punten, van eerder 5.600 punten. De index sloot daar overigens maandag al boven.

In 2025 kan de S&P stijgen naar 6.400 punten, waar UBS eerder uitging van 6.000 punten.

Kijkend naar het derde kwartaal rekent de Zwitserse bank nu op een gemiddelde winst per aandeel van S&P 500 bedrijven van 240 dollar in 2024, een verlaging van 5 dollar, waar dat volgend jaar 257 dollar is, een neerwaartse bijstelling van 3 dollar. UBS zit daarmee ver onder de consensus voor volgend jaar, dat op 275 dollar ligt.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag vrij rustig, met alleen de Empire State index op de agenda.

De euro/dollar handelde dinsdagmiddag stabiel op 1,0910 en daarmee vlak bij het hoogste punt in twee maanden voor de greenback.

De olieprijzen dalen dinsdag met zo’n 5 procent, na een afname van ruim 2 procent op maandag, in reactie op enkele mediaberichten dat Israël niet van plan is om de olie- en nucleaire faciliteiten van Iran te treffen.

“De dollar is de week goed begonnen, geholpen door wat teleurstelling over Chinese stimuleringsmaatregelen en verdere hawkish herprijzing in de Fed-verwachtingen. De dalende olieprijzen suggereren echter dat er vandaag weinig ruimte is voor een verdere stijging”, aldus valutastrateeg Francesco Pesole van ING.

Bedrijfsnieuws

Nvidia sloot maandag op een nieuw record van 138,07 dollar, dankzij een stijging van het aandeel met 2,4 procent. Topman Jensen Huang nam zorgen onder beleggers over de Blackwell-chip, die eerder dit jaar werd gepresenteerd, overtuigend weg. De vraag naar de meest geavanceerde chip is “waanzinnig” en de productie draait op volle toeren, aldus Huang. Dinsdag gaat Nvidia een 1,3 procent lagere opening tegemoet.

UnitedHealth heeft de outlook voor dit jaar opnieuw verlaagd, terwijl de resultaten in het derde kwartaal wel beter waren dan verwacht. De Amerikaanse zorgverzekeraar werd begin dit jaar getroffen door een cyberaanval en voelt daar nog steeds de impact van. Het aandeel noteerde in de voorbeurshandel 3 procent lager.

Johnson & Johnson verhoogde de outlook voor heel het jaar. In het derde kwartaal steeg de omzet, maar kwam de winst lager uit door een eenmalige afschrijving. Het aandeel steeg voorbeurs met 1,6 procent.

Boeing heeft een aanvullende kredietfaciliteit afgesloten ter waarde van 10 miljard dollar met verschillende banken, waarmee de geplaagde vliegtuigbouwer weer wat lucht heeft om de financiële klappen op te vangen van een voortdurende staking. Het aandeel steeg dinsdag in de voorbeurshandel even met 2,8 procent, maar noteert inmiddels 0,7 procent lager.

Slotstanden

De S&P 500 sloot maandag 0,8 procent hoger op 5.859,85 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 43.065,22 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent in de plus op 18.502,69 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.