Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: slechte cijfers ASML bevestigd

Update: slechte cijfers ASML bevestigd
15 okt 2024 om 17:29

 ASML heeft inderdaad vroegtijdig de cijfers over het derde kwartaal gepubliceerd en die bleken een stuk slechter dan verwacht.

Rond half vijf dinsdagmiddag dook het aandeel ASML stevig in het rood. De koers ging wel 15 procent lager en trok ook de aandelen ASMI en Besi omlaag.

Hoewel de kwartaalcijfers van ASML voor woensdagochtend stonden gepland, verscheen er dinsdagmiddag al een bericht op de website van het bedrijf. Dit bericht werd even later weer verwijderd.

Rond tien over vijf stuurde ASML vervolgens officieel de cijfers uit.

Daarin meldde ASML voor het derde kwartaal een omzet van 7,5 miljard euro en een orderinstroom van 2,6 miljard euro. De brutomarge was 50,8 procent.

Voor het derde kwartaal rekende ASML op een omzet van 6,3 tot 7,3 miljard euro met een brutomarge tussen de 50 en 51 procent.

De focus van analisten, zo bleek uit een rondgang van ABM Financial News in aanloop naar de cijfers, lag vooral bij de orderinstroom en die viel tegen.

ASML meldde dinsdag 2,6 miljard euro aan orders afgelopen kwartaal. Dat was een kwartaal eerder nog 5,6 miljard euro. EUV droeg 1,4 miljard euro bij aan de orders afgelopen kwartaal.

UBS ging uit van circa 6 miljard euro aan nieuwe orders in het derde kwartaal, vooral dankzij bestellingen door TSMC en Samsung. Daarmee zat de Zwitserse bank naar eigen zeggen iets boven de 5,6 miljard euro waarop de markt rekent.

Outlook stevig omlaag

ASML meldde dinsdag voor het vierde kwartaal uit te gaan van een omzet van 8,8 tot 9,2 miljard euro met een marge van 49 tot 50 procent.

En voor heel 2024 rekent ASML nu op ongeveer 28 miljard euro omzet. Dat is in lijn met de oude outlook van een omzet gelijk aan die in 2023, toen dit 27,6 miljard euro was.

In 2025 denkt ASML een omzet te genereren van 30 tot 35 miljard euro, wat minder is dan de 30 tot 40 miljard euro waarop eerder werd gerekend. En de brutomarge zal niet 54 tot 56 procent zijn, maar 51 tot 53 procent, zo meldde ASML dinsdag. Dat is volgens het bedrijf vooral het gevolg van vertragingen in de vraag naar EUV.

CEO Christophe Fouquet zei in een toelichting dat AI het goed blijft doen, maar dat andere marktsegmenten meer tijd nodig hebben om te herstellen. “Het lijkt nu dat het herstel meer geleidelijk is dan eerder voorzien. En de verwachting is dat dit in 2025 doorzet.”

Het aandeel ASML daalde na de officiële publicatie van de cijfers met 15 procent tot 673,60 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.