Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Voorzichtige opening Wall Street in de maak

Voorzichtige opening Wall Street in de maak
15 okt 2024 om 15:00

 De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een voorzichtige opening tegemoet, na de records van maandag. In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500, de Dow Jones index en de Nasdaq fractioneel lager.

Na de vieringen van Columbus Day en Indigenous Peoples’ Day in de VS op maandag en dus een rustige dag op economisch vlak en qua bedrijfsresultaten, gaat het cijferseizoen vandaag in volle vaart verder.

Onder meer Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs openden vanmiddag de boeken, net als Johnson & Johnson en UnitedHealth. De banken wisten de verwachtingen te verslaan, in het geval van Goldman Sachs zelfs ruimschoots.

De sterke kwartaalcijfers van Amerikaanse financials laten zien dat Wall Street niet langer alleen afhankelijk is van de techsector, maar dat de winstgroei zich heeft uitgebreid naar andere sectoren, volgens Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

“Dit neemt niet weg dat de techsector nog steeds favoriet is. Met name de groeipotentie van AI-gerelateerde bedrijven is enorm”, zei Juvyns voor de camera van ABM Financial News.

Klik hier voor: winstgroei VS slaat over naar andere sectoren

UBS is ondertussen iets minder optimistisch over de cijfers van bedrijven met een notering in de S&P 500, maar juist wel positiever over de index zelf. De Zwitserse bank verwacht dat de S&P het jaar eindigt op 5.850 punten, van eerder 5.600 punten. De index sloot daar overigens maandag al boven.

In 2025 kan de S&P stijgen naar 6.400 punten, waar UBS eerder uitging van 6.000 punten.

Kijkend naar het derde kwartaal rekent de Zwitserse bank nu op een gemiddelde winst per aandeel van S&P 500 bedrijven van 240 dollar in 2024, een verlaging van 5 dollar, waar dat volgend jaar 257 dollar is, een neerwaartse bijstelling van 3 dollar. UBS zit daarmee ver onder de consensus voor volgend jaar, dat op 275 dollar ligt.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag vrij rustig, met alleen de Empire State index op de agenda. Die liet in de maand oktober een onverwachte krimp zien. De index, zoals samengesteld door de New York Fed daalde van 11,5 in september tot -11,9 deze maand.

De olieprijzen dalen dinsdag met zo’n 4 procent, na een afname van ruim 2 procent op maandag, in reactie op enkele mediaberichten dat Israël niet van plan is om de olie- en nucleaire faciliteiten van Iran te treffen.

De euro/dollar handelde dinsdagmiddag stabiel op 1,0911 en daarmee vlak bij het hoogste punt in twee maanden voor de greenback.

“De dollar is de week goed begonnen, geholpen door wat teleurstelling over Chinese stimuleringsmaatregelen en verdere hawkish herprijzing in de Fed-verwachtingen. De dalende olieprijzen suggereren echter dat er vandaag weinig ruimte is voor een verdere stijging”, aldus valutastrateeg Francesco Pesole van ING.

Bedrijfsnieuws

Goldman Sachs heeft de verwachtingen in het derde kwartaal van 2024 ruimschoots verslagen, waarbij de inkomsten zelfs stegen in plaats van daalden, zoals analisten vooraf voorspelden. Het aandeel ging voorbeurs 3,0 procent hoger.

Bank of America heeft in het afgelopen kwartaal meer inkomsten, maar een lagere winst behaald dan in dezelfde periode vorig jaar, hoewel de winst wel hoger was dan analisten hadden voorzien. Het aandeel steeg in de voorbeurshandel met 1,9 procent.

Ook Citigroup steeg voorbeurs met 1,9 procent. De bank heeft in het derde kwartaal een lagere winst geboekt, die wel beter was dan verwacht, terwijl de omzet licht steeg.

Walgreens Boots Alliance heeft afgelopen kwartaal een miljardenverlies geleden door onder meer afschrijvingen op investeringen en een last in verband met een voorziening die werd getroffen voor de rol van het bedrijf in het opioïdenschandaal in de VS. De drogisterijketen meldde ook dat het van plan is om de komende drie jaar ongeveer 1.200 winkels te sluiten, waarvan 500 in de komende 12 maanden. Het aandeel steeg met 2,2 procent in de voorbeurshandel.

UnitedHealth heeft de outlook voor dit jaar opnieuw verlaagd, terwijl de resultaten in het derde kwartaal wel beter waren dan verwacht. De Amerikaanse zorgverzekeraar werd begin dit jaar getroffen door een cyberaanval en voelt daar nog steeds de impact van. Het aandeel noteerde in de voorbeurshandel 3,4 procent lager.

Johnson & Johnson scherpte de omzetverwachting voor heel het jaar licht positief aan, terwijl de winstvooruitzichten juist naar beneden werden bijgesteld. In het derde kwartaal steeg de omzet, maar kwam de winst lager uit door eenmalige afschrijvingen. Het aandeel daalde voorbeurs met 1,1 procent.

Vermogensbeheerder Charles Schwab wist de verwachtingen in het afgelopen kwartaal te verslaan en het aandeel lag dinsdag op koers voor een winst van ruim 9 procent, waarmee het voorbeurs een van de best presterende aandelen in de S&P 500 was.

Nvidia sloot maandag op een nieuw record van 138,07 dollar, dankzij een stijging van het aandeel met 2,4 procent. Topman Jensen Huang nam zorgen onder beleggers over de Blackwell-chip, die eerder dit jaar werd gepresenteerd, overtuigend weg. De vraag naar de meest geavanceerde chip is “waanzinnig” en de productie draait op volle toeren, aldus Huang. Dinsdag gaat Nvidia een 0,7 procent lagere opening tegemoet.

Boeing heeft een aanvullende kredietfaciliteit afgesloten van 10 miljard dollar met verschillende banken, waarmee de geplaagde vliegtuigbouwer weer wat lucht heeft om de financiële klappen op te vangen van een voortdurende staking. Daarnaast plant het bedrijf een  kapitaaluitgifte met een maximale waarde van 25 miljard dollar. Het aandeel steeg dinsdag in de voorbeurshandel met 1,1 procent.

Slotstanden

De S&P 500 sloot maandag 0,8 procent hoger op 5.859,85 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 43.065,22 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent in de plus op 18.502,69 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.